Mats Bilar   

   
   
.......................... MISSA INTE RALLY GOTLAND 2020 ...........................

   
Mastertrailer.   

   
Carless Racing Fuels.   

   
GNM Sweden AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER

  RALLY SWEDEN       2020© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Vi fick gräva gjupt i arkivet, tillbaka till 2005 i Kong Christian Race innan vi kunde finna en bild på Roger Rooth i full fart.

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Med Rally Sweden, Midnattssolsrallyt och Marknadsnatta avgjordes 2018 års RM, stora tävlingar som skrämmer de äldsta och motorsvagaste bilarna - mästare 2018 var Daniel Wall.

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Roger ha de sista åren figurerat som drivande kraft bakom Bilsport Rallucup men ägnar nu också tid åt RM serien för Historiska bilar.

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Vimmerbys Kjell Fransson i VW 1303 tog hem RM guldet 2016 - på lördag startar årets RM serie!
Nystart för Historiska RM i Zabra Rallyt, Roger berättar om planerna.

Till helgen gör RM serien för Historiska bilar premiär i ny skepnad, serien har körts i skymundan de sista åren och aldrig fått det uppsving det skulle kunna få. Men nu finns det herrar som bestämt sig, en satsning att försöka lyfta RM serien och få tillbaka intresset för de gamla bilarna.

Bakom detta hörs namnet Roger Rooth, ett namn som figurerat i rallykretsar sedan länge, men vem är han då?
- Oj, svårt att berätta om sig själv. Är en rallytok sedan 8-års åldern då jag blev medlem i Ryds MK. I augusti-september 1974 när jag var i Ryds MK:s klubblokal första gången och såg rallyfilm öppnade sig en ny värld, ja det var alltså -74 som rallyintresset kom - då förstår ni att han har erfarenhet och vet vad han pratar om.
- Där och då i klubbens verkstadslokal såg jag en rallybil på nära håll för första gången, en Saab V4:a med korsinsug, precis en sådan som Stig & Per körde med för fabriksteamet, just den bilen jag såg då reg-besiktades första gången den 19:e sept 1974, ja, jag kan t.o.m. registreringsnumret på den bilen, fortsätter Roger som kan prata i evighet om sina Saabar som står honom varmt om hjärtat.

Men du har också haft en egen rallykarriär och inte bara stått vid sidan om och tittat.
- Körde Saab V4:a på 80-talet, var nog en av dom sista som tog SM poäng med en V4:a, det var 1989. Startade Bilsport Rallycup 2001 och fick då träffa en relativt nyanställd ung kille på Albinsson & Sjöbergs Förlag i Karlskrona, det var Mikael Johansson, han är numera en av mina bästa vänner, trots allt han utsätter mig för inför publik en gång om året på Lilla Bilsportgalan i Karlskrona, och resten, ja det är historia som dom brukar säga.

Men hur kom du in och intresserade dig av RM-serien och fick igång den här omstarten?
- Blev invald i Historiska utskottet hösten 2017 och tänkte att det kunde vara intressant att se hur det fungerar, efter samma säsong kollade jag statistiken för RM och ställde frågan på ett möte om vi ska lägga ner serien eftersom nästan ingen visste att den fanns. Det finns faktiskt flera som tror vi startat om det nu efter en tidigare nedläggning, men RM har bara levt i skuggan.

RM serien har kört med startpoäng så det är inte raketforskning att leta upp hur många som startat i samtliga RM tävlingar under ett år.
- I min värld har ett mästerskap inget existensberättigande om antalet som startar i alla deltävlingar är ensiffrigt.
- Utskottets ordförande Erik Uppsäll, han är för övrigt en av dom snabba Saabförarna som jag såg upp till som snorpalt, han ville ha ett förslag på något som inte var nerläggning och det fick han under sommaren 2018. Sedan har det efter diskussioner vid HU:s möte blivit justeringar som har landat i det vi har till 2019. Erik och jag har drivit på varsitt håll med att försöka få tävlingar till RM:et och vi vill försöka göra något av det. Går inte det på 3 år då var intresset för dåligt, men då kan ingen säga att vi inte försökt i alla fall, fortsätter Rooth.

Men vad väntar då i årets RM, lite kort om tävlingarna.
- För första gången går RM i tävlingar som är helt onotade. Den första tävlingen körs ihop med Bilsport Rallycup och Rallyklassikerna i Nybro kommande helg, dom två sista ihop med Rallyklassikerna medan den andra deltävlingen i Ryd körs som en helt ren RM-tävling, inga andra bilar eller serier! Vi hoppas att detta ska fungera och att det lockar arrangörer att kommande år köra "rena" RM-tävlingar, då kan vi öka statusen på Historiskt Rally och då kommer det troligen mer tävlande, är det kul så sprider det sig, så enkelt är det.

Hur högt är målet satt för RM-serien den här säsongen?
- Mer än 14 ekipage som startar i samtliga deltävlingar, gissa varför, garvar Roger och nog kan vi förstå vad han menar.

