Mats Bilar

   
Mastertrailer.

   
Carless Racing Fuels.

   
GN Motorsport

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

9 meter avgjorde i SuzukiCupfinalen.
PRESSRELEASE

Årets sista deltävling och final i SuzukiCup avgjordes i skogarna runt Hovmantorp den sista lördagen i Oktober.

Bland Ungdomsåkarna var det SMK Hörbys Andreas Andersson som hade bästa utgångsläget före VÖMK´s Dennis Lund. Bland de mer etablerade tävlande som både hade körkort och förarlicens var det mera ovisst. 2010 års mästarpar Niklas och Jonny Östmark hade en anings försprång med 201,8 inkörda poäng. Därefter följde Fagerstas unge coming man Niklas Pettersson med rutinerade Codrivern Tony Puumala och åldermannen Ola Strömberg med sambo Brittmarie Ålund som notläsare. Ett par av dessa skulle stå som slutsegrare av 2011 års Suzuki Cup även om denna deltävling skulle vinnas av någon annan.

Lite nya förutsättningar rådde då det för ovanlighetens skull tilläts att vi fick köra igenom sträckorna två gånger med personbil före start. Självklart tog vi tillfället i akt för att kunna kontrollera Martinsson-noterna och göra egna justeringar. Cupgeneral Jonsson med duktige Christoffer Bäck dristade sig till att göra helt egna, helgens behållning konstaterade dom glatt efteråt. Två specialsträckor om c:a milen vardera skulle köras två gånger med service i Hovmantorp däremellan.

För ovanlighetens skull var det veteranen Ola som öppnade bäst och tog hand om ledningen med 1,7 sekunder före Östmark, tätt följd av Jonsson/Bäck. Starka vinnaraspiranten Nicke Pettersson tappade förvånande mycket och var redan 8,6 sekunder, vilket skulle visa sig ödesdigert. Femma på sträckan var C-föraren Jesper Ödberg med unge co-drivern Fredrik Palm.

Efterföljande SS2 kördes omgående och då hade paret Östmark inte helt oväntat lagt in en högre växel. Tiden 6:09,3 var outstanding och de spöade ledande Strömberg med 5,6 sekunder och övertog således ledningen. Nicke och Tony hittade tempot och var nu sträcktrea, 3 sekunder efter Strömberg.

Ställningen vid Serviceuppehållet var nu följande:
1. Niklas Östmark/Jonny Östmark Kolsva MS: 12:53,9
2. Ola Strömberg/Brittmarie Ålund Nora MK: 12:57,8 - 3,9
3. Lars Jonsson/Christoffer Bäck VÖMK: 13:07,2 -13,3
4. Niklas Pettersson/Tony Puumala Fagersta MK 13:09,4 -15,5
5. Jesper Ödberg/Fredrik Palm Falköpings MK 13:26,4 -32,5

Ungdomsåkarna Dennis Lund/Christer Carlsson ledde före Andreas Andersson/Tommy Andersson.

Nu skulle samma sträckor köras en gång till. Dock med den skillnaden att 70 tävlingsbilar passerat. Det skulle innebära att allt löst rullgrus var borta och fästet sannolikt mycket bättre. Eventuellt skulle vägen kunna vara sönderkörd på sina ställen. SS 1/3 var mycket snabbare än vad man kunde förvänta sig av en Småländsk rallyväg men det hade tydligen passat Ola och Brittmarie bra första varvet. Stärkta av självförtroendet den sträcksegern gav satte de nu högsta fart och lyckades bättra sin tid från första gången med hela 11,8 sekunder. Då Östmark fick en onödig sladd på ett ställe lyckades de ej bättra sin tid mer än 0,9 sekunder betydde det att Strömberg återigen var i ledning. Nu med 8,9 sekunder. En ännu vassare förbättring gjordes av paret Pettersson Puumala som kapade hela 12,6. Därmed passerade de Lasse Jonsson/Christoffer Bäck.

Seger i tävlingen var långt bort för Pettersson och Cupsegern var utesluten om det inte hände Strömberg och Östmark något radikalt. Men i motorsport kan allt som bekant hända så hoppet var ej helt ute för dem. Paret Strömberg/Ålund hade dock helt klart för sig att de trots sin 8 sekundersledning inte skulle bli mästare om de ej vann även sista sträckan. Det beror på det sinnrika poängsystem som cupen utvecklat och som premierar varje enskilt sträckresultat. Full attack var det som gällde och då på den sträcka som Östmarks nyligen hade utklassat övriga på. Vilka av de tre ekipagen skulle komma i mål undrade man.

