GN Motorsport

   
Carless Racing Fuels.

   
Mastertrailer.

   
Mats Bilar

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Smärtsam helg för de svenska WRC Academy-förarna i Finland.
PRESSRELEASE

Det blev en tuff och smärtsam VM-tävling i Finland för de två svenska WRC Academy-förarna Victor Henriksson och Fredrik Åhlin. De snabba finska grusvägarna krävde sin tribut när de båda svenska teamen dramatiskt kraschade ut sig.

Neste Oil Rally Finland är den tredje av sex deltävlingar i nya JVM-klassen WRC Academy, där alla förare kör i identiskt lika bilar - Ford Fiesta R2, och med enhetsdäck från Pirelli.
”Det här är det snabbaste rallyt i serien och minsta lilla misstag betyder massor med förlorad tid på grund av att farten är så hög” säger rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson, som såg sina båda landslagsförare satsa fullt i kampen om sekunder och sträcksegrar.
Victor Henriksson hade planerat att satsa 97% i början av rallyt för att sedan öka, vilket han verkligen levde upp till.
”Det började bra” säger Victor. ”Vi hade en bra start och var tredje snabbast på SS1. På SS2 gick vi tyvärr av vägen och tappade ett par sekunder när vi missade en korsning på grund av bländande sol och massor med damm. SS3 gick kanon och det rullade på bra” säger Victor.
Och rullade, det gjorde det verkligen för Victor och kartläsare Joel Ardell! På SS6 gick det för fort in i en vänstersväng och bilen gick med sidan rakt in i en sten med en rejäl rullning som följd.
”Det gick fullt på femmans växel” berättar Victor. ”Jag vet inte hur många varv vi rullade, men hade vi rullat ett varv till så hade nog buren kollapsat. Det trodde i alla fall teknikerna på M-sport, som byggt alla WRC Academy-bilar. Vi hade ruskig tur” säger Victor.
Som tur var resulterade rullningen endast i lite ont i nacken för grabbarna. Inga större skador alltså. ”Kör man av i Finland så kör man av ordentligt och får räkna med att det gör ont” säger Victor.
För Fredrik Åhlin och kartläsare Stefan Ottosson började rallyt med en punktering. ”Vi var snabbast till första split-tiden på SS1 men strax därefter fick vi en mystisk pyspunka som gjorde att vi till slut tvingades stanna och byta däck” berättar Fredrik.
På SS2 hade grabbarna fått upp farten och förutom att de missade en korsning och tappade några sekunder så blev resultatet en 4:e plats på sträckan. När sen grabbarna slog till med en sträckseger på SS3 så kände de att de var riktigt på gång! Men på SS7 tog det slut.
”På SS7 fick vi oss en rejäl flygtur och många hårda markkänningar när vi studsade tvärs över vägen från en dikeskant till en annan, som den värsta flipperkula” berättar Fredrik.
När grabbarna väl flugit av vägen gled bilen 50 meter rakt in i en sten och slog ytterligare en volt och landade till slut i skogen. ”Det var minst sagt en omtumlande resa” säger Stefan Ottosson. ”När vi stannat i skogen fick jag bara ett stön till svar när jag frågade Fredrik om han var okej”. Dosan med nödknappen till ambulansen hade slitits loss och Stefan hittade den i bagageluckan. Fredrik fick åka ambulans till sjukhuset medan Stefan fick besöka WRC-läkaren på serviceplatsen.
Som tur var hade ingen av grabbarna fått några större skador. De blev dock rejält mörbultade. ”Vi hade tur och det är bara att tacka bilens starka konstruktion för att vi inte skadade oss mera” säger Fredrik. ”Vi är såklart besvikna. Målet var att vinna. Nu är det bara att ladda om för asfaltrallyt i Tyskland, och vi ser fram emot det” avslutar Fredrik.
”Finska VM-rallyt är så här tufft och går så här fort. Det fanns stora möjligheter till pallplaceringar och det är bara att beklaga att det blev en smärtsam avslutning för de två svenska teamen. Det viktigaste är ju ändå att det gick bra för grabbarna” säger förbundskapten Anders Dawidson.
Vann klassen gjorde den estländske föraren Egon Kaur, som fortsätter sin dominans av WRC Academy med sin tredje seger för säsongen. Neste Oil Rally kan summeras med mycket publik, fantastiska vägar och en suverän organisation och nu återstår två deltävlingar i serien och närmast väntar asfaltrallyt ADAC Rally Tyskland den 18-21 augusti.
De båda svenska teamen körde rallyt med svart bindel på armen för att hedra offren i terrordådet i Norge.Poängställning WRC Academy – Junior VM, efter tre av sex VM-rallyn:
1. Egon Kaur(EST)88 poäng
2. Craig Breen(IRE)36 poäng
3. Brendan Reeves(AUS)36 poäng
4. Miguel Baldoni(ARG)26 poäng
5. Jan Černý(CZE)22 poäng
6. Christian Riedemann(DEU)21 poäng
7. Victor Henriksson(SWE)20 poäng
8. Fredrik Åhlin(SWE)17 poäng
9. Timo van der Marel(NLD)16 poäng
10. Alastair Fisher(GBR)16 poäng
FIA WRC Academy 2011
24-27 marsVodafone Rally de Portugal
5-8 maj Rally d’Italia Sardegna
28-31 juliNeste Oil Rally Finland
18-21 augusti ADAC Rally Deutschland
29 sept–2 okt Rallye de France
10-13 nov Wales Rally GB


