Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mastertrailer.   

   
GNM Sweden AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Andra halvan av årets rally-SM inleds i Hässleholm.
PRESSRELEASE

AM Snapphanerally, som arrangeras av Hässleholms Motorklubb kommande Fredag/Lördag markerar att årets Svenska Mästerskap i rally nu går in på sin andra halva. Hela femtiofem ekipage är anmälda i SM-delen av rallyt och tillsammans med de tjugofem som ställer upp i Snapphaneklasserna och i avdelningen för Klassiska bilar, lovar evenmanget att bjuda på det bästa som finns av skogsåkare på högsta nivå i landet.

Det är fjortonde gången som HLMK står som arrangör för ett SM-rallyt och i år kan man gratulera både sig själva och publiken till att striden om SM-gulden är mycket hård i flera av klasserna. Och att det kommer att laddas för fullt på de tio specialsträckorna om totalt 87 kilometer, allt för att kamma hem värdefulla poäng inför sista delen av SM, är helt klart.

I klassen för trimmade 2WD har en förare dragit ifrån ordentligt i sammandraget: Martin Berglund, SMK Gävle i sin VW Golf III (Martin har vunnit samtliga tre deltävlingar i mästerskapet, hittills) men i avdelningarna för ”trimmat” respektive ”otrimmat” 4WD är det desto öppnare vad gäller slutsegern.
I den förstnämnda kategorien är det Eddie Hörbing, Laxå MK, i Ford Focus WRC och ”evigt unge” Mats Jonsson, Forshaga MC, med sin Ford Escort WRC som slåss om topplatsen. Hörbing leder inför AM Snapphanerally på 42 poäng medan Mats Jonsson, som vunnit rallyt hela tio gånger tidigare och närmast räknar skogsvägarna runt Hässleholms som sin hemmabana, har kört samman 39 poäng så här långt.

Minst lika intressant är det i den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen. Där leder, i nuläget, årets stora överraskning, unge Pontus Tidemand från SMK Eda, som kör den Ford Fiesta S2000 som tidigare rattats av Hening Solberg. Pontus har vunnit en av årets tävlingar, Fäviken Winter Rally och komit tvåa i de andra två. I South Swedish Rally hade han en våldsam batalj med SMK Motalas jimmy Joge, i Mitsubishi Lancer Evo X men fick se sig slagen med 1,8 sekunder! - Och detta efter tre dagar och tretton mils specialsträckekörning!
I sammandraget leder Pontus på 42 poäng före Jimmys 39 men att anta att Joge tänker försöka ändra på förhållandena under AM Snapphanerally är kanske inte så svårt.

Hemmaklubbens färger i SM-delen av rallyt försvaras av Jonas Olsson, med co-driver Mikael Jönsson i Ford Fiesta ST. De tävlar i kategorien för ”otrimmat” 2WD och fjärdeplatsen i klassen i Southswedish Rally visar, med tydlighet, vad de är kapabla till.

Första bil ut på den Superstage som inleder rallyt och som körs med SS 1 och SS2 på Garnisonen, lämnar startrampen på Stortorget på fredag klockan 18.00. Målgång för första etappen av rallyt sker på Hässleholmsgården från klockan 19.30, då första startande går i mål. På lördagmorgonen 08.00 inleds andra etappen av AM Snapphanerally. Efter sex sträckor blir det målgång och lunchpaus på Hässleholmsgården, innan man kör de avslutande två sträckorna (start på SS9 klockan 13.55) och går i mål på Stortorget klockan 16.00. Här blir det också prisutdelning.

Som vanligt står Hässleholms Motorklubb för nytänkande och framsynthet i sin tävlingsverksamhet och i år har man premiär för ett nytt säkerhetssystem, allt för att trygga de tävlande i AM Snapphanerally. För första gången utrustar man bilarna i SM-delen av rallyt med ett GPS-relaterat system för spårning, vilket är kopplat till en telefon där säkerhetsövervakare i rallyhögkvarteret kan komma i kontakt med en rallybil som av någon anledning stannat på en sträcka. Varje rallyekipage markeras som en liten rörlig prick på en datoriserad karta och om någon får stopp – avåkning, mekaniskt problem eller av vilken anledning det vara månde – måste besättningen i den aktuella bilen trycka på en ”serviceknapp” inom en fixerad tidsrymd. Detta för att meddela att ”det är ingen fara”. Sker inte detta söker personalen vid kontrolldatorn kontakt med ekipaget via den telefon som också är en del av utrustningen. Får man inte kontakt och kan man inte konstatera att allt är OK, larmas räddningstjänsten till den plats där man ser att bilen stannat.

Ett likartat system används redan i dag i rally-VM och även på andra håll och i nationella rallyn har man börjat intressera sig för det system som HLMK nu är först att prova i Sverige i ”skarpt läge”.

Publicerad: 2011-08-06 18:47


Rallyrapport världen runt, så gick det i några av helgens rallyn.
© Neal Bates Motorsport.Vid sidan om Sverige har flertalet länder startat upp rallytävlandet efter Corona pandemin, Ott Tänak körde till exempel hem Grossi Toidukaubad Viru Rally i Estland igår.

Men det har tävlat på så många fler platser under helgen, Rali de Castelo Branco i Portugal ingick i Portugisiska mästerskapet...

Publicerad: 2020-07-05 21:14


Ny häftig designidé på Ford Puma WRC 2022!
© Walter #3Vi har sett det förr, rallyentusiaster som gör snygga designstudier på vad som kan komma att bli häftiga rallybilar - se den nederst i den här artikeln.

För snart ett år sedan presenterade vi en Ford Puma WRC som britten Olly Higgins plockat ihop. Under lördagen dök en ny mer verklighetstrogen m...