Hur har era idéer hittills mottagits bland de aktiva?
- Tycker det har mottagits väl, vi har fått många uppmuntrande tillrop och så har vi haft nått enstaka klagomål på åldersgränsen på föraren, men alla regeländringar har tillkommit efter åsikter från tävlande eller före detta tävlande, det är gjort en research som ligger grund till regeländringarna, vi har inte "tyckt detta" själva i Utskottet.
- Vårt mål var att försöka locka tillbaka dom gamla bilarna som försvunnit efterhand som det kommit nyare bilar. Rally är precis tvärt emot Racing, där är dom äldre bilarna flest, många fler än dom nyare, och allra flest är dom i Racing i den klassen som är både äldst och har minst motorer, mer eller mindre raka motsatsen mot Rally.

Kan ju inte undgå frågan, framtiden?
- Framtiden äger dom tävlande helt och hållet, finns det tävlande så är vi i utskottet övertygade om att då finns det arrangörer som vill arrangera.

Det finns en hel del synergieffekter i detta med Historiskt Rally faktiskt.
- Vägslitage, äldre bilar har mindre effekt, ju äldre desto mindre väg sliter dom generellt sett. Då kan man plötsligt använda vägar som man inte kan använda till moderna trimmade bilar p.g.a. vägslitage, då kan helt plötsligt arrangörer ta fram sträckor man använt förr.
- Säkerheten, ju krokigare det är ju lägre blir hastigheten, och ju lägre hastigheten blir, ju mer ökar säkerheten och risken att man slår sig när man missar vägen minskar.
- Åskådare, vi vet att gamla bilar lockar ut många åskådare, många åskådare kan också generera positiva saker för arrangörerna.

- Kan vi om 3 år ha tävlingar som är helt egna med bara RM, då tror vi att framtiden ser mycket positiv ut för Historiskt Rally, det får blir Rogers avslutande ord här!

På lördag är det dags, då rullar RM serien igång i Zabra Rallyt hos Nybro AC!

Publicerad: 2019-04-29 22:51


SM premiär i Rally Vännäs, 29 4wd ekipage i två klasser redo för start.
© emotorsport.se70 SM ekipage i Rally Vännäs när 4 klasser gör upp om poängen i premiären, tävlingen blir den enda på snö och is för säsongen. Här går vi igenom startfältet bland de 29 fyrhjulsdrivna ekipagen i två klasser.

14 bilar går ut i Trimmat 4wd där R5 bilarna återfinns, de sex främsta i förra årets tabe...

Publicerad: 2020-02-25 21:48


EM svenskar avstår rallystart till följd av Corona viruset.
© Mats Myrsell.Utbrottet av Coronaviruset i världen har ställt till det, redan tidigt ställde Formel E serien in sin deltävling i Kina i mars. Även Formel 1 utvärdera och följer läget inför sin deltävling i Kina i april.

Vidare har stora simtävlingar och fotbollsmatcher i Italienska högsta ligan ställts in. Fle...

Publicerad: 2020-02-25 20:44


Full fart hos EKS, driver Fabia R5 åt Albert von Thurn und Taxis i Vännäs.
© EKS. Mattias Ekströms EKS team i Rally SM körs med tre bilar, som förare ses Mattias och Stefan Bergman i en Skoda Fabia R5 Evo, i den andra ses Thomas Thunström och Tom Törngren. För R2 klassen i mästerskapet går också Adam Westlund och David Arhusiander i en Ford Fiesta R2t.

Till Rally Vännäs ses e...

Publicerad: 2020-02-25 20:33


Fogdeby Rally taggade för SM start i Vännäs.
© Alexander Fogdeby.Det närmar sig sista helgen i februari vilket betyder SM premiär i Vännäs. Alexander Fogdeby, Dennis Norén och teamet är mycket laddade för att äntligen dra igång säsongen igen efter ett lite väl långt uppehåll på grund av de milda vädret som råder runt om i Sverige.

Men uppe i skogarna runt Vän...

Publicerad: 2020-02-25 19:22


Kajetanowicz går för full WRC3 säsong, startar i Mexico.
© Lotos Rally Team.Polske Kajetan Kajetanowicz satsar på WRC3 säsong, inleder med Rally Mexico i en Skoda Fabia R5 Evo med drift från Spanska RaceSeven.

Någon full kalender för Kajetan och co-driver Maciej Szczepaniak har inte presenterats, men han och teamet är klara för de sju möjliga starterna under en säsong.
...

Publicerad: 2020-02-25 16:51


Tidemand till start i Rally Mexico.
© Honza Fronek.Efter framgångarna i Rally Sweden låter inte fortsättningen vänta på sig för Pontus Tidemand och kartläsaren Patrik Barth. Nu står det klart att de och teamet Toksport World Rally Team redan om några veckor är tillbaka i rally-VM, då i Rally Mexico.
- Teamet var väldigt nöjda med vår insats i Sv...