» Pressrelease från Svenska BilsportFörbundet, www.sbf.se.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2011-07-31 19:09


Pontus Lönnström kör JWRC 2020!
© Privat.Pontus Lönnström kommer att satsa på junior-VM i rally nästa år. Tävlingarna går samtidigt med rally-VM, WRC, men juniorerna tävlar vid färre tillfällen. Förarna i JVM kör identiska bilar, Ford Fiesta R2t, och mekaniker, däck m m lottas ut på de olika förarna inför varje tävling. Allt för att föruts...

Publicerad: 2019-09-18 22:39


50-talet rallyåker till Björshultsbanan och Svenska Sprintserien.
© emotorsport.seSMK Nyköping kör deltävlingar i Svenska Sprintserien på Björshultsbanan under helgen, två deltävlingar och drygt 60 anmälda bil, av dem närmare 50 rallyekipage.

Största klass med 27 deltagare är Trimmat 2wd där Mikael Lundberg och Göran "Lillen" Andersson är två av A-förarna med högt tempo i spri...

Publicerad: 2019-09-18 21:49


Veiby eller Gröndal, NM avgörande i Rally Hedemarken - svenskt på startlinjen!
© emotorsport.seNorska Mästerskapet tar final i Hamar, där Rally Hedemarken med NMK Hamar som arrangör. 10 mil special på totalt 11 sträckor, flera klassiska fina och utslagsgivande etapper - bland annat närmare 11km långa Rokosjøen med klassiska Engseth hoppet och de efterföljande lyften på snabb väg!

70 bilar ...

Publicerad: 2019-09-18 21:21


Världsmästarna gör upp i Karlshamn - 82 ekipage till start i Rally Blekinge.

När anmälan till SM-finalen i rally, Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge, under onsdagskvällen stängde stod det klart att 82 ekipage kommer till start i tävlingen som drar igång nästa fredag med utgångspunkt från First Hotel Carlshamn.

Arrangörerna, Asarums Motorsällskap och Olofströms Motork...

Publicerad: 2019-09-18 20:10


Ekström kör Rally Blekinge i Fabia R5.
© emotorsport.seMattias Ekström är klar för start i Rally Blekinge, årets SM final. Ett av de sista namnen in när anmälan under kvällen stängde. Ihop med co-driver Stefan Bergman sitter de nu i en Skoda Fabia R5 och kör i den Trimmade 4wd klassen.

Starten höjer intresset, vid sidan om bland andra Johan Kristoffe...

