Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mastertrailer.   

   
GNM Sweden AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Staffan Parmander tillbaka i hetluften.
PRESSRELEASE

Staffan Parmander, 53, är en av Sveriges mest framgångsrika codrivers i rally. 14 VM-säsonger tillsammans med Kenneth Eriksson resulterade i 5 VM-segrar. Men 2001 la han notböckerna på hyllan och pensionerade sig från sporten. Trodde han. Ett telefonsamtal från den 25 år yngre rallystjärnan Patrik Sandell ändrade allt.

Patrik Sandell och hans dåvarande codriver Emil Axelsson hade just bestämt sig att gå skilda vägar efter sju framgångsrika år tillsammans. Med högerstolen ledig vände sig Patrik till Staffan Parmander och erbjöd honom att kliva in. Snart var de båda anmälda att köra Swedish Rally tillsammans i en Skoda Fabia Super 2000, uppbackade av Skoda Sverige och Red Bull.

Så här säger Staffan Parmander själv om att plötsligt vara tillbaka på den internationella rallyscenen:

Hur känns det att vara tillbaka i hetluften?
”Att jag fick frågan av Patrik att komma tillbaka var först och främst lite omtumlande. Det var lite hedrande med tanke på min ålder. Jag var väl lite tveksam först eftersom jag en gång tagit beslutet att den karriären låg bakom mig. Var sak har sin tid i livet. Men nu har ju barnen vuxit upp och jag har mer tid än för några år sedan, och jag känner mig fortfarande betydligt piggare än vad jag egentligen ska vara kanske. Så det finns alla förutsättningar att komma tillbaka."

Har codriver-rollen förändrats sedan du tävlade? Ställs det andra krav och förväntningar idag?
”När det gäller krav och förväntningar så har jag nog alltid varit bra på att ställa dem högt på mig själv. Visst har jag varit borta från sporten rätt många år, men jag har samtidigt hela tiden varit med på ett hörn. Jag har bland annat jobbat med Patrik och Emil när det gäller den här biten med noter. Jag och Kenneth gjorde ju 14 år tillsammans, och innan dess hade jag ytterligare tio år bakom mig. Så rent erfarenhetsmässigt känner jag mig ganska trygg. När det gäller noter så tycker jag att man kan jämföra det med musik. Det har med timing och rytm att göra. Och har man fått känslan för det en gång, laddat ner den så att den sitter där i ryggen, så tror jag att den kommer att komma tillbaka. Den finns där.”

Vad har du för bild av Patrik som chaufför?
”Det är faktiskt lite komiskt, för jag träffade Patrik första gången precis när jag själv slutade tävla 2001. Vi blev presenterade och han hade redan då inställningen att han skulle åka för rally-VM. Det var hans mål. Jag kom ju just därifrån och visste hur enormt lång den resan var, vilket nålsöga jag och Kenneth själva hade fått ta oss igenom för att komma dit, men jag ville inte förstöra Patriks dröm utan log och sa ungefär ’vad kul Patrik, det ska bli spännande att följa dig’. Och sen har jag följt honom. Och det är en av anledningarna till att jag bestämde mig för att tacka ja till detta. Hade det varit någon annan som hade frågat så hade jag nog inte nappat.

Men Patrik känner jag för på många sätt. Han är absolut den i Sverige som varit mest framgångsrik totalt sett enligt mig, för idag handlar det inte bara om bilkörning utan du måste hela tiden vara så representativ för dig själv, för din sport, för dina sponsorer… Du ska inte bara sitta bakom ratten och göra ett jobb, utan även vid sidan av hela tiden vara engagerad, driven och motiverad. Han har mottagit utmärkelser för detta förut, men har egentligen förtjänat ännu mer tycker jag, för han har verkligen gjort ett kanonjobb där.”