Publicerad: 2020-07-04 21:11


Solklar seger för Tänak, perfekt genrep inför Rally Estonia.
© Hyundai Motorsport.Ott Tänak och Martin Järveoja tog segern i comebacken efter Corona pandemin. I veckan kom beskedet att Estland gör debut i WRC serien, långt tidigare hade Hyundai Motorsport och Tänak gjort klart för start i lördagens Grossi Toidukaubad Viru Rally.

Starten blev en perfekt träning inför VM starten...

Publicerad: 2020-07-04 18:40


VOC SverigeSerie 2020 måste tyvärr ställas in!
Det kommer säkert inte som någon stor överraskning att även vi tvingas ta det jobbiga beslutet att, precis som de flesta andra cuper och serier, ställa in även 2020-års SverigeSerie. Alltför stora osäkerheter och risker kopplade till Coronans framtida påverkan gör det jobbiga beslutet till det enda ...

Publicerad: 2020-07-03 13:44


Carlsson avslutar årets rallysäsong, siktar på 2021.
© emotorsport.seÅrets rallysäsong skulle vara då BMW-åkande Bengt Carlsson med Martin Kempe som co-driver, skulle utöka sitt tävlande ytterligare en nivå.

Förutom att köra deltävlingar i Mega Rally Cup och Svenska Rallycupen, så skulle teamet växla upp och åka några SM-tävlingar. Men så blir det inte.

Bengt...

Publicerad: 2020-07-03 13:38


Peugeot 208 Rally4 debuterar i helgen, 100 bilar sålda av R2 ersättaren.
© The Racing Factory.Från den 1:a juli kan nya Peugeot 208 Rally4 ut och tävla, samtidigt som FIA homologeringen gick igenom kunde också Peugeot skicka ut de första bilarna av de närmare 100 beställda.

Den nya bilen som representerar Rally4 kategorin, tidigare R2 har blivit en succé innan den ens synts på rallyvägarn...

Publicerad: 2020-07-02 20:58


WRC kalendern 2020 klar, återstart i Estland!
© Rally Estonia.Idag på morgonen presenterades så äntligen fortsättningen på WRC serien 2020, efter stoppet i mitten på mars med anledning av Corona pandemin. Rally Monte Carlo följdes av ett kortat Rally Sweden, avkortat blev också det Mexikanska VM rallyt, då med anledning av Corona pandemin.

Nu är det klart a...

Publicerad: 2020-07-02 12:43


Fogdeby Rally med 2 startande till Slottssprinten!
Extremt kul att kunna meddela att vi är 2 av de 70 bilarna som kommer få åka slottssprinten! Det var cirka 140 anmälda till tävlingen och det har nu gallras ner till cirka 70.

Alexander och Dennis kommer till start i Fiestan i det oerhört tuffa 2wd klassen som näst intill är ett rent SM startfäl...

Publicerad: 2020-07-02 06:59


M-Sport följer Hyundai, gör WRC comeback i Rally di Roma Capitale.
© M-Sport.Rally di Roma Capitale 24-26:e juli blir första stora rallyt efter Corona pandemin i världen, i Rom ska 14 sträckor på runt 20 mil asfalt avverkas när EM serien äntligen kan starta.

Den centrala publiksträckan som totalt skulle körts fyra gånger är struken sedan tidigare, allt för att hålla de re...

Publicerad: 2020-07-01 21:12


Nya problem för Rally EM, Barum Czech Rally Zlin ställs in.
© FIA ERC.Tävlingsgeneralen Miloslav Regner som basar över tjeckiska stortävlingen Barum Czech Rally Zlin tvingades under onsdagen ta beslutet att ställa in sin EM deltävling. Tävlingen skulle firat 50 år och ett stort program med aktiviteter för att just visa sitt jubileum var planerat.

Men Coronapandemin...

Publicerad: 2020-07-01 18:49


Tidigare nyheter:
Nya problem för Rally EM, Barum Czech Rally Zlin ställs in.
Väntans tider för Tom Kristensson om fortsättningen av årets JWRC.
Fyra WRC förare klara för 2021, så är läget i teamen.
Jonas Kruse gästförare i Slottssprinten med 15-åriga Maja Bengtsson i kartläsarstolen.
15 deltävlingar i Rally SM kalendern 2021.
Rådström värmer upp inför ERC med Rally Bohemia.
I väntan på rally, Tidemand taggad för Höljes All-Star Magic Weekend.
Hektisk rallyhöst i USA, Southern Ohio Forest Rally först ut med Pastrana & Block.
Fler foto i arkivet, asfalt och grus i Skilling 500 2000.
Så gick det i söndagens Gurkrace.
Lundberg snabbast i lördagens Gurkrace.
WRC final i december med Monza Rally Show?
Tänak kör Viru Rally med i20 WRC, årspremiär i Estniska Mästerskapet.
Örkelljungas Mini Smedsvängen ställs in.
Mikkelsen klar testförare för Pirelli med Citroen C3 WRC.
WRC teamen saknar information, Hyundai Motorsport inte klara för WRC efter 2021.
FKrallysport drar sig ur årets säsong, siktar på nystart 2021.
Hitills 117 inställda rallyn i Sverige - men även allt fler öppnade anmälningar.
Eskilstuna MK kör igång igen, Kvällsrallyt på gång!
Thul ny sportchef hos WRC Promotorn, ska vara länken mellan FIA och teamen.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
Lill - Eken 12/09


Rally SM:
South Swedish Rally 31-01/08


Rally VM:
Rally Estonia 04-06/09


Svenska RallyCupen:
MECA Kullingstrofén 01/08
Foto från:
Arkivet 1997->.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.