Publicerad: 2019-09-18 19:39


Runt Mjölkpallenrallyt i Gnesta.
På lördag bjuder Gnesta MK in till den 14:e upplagan av ”Mjölkpallen rallyt” denna gång med start och mål i Björnlunda och tre specialsträckor på tillsammans 18km på fina vägar av typisk Sörmländsk karaktär.

Det är den femte deltävlingen i årets Trendab Rallycup. Det kommer att bli en sekundstri...

Publicerad: 2019-09-18 09:20


300 Fabia R5 levererade, Skoda presenterar imponerande R5 fakta!
© Skoda Motorsport.Skoda Motorsport har levererat ut 300 bilar från sin R5 fabrik, Finska Printsports ägare Eero Räikkönen besökte Skoda Motorsports nya lokaler där han hämtade Fabia R5 nummer 300.

Fabriken har redan 34 bilar på väg ut från fabriken av den nya EVO modellen som lanserades under året, och föregångar...

Publicerad: 2019-09-17 22:20


Bilsport Rally Cup på gång med 2020, fyra tävlingar klara för jubileumsåret.
Till helgen avgörs årets fjärde deltävling i Bilsport Rally Cup, redan nu är arrangören långt gången i nästa års planer. Fyra tävlingar är redan nu inbokade i kalendern men fler väntas tillkomma.

Start sker med Anderslövsrallyt den 4:e april, fortsätter hittills mot Semesterturen den 11:e juli, E...

Publicerad: 2019-09-17 21:54


Grahn och Nilsson blir första mästarna i Rally Blekinge.
Stora delar av säsongen i 4WD Övriga har handlat om Skåningarna Joachim Grahn och Rickard Nilsson från Simrishamn i en Ford Fiesta WRC. Grahn och Nilsson har efter en något strulig inledning på säsongen tagit tre raka segrar i klassen, och behöver bara rulla över startrampen i Sparbanken i Karlshamn...

Publicerad: 2019-09-17 20:12


Västras FM summeras efter Noratrofen.
I strålande höstväder avgjordes den näst sista deltävlingen i årets mästerskap. Arrangör var Nora MK med Noratrofen som övertog tävlingen den 14 september efter att Vara MK tvingats ställa in.

55 förare representerade Västra Bilsportförbundet. Störst deltagande var det i bilklass 3 - VOC Mekonome...

Publicerad: 2019-09-17 18:47


Tidigare nyheter:
Bilsport Rally Cup på gång med 2020, fyra tävlingar klara för jubileumsåret.
Grahn och Nilsson blir första mästarna i Rally Blekinge.
Västras FM summeras efter Noratrofen.
Oscar vinner Sydsvenska Rallycupen.
Åhlin utmanar i SM på nytt, anmäld för Rally Blekinge.
Tre tävlingar klara för Norska Rallymästerskapet 2020!
Dyr WRC2 Pro seger för M-Sport med nya Fiesta R5 MK2.
TV-Svängen, en lyckad tävling för Hansen och Johansson.
Åtvidabergs MK redo för lördagens Gruvrundan.
VOC SommarSerie avgjordes med NoraTrofén.
Sex nya WRC starter för Loeb i Hyundai 2020.
Oliver körde hem segern Susquehannock Trail Performance Rally - Higgins mästerskapet.
Holmgren vinnare i söndagens Brukssvängen.
Foto från Bresontrofén.
Haglund vinnare i jämna Bresontrofén, Svenska RallyCupen.
Grahn körde hem TV Svängen.
WRC tabellerna efter Rally Turkey Marmaris.
Stabil insats och viktig utveckling för Tidemand i Turkiet.
Ogier tog segern, närmar sig Tänak i VM tabellen - Tidemand nia i Turkiet.
Ogier mot segern i Turkiet - Tidemand följer Tänaks linjer.Nyhetsarkiv:
[
2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
Polkatrofén 28/09


Rally SM:
Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge 27-28/09


Rally VM:
Wales Rally GB 03-06/10


Svenska RallyCupen:
Elektrikerna Marknadsnatta 26/10
Foto från:
Bresontrofén.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally, lördag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

EMK-Kannan.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2018.