GNM Sweden AB   

   
   
.......................... MISSA INTE RALLY GOTLAND 2020 ...........................

   
Mats Bilar   

   
Mastertrailer.   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER

  RALLY SWEDEN       2020© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Smärtsam helg för de svenska WRC Academy-förarna i Finland.
PRESSRELEASE

Det blev en tuff och smärtsam VM-tävling i Finland för de två svenska WRC Academy-förarna Victor Henriksson och Fredrik Åhlin. De snabba finska grusvägarna krävde sin tribut när de båda svenska teamen dramatiskt kraschade ut sig.

Neste Oil Rally Finland är den tredje av sex deltävlingar i nya JVM-klassen WRC Academy, där alla förare kör i identiskt lika bilar - Ford Fiesta R2, och med enhetsdäck från Pirelli.
”Det här är det snabbaste rallyt i serien och minsta lilla misstag betyder massor med förlorad tid på grund av att farten är så hög” säger rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson, som såg sina båda landslagsförare satsa fullt i kampen om sekunder och sträcksegrar.
Victor Henriksson hade planerat att satsa 97% i början av rallyt för att sedan öka, vilket han verkligen levde upp till.
”Det började bra” säger Victor. ”Vi hade en bra start och var tredje snabbast på SS1. På SS2 gick vi tyvärr av vägen och tappade ett par sekunder när vi missade en korsning på grund av bländande sol och massor med damm. SS3 gick kanon och det rullade på bra” säger Victor.
Och rullade, det gjorde det verkligen för Victor och kartläsare Joel Ardell! På SS6 gick det för fort in i en vänstersväng och bilen gick med sidan rakt in i en sten med en rejäl rullning som följd.
”Det gick fullt på femmans växel” berättar Victor. ”Jag vet inte hur många varv vi rullade, men hade vi rullat ett varv till så hade nog buren kollapsat. Det trodde i alla fall teknikerna på M-sport, som byggt alla WRC Academy-bilar. Vi hade ruskig tur” säger Victor.
Som tur var resulterade rullningen endast i lite ont i nacken för grabbarna. Inga större skador alltså. ”Kör man av i Finland så kör man av ordentligt och får räkna med att det gör ont” säger Victor.
För Fredrik Åhlin och kartläsare Stefan Ottosson började rallyt med en punktering. ”Vi var snabbast till första split-tiden på SS1 men strax därefter fick vi en mystisk pyspunka som gjorde att vi till slut tvingades stanna och byta däck” berättar Fredrik.
På SS2 hade grabbarna fått upp farten och förutom att de missade en korsning och tappade några sekunder så blev resultatet en 4:e plats på sträckan. När sen grabbarna slog till med en sträckseger på SS3 så kände de att de var riktigt på gång! Men på SS7 tog det slut.
”På SS7 fick vi oss en rejäl flygtur och många hårda markkänningar när vi studsade tvärs över vägen från en dikeskant till en annan, som den värsta flipperkula” berättar Fredrik.
När grabbarna väl flugit av vägen gled bilen 50 meter rakt in i en sten och slog ytterligare en volt och landade till slut i skogen. ”Det var minst sagt en omtumlande resa” säger Stefan Ottosson. ”När vi stannat i skogen fick jag bara ett stön till svar när jag frågade Fredrik om han var okej”. Dosan med nödknappen till ambulansen hade slitits loss och Stefan hittade den i bagageluckan. Fredrik fick åka ambulans till sjukhuset medan Stefan fick besöka WRC-läkaren på serviceplatsen.
Som tur var hade ingen av grabbarna fått några större skador. De blev dock rejält mörbultade. ”Vi hade tur och det är bara att tacka bilens starka konstruktion för att vi inte skadade oss mera” säger Fredrik. ”Vi är såklart besvikna. Målet var att vinna. Nu är det bara att ladda om för asfaltrallyt i Tyskland, och vi ser fram emot det” avslutar Fredrik.
”Finska VM-rallyt är så här tufft och går så här fort. Det fanns stora möjligheter till pallplaceringar och det är bara att beklaga att det blev en smärtsam avslutning för de två svenska teamen. Det viktigaste är ju ändå att det gick bra för grabbarna” säger förbundskapten Anders Dawidson.
Vann klassen gjorde den estländske föraren Egon Kaur, som fortsätter sin dominans av WRC Academy med sin tredje seger för säsongen. Neste Oil Rally kan summeras med mycket publik, fantastiska vägar och en suverän organisation och nu återstår två deltävlingar i serien och närmast väntar asfaltrallyt ADAC Rally Tyskland den 18-21 augusti.
De båda svenska teamen körde rallyt med svart bindel på armen för att hedra offren i terrordådet i Norge.Poängställning WRC Academy – Junior VM, efter tre av sex VM-rallyn:
1. Egon Kaur(EST)88 poäng
2. Craig Breen(IRE)36 poäng
3. Brendan Reeves(AUS)36 poäng
4. Miguel Baldoni(ARG)26 poäng
5. Jan Černý(CZE)22 poäng
6. Christian Riedemann(DEU)21 poäng
7. Victor Henriksson(SWE)20 poäng
8. Fredrik Åhlin(SWE)17 poäng
9. Timo van der Marel(NLD)16 poäng
10. Alastair Fisher(GBR)16 poäng
FIA WRC Academy 2011
24-27 marsVodafone Rally de Portugal
5-8 maj Rally d’Italia Sardegna
28-31 juliNeste Oil Rally Finland
18-21 augusti ADAC Rally Deutschland
29 sept–2 okt Rallye de France
10-13 nov Wales Rally GB