Vad kan du bidra med?
”Jag kan nog hjälpa till med att skapa ett lugn i bilen och försöka påverka Patrik positivt på det sättet. Jag började ju dessutom min karriär med att själv sitta bakom ratten, innan jag blev codriver. När jag sen bestämde mig att fortsätta åka i högerstolen så visste jag HUR jag skulle leverera informationen som förare vill ha, och NÄR den skulle levereras.
Sen gjorde Kenneth och jag tusentals och åter tusentals mil tillsammans, och utvecklade ett förfinat system för att maximera samarbetet och lyfta tiderna till de nivåer som krävdes för att vinna VM-tävlingar. Det ska jag försöka hjälpa Patrik med också, att hitta det samarbetet och nå en nivå till.”

Hur mycket har ni hunnit åka tillsammans?
”Inte så mycket. Förutom att vi jobbat ihop rent teoretiskt och praktiskt på träning så åkte vi en tävling, Jämtrallyt, i somras. Sen åkte vi som föråkare i Offerdalingen förra helgen, vilket nog gav oss båda mersmak. För det första så gav det mig ett kvitto på att Patrik verkligen kan köra bil. Men jag tror också att han fått trygghet i att vi kan göra det här till något bra. Att vi tillsammans kan lyfta oss.”


» Pressrelease från Patrik Sandell, www.patriksandell.com.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2011-01-25 16:11


Foto från Gränna MK´s Polkatrofén.
© emotorsport.sePolkatrofén 2020 avgjordes över tre unika specialsträckor, intresset var stort och ett 80-tal ekipage tog sig till Gränna MK´s klubbstuga för tävlingen.
Med två raka sträcksegrar kunde Johan Axelsson köra upp en ledning som höll till mål. Snabbast av de Otrimmade ekipagen var Simon Johansson som va...

Publicerad: 2020-09-27 11:06


Göthberg och Lången snabbaste 4wd & 2wd i Rally Gimmersta.
© emotorsport.seRally Gimmersta avgjordes med en 6,8km lång sträcka som kördes dubbelt, som slutkläm körde hälften en tredje gång i jakten på Sprint DM medaljerna i distriktet.

Segermarginalen efter de båda åken tog Per Göthberg med god marginal, klart snabbast genom åken och 15,6 sekunder ned till Johan Rudengr...

Publicerad: 2020-09-26 18:31


BMW seger i Polkatrofén, Axelsson snabbast.
© emotorsport.seJohan Axelsson med Andreas Hardebrink i högerstolen tog hand om segern i Polkatrofén, när Gränna MK bjöd de 80-talet åkande på tre specialsträckor under lördagen.

Johan öppnade bäst ute på ss1, fått ordning på BMW´n och drog där ifrån närmare fyra sekunder på Victor Karlsson och med b-förare Ande...

Publicerad: 2020-09-26 17:55


Solberg ende Svensk bland 38 ekipage till Rally Fafe Montelongo.
© Oliver Solberg Media Office.38 ekipage går för Rally Fafe Montelongo, den tredje EM deltävlingen 2020 som avgörs kommande helg. Ut från Fafe, Demoporto går de tävlande för 18 mil på lika många asfaltsträckor.

Rallyt avgörs lördag och söndag, nio sträckor under lördagen. Inleder anmälningslistan gör Alexey Lukyanuk i Saintel...

Publicerad: 2020-09-25 21:27


Fourmaux, Vatanen & Block - spännande startfält i Rallylegends.
© Ken Block / Hoonigan.Nästa helg väntar Rallylegends i San Marino, flera olika delar i evenemanget där "WRC" delen ses med WRC2 aktuelle Adrien Fourmaux. Han gör här Ford Fiesta WRC debut. Det blir unge fransmannen som får testa på WRC bilen från den Brittiska tillverkaren.

Italienaren Fabrizio Fontana kör samma mode...

Publicerad: 2020-09-25 21:11


Resultat från lördagens Rally Gimmersta.
© emotorsport.seRally Gimmersta körs resultaten online under lördagen, Katrineholms MK arrangerar Sprint DM för Södermanland / Västmanlands BF. En sträcka körs två gånger följt av finalåk innan allt är avgjort - arrangören är en av få som lyckats plocka in två tävlingar under 2020.

