Carless Racing Fuels.

   
Mats Bilar

   
Mastertrailer.

   
GN Motorsport

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Andra halvan av årets rally-SM inleds i Hässleholm.
PRESSRELEASE

AM Snapphanerally, som arrangeras av Hässleholms Motorklubb kommande Fredag/Lördag markerar att årets Svenska Mästerskap i rally nu går in på sin andra halva. Hela femtiofem ekipage är anmälda i SM-delen av rallyt och tillsammans med de tjugofem som ställer upp i Snapphaneklasserna och i avdelningen för Klassiska bilar, lovar evenmanget att bjuda på det bästa som finns av skogsåkare på högsta nivå i landet.

Det är fjortonde gången som HLMK står som arrangör för ett SM-rallyt och i år kan man gratulera både sig själva och publiken till att striden om SM-gulden är mycket hård i flera av klasserna. Och att det kommer att laddas för fullt på de tio specialsträckorna om totalt 87 kilometer, allt för att kamma hem värdefulla poäng inför sista delen av SM, är helt klart.

I klassen för trimmade 2WD har en förare dragit ifrån ordentligt i sammandraget: Martin Berglund, SMK Gävle i sin VW Golf III (Martin har vunnit samtliga tre deltävlingar i mästerskapet, hittills) men i avdelningarna för ”trimmat” respektive ”otrimmat” 4WD är det desto öppnare vad gäller slutsegern.
I den förstnämnda kategorien är det Eddie Hörbing, Laxå MK, i Ford Focus WRC och ”evigt unge” Mats Jonsson, Forshaga MC, med sin Ford Escort WRC som slåss om topplatsen. Hörbing leder inför AM Snapphanerally på 42 poäng medan Mats Jonsson, som vunnit rallyt hela tio gånger tidigare och närmast räknar skogsvägarna runt Hässleholms som sin hemmabana, har kört samman 39 poäng så här långt.

Minst lika intressant är det i den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen. Där leder, i nuläget, årets stora överraskning, unge Pontus Tidemand från SMK Eda, som kör den Ford Fiesta S2000 som tidigare rattats av Hening Solberg. Pontus har vunnit en av årets tävlingar, Fäviken Winter Rally och komit tvåa i de andra två. I South Swedish Rally hade han en våldsam batalj med SMK Motalas jimmy Joge, i Mitsubishi Lancer Evo X men fick se sig slagen med 1,8 sekunder! - Och detta efter tre dagar och tretton mils specialsträckekörning!
I sammandraget leder Pontus på 42 poäng före Jimmys 39 men att anta att Joge tänker försöka ändra på förhållandena under AM Snapphanerally är kanske inte så svårt.

Hemmaklubbens färger i SM-delen av rallyt försvaras av Jonas Olsson, med co-driver Mikael Jönsson i Ford Fiesta ST. De tävlar i kategorien för ”otrimmat” 2WD och fjärdeplatsen i klassen i Southswedish Rally visar, med tydlighet, vad de är kapabla till.

Första bil ut på den Superstage som inleder rallyt och som körs med SS 1 och SS2 på Garnisonen, lämnar startrampen på Stortorget på fredag klockan 18.00. Målgång för första etappen av rallyt sker på Hässleholmsgården från klockan 19.30, då första startande går i mål. På lördagmorgonen 08.00 inleds andra etappen av AM Snapphanerally. Efter sex sträckor blir det målgång och lunchpaus på Hässleholmsgården, innan man kör de avslutande två sträckorna (start på SS9 klockan 13.55) och går i mål på Stortorget klockan 16.00. Här blir det också prisutdelning.