Först i mål var Niklas och Jonny med tiden 6:07,9. Det var en förbättring med 2,1 sekunder. Nästa ekipage var Pettersson/Puumala som nu fått upp tempot rejält och slog Östmark med TVÅ tiondelar! Därmed lurade de förstnämnda på en poäng från 5 till 4. Tredje startande och i mål, kom Ola och Brittmarie med sin ”Alice” på tiden 6:06,7. Alltså FYRA tiondelar före Östmarks. Det betydde en tredje sträckseger och seger i tävlingen. Det betydde efter noggrann kontrollräkning att Ola och Brittmarie fått ihop 211,46 poäng och paret Östmark 210 poäng. 1,46 poängs skillnad alltså. Hade Östmark kört en HALV sekund snabbare hade de tagit hand om de 5 sträckpoängen och Ola fått 4. Då hade slutresultatet varit 211 poäng till Östmark och 210,46 till Strömberg. På en halv sekund hinner man ungefär 9 meter vid 80 km/tim. Kan det bli jämnare?

Även om Dennis Lundh återigen vann ungdomsrallyklassen i denna deltävling så blev det flitigt tävlande Andreas Andersson med rutinerade pappan Tommy som tog hem årets UngdomsCup. Trea blev Daniel Budin från Gävle som vann den Walesresa till WRC-VM finalen i november som RALLYTRAVELS lottade ut.

Nu är årets Suzuki Cup avslutad och nu kommer årets deltagare att gå igenom sina bilar och montera nyrenoverade bromsar från UBD direkt tills 2012 års säsong. Då vet vi att vi blir ännu fler som skall vara med och tävla i detta trivsamma gäng. Ni som är intresserade att bli med är välkomna till Cupens årsmöte hos Johnny Johansson på Lindegården i Lindesberg nu på Lördag den 5:e November.


» Pressrelease från Suzuki 1300 RallyCup.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2011-11-01 21:16


Foto från Bresontrofén.
© emotorsport.seBresontrofén med Rasbo MK ihop med flera av Upplandsklubbarna bjöd på härlig tävling i fint sensommarväder i de Uppländska skogarna. Med start och mål vid Tierp Arena bjöds det där på två sträckor. Ute i skogen hade klubbarna plockat fram fyra härliga skogssträckor, några riktigt fina rallyvägar som...

Publicerad: 2019-09-15 18:28


Haglund vinnare i jämna Bresontrofén, Svenska RallyCupen.
© emotorsport.seHaglund vinnare i jämna Bresontrofén, Svenska RallyCupen!
Rasbo MK och flera Upplandsklubbar arrangerade Bresontrofén, femte deltävling för Svenska RallyCupen med basen ute på Tierp Arena. Klubbarna bjöd på några av de finaste och hårdaste Uppländska rallyvägarna – gott betyg från både tävlande och...

Publicerad: 2019-09-15 16:29


Grahn körde hem TV Svängen.
© emotorsport.seSex sträckor avgjorde TV-Svängen hos SMK Hörby, tre raka sträcksegrar för Joachim Grahn från start. För den andra halvan var man tre förare att dela om sträcksegrarna, först Robin Adolfsson följd av Grahn och så Mattis Olsson på sista sträckan.
Joachim Grahn och co-driver Rickard Nilsson säkrade se...

Publicerad: 2019-09-15 16:03


WRC tabellerna efter Rally Turkey Marmaris.
© M-Sport.För timmans sedan tog Rally Turkey Marmaris målgång, årets elfte av 14 deltävlingar i WRC serien. Sebastien Ogier tog segern före Esapekka Lappi, bra för Citroen Racing i team mästerskapet när de jagar som trea.

För Ogier innebar segern också avancemang i VM, upp som tvåa och 17 poäng bakom Ott T...

Publicerad: 2019-09-15 14:35


Stabil insats och viktig utveckling för Tidemand i Turkiet.
© M-Sport.Efter ett sju månader långt uppehåll från rally-VM, gjorde Pontus Tidemand comeback i det turkiska eventet. Han vet var han vill nå långsiktigt, bygger erfarenhet från grunden och värdesätter varje kilometer.
- Jag siktade på att göra en solid insats och det känner jag är precis vad vi har gjor...

