MaxSport   

   
Mats Bilar   

   
SA Tech AB   

   
Trendab AB   

   
Mastertrailer.   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Norrländsk finalhelg för VOC Mekonomen Rallys VinterSerie.
PRESSRELEASE

Helgens tävlingar innebar bokslut för VOC Mekonomen Rallys VinterSerie 2019 med två tävlingar. Vännäs MK stod värd för lördagens tävling i form av Vännäs Plåt Rallyt vilken också ingick i SverigeSerien. På söndagen sökte den absoluta majoriteten av ekipagen sig söderut till Örnsköldsvik och Rally Örnskölden som arrangerades av Örnsköldsviks RK. Lördagstävlingen i Vännäs bjöd på magiska vintersträckor med i det närmaste perfekta förhållanden. Örnsköldens bjöd upp till drygt 45 km specialsträckor där arrangören gjorde ett fantastiskt jobb med att mota vädrets makter med snöfall på vädervarning-Klass 1-nivå. Nöjdast med sin lördag var Simon Olsson (A), Dennis Persson (B) och Jacob Johannesson (C). På söndag eftermiddag var det istället Emil Andersson, Simon Erlandsson och återigen Jacob Johannesson som sannolikt var nöjdaste A-, B- respektive C-förare.

Drygt 40 ekipage tog sig i de flesta fall den långa resan norrut till Vännäs för att gör upp i slutstriden om VinterSerien. Vädret hade verkligen gjort resan väl värd då de 42 km SS var av absolut toppklass. Antal ställen där gruskorn letat sig fram kunde räknas på en hand och reportageförfattaren kan efter stillsam närstudie bekräfta att isunderlaget var perfekt även på de få och lite bökigare skogsbilssträckorna. Örnskölden bjöd på sträckor av annan karaktär men den största påverkan låg sannolikt i de enorma mängder snö som föll före och under tävlingen. Snömängder som arrangören ändå gjorde ett enormt jobb med att hålla borta från sträckorna.

Som medlem i Vännäs MK ligger såklart Vännäs Plåt Rallyt mig alltid varmt om hjärtat men att tävlingen har en återkommande plats i vårt program beror inte på det utan snarare de förutsättningar som erbjuds år efter år. Förvisso innebär det en längre resa för många men min högst personliga uppfattning är att den inte är mycket att undras över, jag själv gör den (och lite till) i omvänd riktning för varenda tävling. Att snötäcket blev Örnsköldens signum det här året får vi som rallyförare hantera. Det är vintertävling och då får vi tackla de förutsättningar som vädret bjuder. Vägarna i Övik liksom tävlingen i stort har en bitvis en annan karaktär än uppe i Vännäs. Här är det ett lite mindre format, mer som klassikt norrländskt rally.

Dags att summera årets VinterSerien.

Att vi nu kan summera årets Vinterserie känns roligt och särskilt när vi givits möjligheterna att köra alla tävlingar, på senare år har vi ju tvingats lära oss att vädret makter emellanåt ställer till det så till den grad att vissa tävlingar inte går att genomföra. Jag vill rikta ett stort grattis till alla segrare, pallplatser men också till alla som på olika sätt tar med sig personliga vinster och segrar. Och kanske har vi också fått beskåda ytterligare ett genombrott, en ny stjärna födas signerad VOC Mekonomen Rally, mer om detta senare.

Vännäs hemmahopp, Simon Olsson, segrar i Elit A

I Vännäs Plåtrallyt segrar hemmaföraren Simon Olsson efter en nästan osannolik sekundstrid under hela tävlingen mellan flera förare. Efter SS2 skiljer det till exempel bara 3 sekunder mellan de första fem förarna. Tvåa blir Kristoffer Karlsson följd av Patrik Fredriksson. Även här i Vännäs får vi också ta till en särskiljning då Henrik Levin och Emil Andersson kör in på samma tiondel. Henrik Levin drar dock det längre strået i särskiljningen och inkasserar fjärdeplatsen.

Att min klubbkompis Simon Olsson segrar här på hemmaplan kan jag faktiskt inte säga förvånar mig. Simon är en riktigt snabb rallyförare och han vann på hemmaplan i fjol också. När han serveras idealiskt vinterföre och hemmasträckor, ja då blir han svårslagen även för de allra bästa. Kristoffer Karlsson med flera bjuder dock upp till en imponerande fight och resultatlistan talar sitt tydliga språk om vad som väntar i årets serier. Det kommer bli otroligt jämt. Patrik Fredriksson bjuder även han på hårdast möjliga motstånd.