Som vanligt står Hässleholms Motorklubb för nytänkande och framsynthet i sin tävlingsverksamhet och i år har man premiär för ett nytt säkerhetssystem, allt för att trygga de tävlande i AM Snapphanerally. För första gången utrustar man bilarna i SM-delen av rallyt med ett GPS-relaterat system för spårning, vilket är kopplat till en telefon där säkerhetsövervakare i rallyhögkvarteret kan komma i kontakt med en rallybil som av någon anledning stannat på en sträcka. Varje rallyekipage markeras som en liten rörlig prick på en datoriserad karta och om någon får stopp – avåkning, mekaniskt problem eller av vilken anledning det vara månde – måste besättningen i den aktuella bilen trycka på en ”serviceknapp” inom en fixerad tidsrymd. Detta för att meddela att ”det är ingen fara”. Sker inte detta söker personalen vid kontrolldatorn kontakt med ekipaget via den telefon som också är en del av utrustningen. Får man inte kontakt och kan man inte konstatera att allt är OK, larmas räddningstjänsten till den plats där man ser att bilen stannat.

Ett likartat system används redan i dag i rally-VM och även på andra håll och i nationella rallyn har man börjat intressera sig för det system som HLMK nu är först att prova i Sverige i ”skarpt läge”.

Publicerad: 2011-08-06 18:47


Sex nya WRC starter för Loeb i Hyundai 2020.
© Hyundai Motorsport.Redan när Sebastien Loeb skrev på kontraktet med Hyundai Motorsport i december 2018 stod det klart att han skulle stanna hos teamet även den kommande säsongen. Efter att hittills ha gjort fem av sina sex kontrakterade WRC starter under 2019 vid sidan om tävlingar bredvid i syfte att utveckla är näst...

Publicerad: 2019-09-15 21:47


Oliver körde hem segern Susquehannock Trail Performance Rally - Higgins mästerskapet.
© Subaru Motorsport USA.Susquehannock Trail Performance Rally kördes under två dagar, 15 sträckor när American Rally Association körde tävling. Smala och tekniska vägar kantade av skog genom Pennsylvanias skogsmarker fördelade på 15 sträckor.

Redan från start drog Subaru Motorsport USA´s båda åkare upp tempot. Oliver So...

Publicerad: 2019-09-15 21:07


Holmgren vinnare i söndagens Brukssvängen.
© emotorsport.seMSK Hammaren körde Brukssvängen under söndagen, totalt fyra sträckor och en körtid om närmare nio minuter för de snabbaste. Dubbelt Gnesta MK i topp totalt, segern tog Michael Holmgren före Lasse Mothander, bakom i klassen följde c-förare Martin Alarik och b-förare Johan Åkeson.

Trea totalt kör R...

Publicerad: 2019-09-15 20:16


Foto från Bresontrofén.
© emotorsport.seBresontrofén med Rasbo MK ihop med flera av Upplandsklubbarna bjöd på härlig tävling i fint sensommarväder i de Uppländska skogarna. Med start och mål vid Tierp Arena bjöds det där på två sträckor. Ute i skogen hade klubbarna plockat fram fyra härliga skogssträckor, några riktigt fina rallyvägar som...

Publicerad: 2019-09-15 18:28


Haglund vinnare i jämna Bresontrofén, Svenska RallyCupen.
© emotorsport.seHaglund vinnare i jämna Bresontrofén, Svenska RallyCupen!
Rasbo MK och flera Upplandsklubbar arrangerade Bresontrofén, femte deltävling för Svenska RallyCupen med basen ute på Tierp Arena. Klubbarna bjöd på några av de finaste och hårdaste Uppländska rallyvägarna – gott betyg från både tävlande och...

Publicerad: 2019-09-15 16:29


Grahn körde hem TV Svängen.
© emotorsport.seSex sträckor avgjorde TV-Svängen hos SMK Hörby, tre raka sträcksegrar för Joachim Grahn från start. För den andra halvan var man tre förare att dela om sträcksegrarna, först Robin Adolfsson följd av Grahn och så Mattis Olsson på sista sträckan.
Joachim Grahn och co-driver Rickard Nilsson säkrade se...