Publicerad: 2019-09-15 14:09


Ogier tog segern, närmar sig Tänak i VM tabellen - Tidemand nia i Turkiet.
© Citroen Racing.Dubbelseger för Citroen Racing i Rally Turkey Marmaris, ett år som hittills varit tufft för teamet. När WRC kollegorna i fighten om medaljerna tappade poäng kunde Ogier närma sig i VM efter seger, fransmannen nu 17 poäng bakom Ott Tänak som fortsatt tippar VM tabellen.

För Tänak var det elektrisk...

Publicerad: 2019-09-15 13:29


Ogier mot segern i Turkiet - Tidemand följer Tänaks linjer.
© emotorsport.seEn sträcka kvar av Rally Turkey Marmaris där Sebastien Ogier nu har 19 sekunder till Esapekka Lappi som snurrade på näst sista sträckan. Marginalen till trean Andreas Mikkelsen är dock stor, 38 sekunder har norrmannen fram till Lappi trots en sträckseger.

Teemu Suninen kan inte nå fram till palle...

Publicerad: 2019-09-15 11:10


Sekundfight på fina uppländska rallyvägarna i Bresontrofén.
© emotorsport.seRasbo MK ihop med Upplandsklubbarna körde Bresontrofén under lördagen, endast 130-talet bilar till start när klubben bjöd på några av de finaste och hårdaste Uppländska rallyvägarna - bra betyg från både tävlande och publik!

Start och Mål på Tierp Arena - Haglund tog segern.
De tävlande i...

Publicerad: 2019-09-15 10:27


Fyra sträckor kvar, följ avslutningen i Rally Turkey Marmaris.
© M-Sport.Fyra sträckor på 38,6km kvarstår av Rally Turkey Marmaris under söndagen, första och sista sträckan den samma. Då den 7,05km långa Marmaris som vid 12:18 inleds som powerstage - också direktsänd i Sveriges Television.

Sebastien Ogier går för segern följd av teamkollegan Esapekka Lappi, inleder da...

Publicerad: 2019-09-14 23:22


C-förare Olsson körde hem totalsegern i Noratrofén.
© emotorsport.se Stenungsunds MS åkaren Mattias Olsson i en Ford Fiesta R5 öppnade bäst i Noratrofén som avgjordes med fyra sträckor, toppade inledningen men var nästan infångad av Pontus Lönnström som den här gången körde Volvo 240. Men Mattias laddade om, drog ifrån på avslutningen och vann totalt 7,1 sekund före...

Publicerad: 2019-09-14 22:59


Tidigare nyheter:
Christoffer Haglund segrade i Bresontrofén.
Olsson snabbast och Johansson bäst för E-Cupen i Klappjakten.
Tidemand nia, Ogier leder, problem för Neuville och Tänak.
Utmaningar och utveckling för Tidemand i Turkiet.
Se Tidemand live på RedBull.TV från ss12 i Rally Turkey.
Följ bl.a. Bresontrofén, TV-Svängen, Noratrofen & Rally Turkiet med Radio & Resultat.
Lappi före Ogier i Turkiet, Tidemand tia.
Tidemand bygger erfarenhet i krävande Rally Turkiet.
Rallyradio från Bresontrofén, deltävling 5 i Svenska RallyCupen.
Söndagsrally med Brukssvängen hos MSK Hammaren.
Nora är slagfältet för finalbataljen i SommarSerien 2019.
Tänak allt närmare förlängning med Toyota, inte överrens med Hyundai.
Tidemand tia efter punktering, Lappi leder.
Full fart i lördagens Bresontrofén, 130 bilar och sex sträckor.
Sex stentuffa sträckor på 16 mil väntar Tidemand och WRC gänget.
Rallyklassiker och Sydsvenska serierna i stora TV-Svängen.
Tidemand trea totalt på ss1 i Rally Turkey!
Tidemand startar som 4:e bil på ss1 i Rally Turkey.
En timma till start, Rally Turkey inleder med publiksträcka 19:08.
Näst sista deltävlingen i 1300 RallyCup 2019.Nyhetsarkiv:
[
2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
Polkatrofén 28/09


Rally SM:
Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge 27-28/09


Rally VM:
Rally Turkey Marmaris 12-15/09


Svenska RallyCupen:
Elektrikerna Marknadsnatta 26/10
Foto från:
Bresontrofén.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally, lördag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

EMK-Kannan.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2018.