Publicerad: 2020-02-25 15:39


Mattias Adielsson redo för Rally-SM 2020.
Göteborgaren Mattias Adielsson kommer tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson under 2020 satsa på Rally-SM. De kommer göra satsningen i den tuffa R5 klassen med en Skoda Fabia. Första deltävlingen blir redan till helgen i Vännäs.
- Det är några år sedan vi planerade för en hel säsong hemma...

Publicerad: 2020-02-25 06:49


Så körs SM premiären, tidsplan för Rally Vännäs.
© emotorsport.se70 bilar gör upp om de första Rally SM poängen 2020, ytterligare 14 ekipage för inbjudningsklassen, den otrimmade R1 utanför SM när Rally Vännäs inleds på fredagens kväll.

Vid klockan 19:10 går först bil ut på 2,28km långa Liljaskolan sträckan, vid 20:39 rullar andra varvet igång på sträckan.

...

Publicerad: 2020-02-24 20:54


Fina priser att hämta i Peugeot Rally Cup Iberica, körs med nya Peugeot 208 Rally4.
© Peugeot Sport.Peugeot Rally Cup Iberica satsar stort 2020, med den helt nya R2 modellen Peugeot 208 Rally4 körs serien med fina priser. Spanien och Portugal är länderna och bakom serien står stora företag som Vodafone, Huawei, Total, Pirelli och ländernas båda förbund.

Sex deltävlingar i den Spansk-Portugisisk...

Publicerad: 2020-02-24 20:32


Axelsson i väntan på SM premiär, ny design på bilen.
© Johan Axelsson.- En lång vinter är äntligen över och det är tävlingshelg på ingång, så säger Johan Axelsson som är redo för årsdebut med renoverade BMW M3:an, nya co-drivern Nellie Karlsson och hela teamet när de styr mot Rally Vännäs.

Under söndagen presenterade teamet årets design på bilen, de klassisk...

Publicerad: 2020-02-24 20:20


Tidigare nyheter:
Fina priser att hämta i Peugeot Rally Cup Iberica, körs med nya Peugeot 208 Rally4.
Axelsson i väntan på SM premiär, ny design på bilen.
PAKA Enginering med tre bilar till teammästerskapet.
Stor succé för teammästerskap i Rally-SM.
East African Mini Safari Classic Rally körs i december.
Heller fjärde namn för M-Sport i WRC2/3.
Videospecial, tillbakablick på Rally Sweden 2020.
Fernandez siktar på WRC2 program med Toksport WRT.
Drive VXO Motorsport anmäler team i Rally-SM!
Andervang vann totalt i Jämtnatta, många jagade SM tempot.
Veiby snabbast i Norska fjälläventyret, svenska klassegrar i Numedalsrally.
VOC seger totalt i Lappkastet, Widgren snabbast.
FIA Rally Star, ny FIA satsning på rallyjuniorer världen runt.
Adam Westlund redo för Jämtnatta, visar upp årets bil!
Regn, fortkörningar och stopp för snöstorm, allt händer i Numedalsrallyt.
Renproblem för Rally Vännäs, stuvar om i programmet för lördagen.
Radio & Resultat, Numedalsrallyt & Jämtnatta två tävlingar att följa!
Sunnyside Experience med Ford Fiesta WRC?
50-talet ekipage till Jämtnatta.
Flera Svenskbilar i lördagens Numedalsrally.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nyheter; Norsk-Rally:
»
Anders Gröndal leder Rally-NM etter vintersesongen
»
Overlegen seier til Veiby i Numedalsrally
»
Rally-NM fortsetter med Numedalsrally
»
Östberg og Eriksen vant WRC2 i Rally Sweden
»
Knapp seier til Roger Rustand i Flesberg rallysprint
- www.norsk-rally.com -


Månadens mest lästa:
» 11 sträckor väntar i Rally Sweden, så körs dem.
» Toyotas misstag kostade Latvalas tävling, teamet bjuder på WRC start i Italien.
» 25% krävs för att genomföra en WRC deltävling.
» Mäkinen tror på Latvala i Rally Sweden, missnöjd med Hyundais fulspel.
» Följ shakedown resultaten live från Rally Sweden här!


Mest lästa nyheter:
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Så körs Svenska Rallyt 2010, sträckor och tider.
»
Så körs Rally Sweden 2019, tidsplan & kartor!
»
Dags för Landskamp - nu med egen hemsida!
»
Så körs Midnattssolsrallyt, 18 sträckor att följa!
»
Så körs Rally Sweden 2015 - sträcka för sträcka!
»
Så körs Rally Sweden 2016!
»
Så körs Rally Sweden 2014 - de här sträckorna används.
»
Resultat, Tider & Info för Midnattssolsrallyt 2014!
»
Vem kör vad - nytt Alpinebygge för 2016!
»
Svenska Rallycupen - fortsatt utveckling, kalender 2017 redan klar.
»
Häftigaste rallybilen i Sverige, Porsche 997 GT3 redo för rallyskogen!
»
Vem kör vad 2017 del 5, bl.a. Wall mot Midnattssolsrallyt.
»
Svenska RallyCupen redo för 2018 - här är kalendern!


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.