Emil Andersson som totalsegrare i Örnskölden

Emil Andersson var inte helt nöjd med sin femteplats på lördagen och visade detta med besked. Klassegern i Övik tog han hem med nästan 1,5 minuts marginal och därtill tog han även hem totalsegern för hela tävlingen, något vi inte ofta får vara med om med en VOC. Efter Emil var det tightare och Alexander Pettersson tar hem andraplatsen efter att brutit i Vännäs. Trea i Örnsköldsvik blir Christer Holm. Resultatet från Emil för dessutom upp honom överst i serielistan och tar därmed hem segern i VinterSerien. Tvåa i serien blir Patrik Fredriksson efter särskiljning mot Henrik Levin.

Hur gör han? Det tror jag inte jag är den enda som frågar mig efter Emils fullständigt sjuka urladdning i Örnsköldsvik. Nästan 1,5 minuts segermarginal i Rallysveriges absolut jämnaste klass. Jag kan bara lyfta på mössan och gratulera, innerligt. Att Emil dessutom får ta hem segern i VinterSerien känns roligt och det lönar sig självklart att vinna finaltävlingen då den är obligatorisk i allas serier. Roligt också för Alexander att få visa vad han går för efter att behövt bryta dagen innan och även stort grattis till Christer. Patrik Fredriksson fick inte riktigt till det i Örnskölden men hans stabila insats under vintern ger honom ändock en hedervärd andraplats i serien på samma poäng som skånepågen Henrik Levin. Även Henrik har kört stabilt och visat att hans fart på sommarvägar finns där även på vintern. Bäva månde konkurrenterna inför barmarkssäsongen för båda herrarna Fredriksson och Levin.

Dennis Persson tar tredje raka i Elit B

Dennis Persson kom till Vännäs med favorittryck på axlarna. Dubbla segrar i Torsby skulle nu följas upp. Och som han följer upp det. En övertygande seger med i det närmaste 30 sekunder före hemmaföraren Simon Erlandsson. Simon som för övrigt hade en riktigt bra kamp mot tredje man Oscar Jansson.

Jag får bestämt skämmas lite och jag kommer nog få höra det hemmavid. Att Dennis och Oscar skulle inta toppositioner tippade jag innan tävlingen men skäms på mig som missade min egen klubbkompis. Förlåt Simon! Jag vill dock framhäva vilken fantastisk tävling Dennis gör. Granskar man tiderna ser man att han jobbar sig in i ett tempo som mot slutet blir helt övermäktigt konkurrenterna. På sista sträckan är han överlägsen. Oscar och Simon utkämpar också en spännande fight bakom Dennis och den kunde verkligen gått åt vilket håll som helst.

Simon Erlandsson segrar i Örnskölden

Möjligen sporrad av andraplatsen på hemmaplan visade sig Simon Erlandsson bli en för tuff match för konkurrenterna i Örnsköldsvik. Det var nu Simons tur att ta hem segern med nästan 30 sekunder och detta före Magnus Westman. Bakom Magnus tar klassansvarige Roger Fransson hem årets första pallplats och skvaller om ett allt högre fartsug hos Roger har börjat spridas i leden. Det kan nog mycket väl bli fler pallplatser under året. (Red.anm. Roger själv dementerar dessa uppgifter å det bestämdaste). En avåkning från Dennis Persson och det faktum att Oscar Jansson missade tävlingen till följd av mekaniska problem kastade om slutresultatet i VinterSerien ordentligt från det väntade. Segrade gjorde istället Simon Erlandsson följd av Magnus och Magnus bärandes efternamnen Lindqvist respektive Westman. Stort grattis till en väl genomförd serie.

Yes, jag tog en pallplats, men missade pallen totalt med en poäng till Magnus Westman. Så, nog om det. Återigen, jag skäms att ha missat Simon i uppsnacket men till mitt försvar så hade jag ju faktiskt garderat med Magnus. Magnus som jag för övrigt är extra glad för då vi under det obligatoriska TK-snacket diskuterade hans frustration i Vännäs. Nu visade han att han visst kunde köra snabbare. Stort grattis till Simon som genom en stabil insats under hela Vinterserien tar hem segern. Självklart lider jag med Dennis som med i övrigt idoga segrar tappar kraftigt genom avåkning i finalen. Självklart stort grattis även till Magnus och Magnus.

Jacob Johannesson övertygade i Vännäs, såg vi nästa stjärna födas?

Övertygande är bara förnamnet när Jacob Johannesson satte ned skåpet i Vännäs. Med över 30 sekunders marginal mot Mathias Johansson och fyra raka sträcksegrar vinner Jacob framför Mathias Johansson som vi tyvärr inte fick se i Torsby. Bakom Jacob och Mathias kör Robin Bäckström in på en tredjeplats som med besked distanserar övriga deltagare.