Publicerad: 2019-09-15 16:03


WRC tabellerna efter Rally Turkey Marmaris.
© M-Sport.För timmans sedan tog Rally Turkey Marmaris målgång, årets elfte av 14 deltävlingar i WRC serien. Sebastien Ogier tog segern före Esapekka Lappi, bra för Citroen Racing i team mästerskapet när de jagar som trea.

För Ogier innebar segern också avancemang i VM, upp som tvåa och 17 poäng bakom Ott T...

Publicerad: 2019-09-15 14:35


Stabil insats och viktig utveckling för Tidemand i Turkiet.
© M-Sport.Efter ett sju månader långt uppehåll från rally-VM, gjorde Pontus Tidemand comeback i det turkiska eventet. Han vet var han vill nå långsiktigt, bygger erfarenhet från grunden och värdesätter varje kilometer.
- Jag siktade på att göra en solid insats och det känner jag är precis vad vi har gjor...

Publicerad: 2019-09-15 14:09


Ogier tog segern, närmar sig Tänak i VM tabellen - Tidemand nia i Turkiet.
© Citroen Racing.Dubbelseger för Citroen Racing i Rally Turkey Marmaris, ett år som hittills varit tufft för teamet. När WRC kollegorna i fighten om medaljerna tappade poäng kunde Ogier närma sig i VM efter seger, fransmannen nu 17 poäng bakom Ott Tänak som fortsatt tippar VM tabellen.

För Tänak var det elektrisk...

Publicerad: 2019-09-15 13:29


Ogier mot segern i Turkiet - Tidemand följer Tänaks linjer.
© emotorsport.seEn sträcka kvar av Rally Turkey Marmaris där Sebastien Ogier nu har 19 sekunder till Esapekka Lappi som snurrade på näst sista sträckan. Marginalen till trean Andreas Mikkelsen är dock stor, 38 sekunder har norrmannen fram till Lappi trots en sträckseger.

Teemu Suninen kan inte nå fram till palle...

Publicerad: 2019-09-15 11:10


Tidigare nyheter:
Sekundfight på fina uppländska rallyvägarna i Bresontrofén.
Fyra sträckor kvar, följ avslutningen i Rally Turkey Marmaris.
C-förare Olsson körde hem totalsegern i Noratrofén.
Christoffer Haglund segrade i Bresontrofén.
Olsson snabbast och Johansson bäst för E-Cupen i Klappjakten.
Tidemand nia, Ogier leder, problem för Neuville och Tänak.
Utmaningar och utveckling för Tidemand i Turkiet.
Se Tidemand live på RedBull.TV från ss12 i Rally Turkey.
Följ bl.a. Bresontrofén, TV-Svängen, Noratrofen & Rally Turkiet med Radio & Resultat.
Lappi före Ogier i Turkiet, Tidemand tia.
Tidemand bygger erfarenhet i krävande Rally Turkiet.
Rallyradio från Bresontrofén, deltävling 5 i Svenska RallyCupen.
Söndagsrally med Brukssvängen hos MSK Hammaren.
Nora är slagfältet för finalbataljen i SommarSerien 2019.
Tänak allt närmare förlängning med Toyota, inte överrens med Hyundai.
Tidemand tia efter punktering, Lappi leder.
Full fart i lördagens Bresontrofén, 130 bilar och sex sträckor.
Sex stentuffa sträckor på 16 mil väntar Tidemand och WRC gänget.
Rallyklassiker och Sydsvenska serierna i stora TV-Svängen.
Tidemand trea totalt på ss1 i Rally Turkey!Nyhetsarkiv:
[
2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
Polkatrofén 28/09


Rally SM:
Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge 27-28/09


Rally VM:
Wales Rally GB 03-06/10


Svenska RallyCupen:
Elektrikerna Marknadsnatta 26/10
Foto från:
Bresontrofén.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally, lördag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

EMK-Kannan.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2018.