Under lördagen går också Polk...

Publicerad: 2020-09-25 20:00


Solberg junior på jakt efter EM-titel.
© Oliver Solberg Media Office. Oliver Solberg ger full gas i striden om EM-titeln i rally. För att klara det måste 19-åringen ändra sitt favoritunderlag från grus till asfalt - och det på rekordtid.

Fyra tävlingar återstår av EM mästerskapet. Nästa tävling ut kommer att äga rum i Portugal nästa vecka, där Rally Fafe Montelongo...

Publicerad: 2020-09-25 13:47


Publikfritt när 70-talet åkare gör upp i onotade Polkatrofén.
© emotorsport.seGränna MK kör Polkatrofén på lördag, publikfritt när 80-talet åkare gör upp på 13km fördelat över tre sträckor. Inleder fältet gör Lucas Helin som kör i Ungdomsrally.

16 förare till grupp E, b-förare är Christian Kleen, Mats Adolfsson och Gustav Lindfors. Resterande med c-licens där Jonas Bernero...

Publicerad: 2020-09-24 20:56


Sprint DM när publikfria Rally Gimmersta avgörs.
© emotorsport.seI Söder- Västmanlands distrikt gör man upp om DM i sprint under Rally Gimmersta hos Katrineholms MK. Som hos övriga är det publikfritt, för de tävlande väntar 13,2km special med en sträcka som körs två gånger, detta som kval för Rally-DM Sprint där de snabbaste så går till ett tredje och avgörande f...

Publicerad: 2020-09-24 20:47


Lecablock, något att tänka på när publiken återvänder till rallyskogen.
© Pierre Skytt.Hinder i kurvorna för att stoppa genande är alltid en het fråga, inte bara dess placering, hur de ser ut eller hur de skadar bilen vid påkörning. Även säkerhetsmässigt kan olika hinder ha olika risker.

Rallyentusiasten och reportern Pierre Skytt stötte på ett av dessa hinder - Lecablock - i EMK K...

Publicerad: 2020-09-23 22:30


Tidigare nyheter:
Opel Corsa Rally4 klar för rallystart 1:e januari 2021!
Tossebergsracet 2020 är inställt.
Pohjanmaa Ralli avgör Finska mästerskapet, nytt inhopp av Latvala.
Mäkinen kliver åt sidan, Toyota driver WRC satsning i egen regi 2021.
SM brons för Hansen och Johansson i Sandviken.
Tractive Svenska mästare, kan vi vara annat än nöjda och lite malliga?
Ny WRC final på gång? Ypres Rally kan bytas mot Monza Rally Show.
R5 intresset ökar i Norge, Rökland gör R5-premiär i finalen.
Drive VXO Motorsport tog hem SM-brons genom Robin och Nicklas.
Lundberg omutlig i trimmat 2wd, vann dubbelt i Laxåsprintarna.
Tom Kristensson tvåa i SM avslutningen.
Foto från Bäckeforssnurren.
Holmgren körde hem söndagens Mjölkpallen-Pokal.
Kolsvas rallyjuniorer tog medalj och pallplats.
Lönnström avslutar säsongen efter dubbla SM-guld, inget mer VM tävlande.
Tidemands styrkor gav honom segern i Turkiet.
Evans i guldläge, VM tabellerna efter Rally Turkey Marmaris.
Evans och Tidemand nya VM ledaren efter seger i Rally Turkey Marmaris.
Snabb och populär Bäckeforssnurr, Olsson vinner totalt.
Neuville, Ogier och Loeb punkterade - Evans i Turkisk ledning.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
Skilling 50 07/11


Rally SM:
Boden 08-09/01


Rally VM:
Rally Italia Sardegna 08-11/10


Svenska RallyCupen:
- - - - - - 00/00
Foto från:
Polkatrofén.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Bäckeforssnurren.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

EMK Kannan.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally, del 2.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.