Missade jag lite i tipset i Elit B så måste jag säga att jag satte det ganska väl i Cup-klassen. Jacob gör ett fantastiskt rally och övertygar verkligen, det är så imponerande och jag ser verkligen fram emot att se vart detta kan leda. Har vi månne sett en ny Pontus, Patrik, Emil, Tom, Dennis eller Elias födas. I så fall blir det ännu trängre med ”VOC namn” i aktuella Svenska VM Rallyt om något år. Garderingen med snabbe Mathias Johansson var uppenbarligen en korrekt värdering. Robin Bäckström levererar enligt förväntningar även han med ett högt tempo hela dagen. Stort grattis alla tre.

Jacob Johannesson igen i Örnsköldsvik

Om Jacob var tydlig med sina intentioner i Vännäs så får körningen i Örnsköldsvik beskrivas i det närmaste som en käftsmäll för konkurrenterna. Med en segermarginal om nästan 1 minut och 50 sekunder var diskussionen om segern aldrig annat än möjligen akademisk. Jagade närmast gjorde Joel Norqvist som fick till det bättre än i Vännäs. Efter Joel får Mathias Johansson här nöja sig med en tredjeplats. Med tre segrar och en andraplats var seriesegern klar och maximala 90 poäng. Joel Norqvist slutar tvåa följd av en stabilt körande Marcus Jardler.

Fantastiskt väl genomförd tävling och serie av Jacob vars totaltid i Örnskölden faktiskt står sig väl jämfört med de snabbaste A-förarna. Stort stort grattis till välförtjänta segrar. Joel Norqvist missade jag i uppsnacket för vår norrlandshelg och det skulle jag uppenbarligen inte gjort; en stabil insats bakom Jacob i Örnskölden säkrade andraplatsen i Vinterserien. Stort grattis till det Joel och jag hoppas du godtar min ursäkt. Mathias Johansson levererar även på söndagen men tyvärr såg vi inte Mathias i Torsby varför poängen inte räcker till en framskjuten placering i serien. Robin Bäckström bröt tyvärr i Örnsköldsvik varför Marcus Jardler med sina stabila resultat kniper tredjeplatsen i årets VinterSerie.

Med detta stänger vi böckerna för 2019 års vintersäsong och VinterSerie. Vädergudarna har tveklöst varit med oss, även om de var lite väl generösa med ”det där vita” i seriens avslutande tävling. Deltagandet har varit mycket gott och vår klass har dominerat deltagandet i samtliga deltävlingar. Barmarkssäsongen kan kännas avlägset med ett Sverige som i det närmaste är heltäckt i snö men säkert som amen i kyrkan kommer även denna. 18:e maj mönstrar vi upp med förare, co-drivers, servicepersonal och nyputsade bakhjulsdrivna Volvobilar för att bjuda publiken på Sveriges tuffaste och jämnaste rally. Njut nu av Kung Bores avslutande säsong och väl mött i Ljungby i maj.


» Pressrelease från VOC Mekonomen Rally.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease


Publicerad: 2019-02-12 18:13






McRae teamkamrat med Östberg i ERC serien 2024.
© emotorsport.seAlister McRaes son Max McRae inledde rallytävlandet på allvar förra året, satsade då på Junior EM serien där han körde fort men hade både tekniska problem och egna misstag som stoppade honom från framskjutna placeringar. I Lettlandslutade han t.ex. femma i klassen, en minuts prickar för felaktig ink...

Publicerad: 2024-03-28 05:17


Uppladdning inför långfredagens Konst & Rally i Örebro.
© Nils-Brage Pettersson.Förberedelserna i Örebro pågår för fullt inför påskhelgen, där är det dags för påskutställning med både rallybilar och konst hos Karin och Nils-Brage Pettersson.
Vi får se hur vädret kommer att bli, men jag är härdad. På ”Konst & Rally” vare sig det är under konstrundan Ljusstråk i Bergslagen, elle...

Publicerad: 2024-03-27 22:05


SS1 i Safari Rally idag på förmiddagen.
© Oliver Solberg Rally.Efter onsdagens shakedown väntar en lugn rallystart i Safari Rally Kenya, klockan 10:26 Svensk tid körs den 4,84km långa Super Special Kasarani som inleder rallyt.

En mjukstart mot vad som väntar i helgen med 36 mil på riktigt besvärliga vägar, vi kan dock väntas se sträckor som stryks, både unde...

Publicerad: 2024-03-27 21:54


Gallring till Rally Anderslöv, en klass har plockats bort.
© emotorsport.seDet slutade på 140 ekipage till Rally Anderslöv, anmälan stängde under tisdagens kväll till Bilsport Rally Cups premiär 2024.

Redan tidigare stod det klart att en eventuell gallring skulle ske genom att en eller två klasser, beroende på storlek skulle helt lyftas bort från tävlingen, d.v.s. en el...