» Pressrelease från Svenska BilsportFörbundet, www.sbf.se.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2011-07-31 19:09


PAKA Enginering med tre bilar till teammästerskapet.
© emotorsport.seJonna Eson Brådhe, Dan Johannesson & Joachim Carlström är dom tre förarna som ingår i teamet. Alla tävlande i varsin Mitsubishi Mirage.

För Jonna blir det premiär i 4WD medans Dan & Joachim kommer med flera års erfarenhet i 4WD.

Vi alla ser framemot denna satsning vi gör tillsammans som te...

Publicerad: 2020-02-24 19:32


Stor succé för teammästerskap i Rally-SM.
Inför årets säsong presenterade SM-arrangören MAS, Motorarrangörerna i Sverige, att de instiftar ett mästerskap för team i Rally-SM. Det nya mästerskapet har redan blivit populärt bland de tävlande, och inför nästa veckas premiär i Rally Vännäs är det hela 12 team som anmält sig till teammästerskap...

Publicerad: 2020-02-24 16:57


East African Mini Safari Classic Rally körs i december.
© McKlein / EASR.Förra året avgjordes stora East African Safari Classic Rally, åtta dagars tävlande på utmanade vägar i klassiska rallybilar. Tävlingen körs vart annat år, därför väntar nästa upplaga först i december 2021.

Men för att hålla igång organisationen körs nu åter East African Mini Safari Classic Rally,...

Publicerad: 2020-02-23 18:55


Heller fjärde namn för M-Sport i WRC2/3.
Adrien Fourmaux och Rhys Yates kör WRC2 serien för M-Sport, i WRC3 klassen ses Massimo "Pedro" Pedretti med drift från M-Sport. Nu får man in en fjärde förare under teamets tak, en andra i WRC3 klassen.

Alberto Heller från Chile satsar nu på WRC3 serien med Ford Fiesta R5 MKII, säsongen inleds re...

Publicerad: 2020-02-23 18:43


Videospecial, tillbakablick på Rally Sweden 2020.
© Hyundai Motorsport.För en vecka sedan avslutades Rally Sweden, nio sträckor kördes under dagarna tre, både is, snö och sista dagen lera mötte de tävlande när vädret var en hård motståndare. För den som vill återuppleva den svenska VM festen finns vår "WebTV & Video" avdelning välfylld med videoklipp från tävlingen.

...

Publicerad: 2020-02-23 18:35


Fernandez siktar på WRC2 program med Toksport WRT.
Nu 30-årige Emilio Fernández från Chile körde 2018 Junior WRC serien och slutade sjua, bytte till Skoda Fabia R5 och tävlande på hemmaplan under fjolåret.