Publicerad: 2024-03-27 21:27


M-Sport satsar på ERC - full säsong med Jon Armstrong.
© emotorsport.se Irländaren Jon Armstrong är hårt knuten mot M-Sport genom karriären, nu tas nästa steg när de tillsammans gör en satsning på FIA ERC, EM serien.

Jon och M-Sport gör en gemensam satsning på en full EM säsong 2024, det innebär att de båda parterna i juni kommer till Sverige för Bauhaus Royal Rally...

Publicerad: 2024-03-27 14:04


Östberg och Barth i full ERC satsning med Citroen C3 Rally2.
© emotorsport.seIgår presenterade Hayden Paddon att han ska försvara sitt EM guld från 2023, idag presenterar Mads Östberg att han ihop med Patrik Barth gör en ny satsning och blir en stor konkurrent mot Hayden.

Det Norsk/Svenska ekipaget kommer köra full säsong med Citroen C3 Rally2 ihop med Tagai Racing Techno...

Publicerad: 2024-03-26 20:01


Rovanperä och Neuville delade tid på shakedown, dubbelt Svenskt i WRC2 toppen.
© Oliver Solberg Rally.Shakedown avverkad inför Safari Rally Kenya, tre åk, minst, för Rally1 ekipagen där Kalle Rovanperä och Thierry Neuville delade snabbaste tid över 5,4km långa Loldia sträckan.

Tre tiondelar efter var Esapekka Lappi medans Elfyn Evans som fyra var sekunden från dem snabbaste. Ott Tänak, Adrien Fou...

Publicerad: 2024-03-26 19:58


Svenskt till tjeckiska Historic Vltava Rallye i april.
© Anders Johnsen.Andra deltävlingen i FIA European Historic Rally Championship, EM serien för historiska bilar. Tjeckien med Historic Vltava Rallye från Klatovy den 19-20:e april. Anmälningarna har börjat trilla in och bland de 40-talet för historiska rallyt finns två Svenska ekipage.

Anders och Ingrid Johnsen gö...

Publicerad: 2024-03-26 19:57


Torsdagsrally i Danmark - flera Svenska ekipage med och krigar.
© emotorsport.sePå skärtorsdagen, som är helgdag i Danmark, inleds danska Yokohama Mästerskapet, avdelning öst med tävling hos Brøndby Motor Club. Det är kortare sprintar på asfalt som gäller och allt som oftast med Svenska deltagare, så även i Påskens premiär med totalt 60-talet bilar. Det blir cirka 4 mil totalt,...

Publicerad: 2024-03-26 19:48


WebTV och Resultat direkt från shakedown Safari Rally Kenya, start 8:00.
© Oliver Solberg Rally.Onsdag morgon klockan 08:01 Svensk tid inleds Safari Rally Kenya med shakedown, det är 5,4km långa Loldia som körs där de tävlande får testa gränserna mot den Kenyanska tuffa naturen.

Tre rundor för Rally1 ekipagen och fritt för övriga väntar, resultaten går live, lika så sänder WRC Promotorn liv...

Publicerad: 2024-03-26 19:44


Tidigare nyheter:
Torsdagsrally i Danmark - flera Svenska ekipage med och krigar.
WebTV och Resultat direkt från shakedown Safari Rally Kenya, start 8:00.
Imorgon klockan 8:00, TV och Resultat direkt från shakedown Safari Rally Kenya.
Andervang och Felke om helgens seger i Tyskland.
Paddon ska försvara EM guldet, återvänder till Sverige.
Dags för Safarirallyt, se Shakedown, Startfält, Tidsplan, TV-tider m.m.
Högt tryck på Rally Anderslöv, så går en eventuell gallring till.
Startlistan för WRC Croatia Rally, 68 tävlande - Andersson ende Svensk.
Sex WRC arrangörer klara för 2025, 15 länder jagar de 7-8 sista platserna.
Rally-TV i påsk, så sänds WRC Safari Rally Kenya.
Hansen klasstvåa i Holländska Zuiderzee Rally.
Storseger för Andervang i Tyska ADMV Rallye Lutherstadt Wittenberg.
Ingram vann brittiska rallypremiären.
Frank Tore Larsen söker revansch i Bauhaus Royal Rally of Scandinavia.
Oliver Solberg vill nå toppen, jagar poäng i veckans Safari Rally Kenya.
Rally SM i Tierp, Rally Uppland bjuder in Appendix K.
Fagersta MK laddar för Nattkröken - Historiska, DM och 7-klubbars, 5,5 mil fantastiska rallyvägar väntar.
Följ Hansen, Andervang och Brittiska Mästerskapet.
Andervang segerfavorit i tyska Rallye Lutherstadt Wittenberg.
Hansen ses i lördagens Holländska Zuiderzee Rally.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Safari Rally Kenya 27-31/03


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
MotorsportSalongen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.