Nu satsar Emilio internationellt igen, siktet ligger på WRC2 serien ihop med Toksport WRT, samma team som Pontus Tidemand körde första deltävl...

Publicerad: 2020-02-23 11:40


Drive VXO Motorsport anmäler team i Rally-SM!
© emotorsport.seDrive VXO Motorsport som hittills varit ett enbilsteam med Hans Bååth och Andreas Sigfridsson i en BMW M3, trimmat 2WD, växlar upp till säsongen 2020.

I teamet ingår från och med premiären i Rally Vännäs även Emrik Smedberg/Carl Eriksson i en Honda Civic Type-R, otrimmat 2WD och Robin Adolfsson/N...

Publicerad: 2020-02-22 21:40


Andervang vann totalt i Jämtnatta, många jagade SM tempot.
© Anders Westlund.Jämtlands MK arrangerade Jämtnatta över två fina specialsträckor på lördagen. Klassiska I5 skogen på 13,6km kördes som första och sista sträcka, mellan gick 7,1km långa Västerkälen. Totalt 44 ekipage till start varav några passade på att få lite extra mil inför stundande SM premiär.

Stig Andervan...

Publicerad: 2020-02-22 21:02


Veiby snabbast i Norska fjälläventyret, svenska klassegrar i Numedalsrally.
© Marianne Ihlen. En strulig dag i Numedalsrallyt, åtta sträckor blev sju, när transporten över fjället till Smådøla stängdes. Istället fick ss7, Jønndalen agera powerstage. Ytterligare en sträcka ströks för flera klasser, där blev det idealtider.

Det blev fem sträcksegrar för Ole-Christian Veiby och Jonas Anders...

Publicerad: 2020-02-22 20:06


VOC seger totalt i Lappkastet, Widgren snabbast.
Lycksele Motorklubb var snabba att avverka sin tävling för helgen, Lappkastet, med bara 12 deltagare inklusive en debutant avgjordes tävlingen med totalt fyra sträckor och en körtid om 15 minuter för de snabbaste.

VOC åkare Robert Widgren avverkade tävlingen på 15:15 minut och vann totalt, åtta s...

Publicerad: 2020-02-22 14:48


Tidigare nyheter:
Andervang vann totalt i Jämtnatta, många jagade SM tempot.
Veiby snabbast i Norska fjälläventyret, svenska klassegrar i Numedalsrally.
VOC seger totalt i Lappkastet, Widgren snabbast.
FIA Rally Star, ny FIA satsning på rallyjuniorer världen runt.
Adam Westlund redo för Jämtnatta, visar upp årets bil!
Regn, fortkörningar och stopp för snöstorm, allt händer i Numedalsrallyt.
Renproblem för Rally Vännäs, stuvar om i programmet för lördagen.
Radio & Resultat, Numedalsrallyt & Jämtnatta två tävlingar att följa!
Sunnyside Experience med Ford Fiesta WRC?
50-talet ekipage till Jämtnatta.
Flera Svenskbilar i lördagens Numedalsrally.
Sierra, Delta, 911 och 997, fullspäckad rallysäsong väntar Myrsell!
WRC comeback för Villagra, satsar mot Toyota Yaris WRC i Rally Argentina.
5ss på 4 mil, Finspångs MS redo Finspångsrundan 23:e maj!
Märkesdemo Rallyteam kör för vinst i SM seriens teammästerskap.
Tidsplan och Karta för Neste Rally Finland 2020.
Svalt intresse för lördagens Lappnatta.
Många vill göra vårpremiär i Anderslövsrallyt, redan 145 anmälda!
Danska och Norska WRC åkare anmälda till Hässleholms GP.
Tabelläget i WRC2/3 efter Rally Sweden.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
FRRC-Specialen 13/04


Rally SM:
Rally Vännäs 28-29/02


Rally VM:
Rally Guanajuato Mexico 12-15/03


Svenska RallyCupen:
Götenerundan 09/05
Foto från:
Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rikspokalen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.