Mats Bilar

   
Mastertrailer.

   
GN Motorsport

   
Carless Racing Fuels.

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Vi fick gräva gjupt i arkivet, tillbaka till 2005 i Kong Christian Race innan vi kunde finna en bild på Roger Rooth i full fart.

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Med Rally Sweden, Midnattssolsrallyt och Marknadsnatta avgjordes 2018 års RM, stora tävlingar som skrämmer de äldsta och motorsvagaste bilarna - mästare 2018 var Daniel Wall.

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Roger ha de sista åren figurerat som drivande kraft bakom Bilsport Rallucup men ägnar nu också tid åt RM serien för Historiska bilar.

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Vimmerbys Kjell Fransson i VW 1303 tog hem RM guldet 2016 - på lördag startar årets RM serie!
Nystart för Historiska RM i Zabra Rallyt, Roger berättar om planerna.

Till helgen gör RM serien för Historiska bilar premiär i ny skepnad, serien har körts i skymundan de sista åren och aldrig fått det uppsving det skulle kunna få. Men nu finns det herrar som bestämt sig, en satsning att försöka lyfta RM serien och få tillbaka intresset för de gamla bilarna.

Bakom detta hörs namnet Roger Rooth, ett namn som figurerat i rallykretsar sedan länge, men vem är han då?
- Oj, svårt att berätta om sig själv. Är en rallytok sedan 8-års åldern då jag blev medlem i Ryds MK. I augusti-september 1974 när jag var i Ryds MK:s klubblokal första gången och såg rallyfilm öppnade sig en ny värld, ja det var alltså -74 som rallyintresset kom - då förstår ni att han har erfarenhet och vet vad han pratar om.
- Där och då i klubbens verkstadslokal såg jag en rallybil på nära håll för första gången, en Saab V4:a med korsinsug, precis en sådan som Stig & Per körde med för fabriksteamet, just den bilen jag såg då reg-besiktades första gången den 19:e sept 1974, ja, jag kan t.o.m. registreringsnumret på den bilen, fortsätter Roger som kan prata i evighet om sina Saabar som står honom varmt om hjärtat.

Men du har också haft en egen rallykarriär och inte bara stått vid sidan om och tittat.
- Körde Saab V4:a på 80-talet, var nog en av dom sista som tog SM poäng med en V4:a, det var 1989. Startade Bilsport Rallycup 2001 och fick då träffa en relativt nyanställd ung kille på Albinsson & Sjöbergs Förlag i Karlskrona, det var Mikael Johansson, han är numera en av mina bästa vänner, trots allt han utsätter mig för inför publik en gång om året på Lilla Bilsportgalan i Karlskrona, och resten, ja det är historia som dom brukar säga.

Men hur kom du in och intresserade dig av RM-serien och fick igång den här omstarten?
- Blev invald i Historiska utskottet hösten 2017 och tänkte att det kunde vara intressant att se hur det fungerar, efter samma säsong kollade jag statistiken för RM och ställde frågan på ett möte om vi ska lägga ner serien eftersom nästan ingen visste att den fanns. Det finns faktiskt flera som tror vi startat om det nu efter en tidigare nedläggning, men RM har bara levt i skuggan.

RM serien har kört med startpoäng så det är inte raketforskning att leta upp hur många som startat i samtliga RM tävlingar under ett år.
- I min värld har ett mästerskap inget existensberättigande om antalet som startar i alla deltävlingar är ensiffrigt.
- Utskottets ordförande Erik Uppsäll, han är för övrigt en av dom snabba Saabförarna som jag såg upp till som snorpalt, han ville ha ett förslag på något som inte var nerläggning och det fick han under sommaren 2018. Sedan har det efter diskussioner vid HU:s möte blivit justeringar som har landat i det vi har till 2019. Erik och jag har drivit på varsitt håll med att försöka få tävlingar till RM:et och vi vill försöka göra något av det. Går inte det på 3 år då var intresset för dåligt, men då kan ingen säga att vi inte försökt i alla fall, fortsätter Rooth.

Men vad väntar då i årets RM, lite kort om tävlingarna.
- För första gången går RM i tävlingar som är helt onotade. Den första tävlingen körs ihop med Bilsport Rallycup och Rallyklassikerna i Nybro kommande helg, dom två sista ihop med Rallyklassikerna medan den andra deltävlingen i Ryd körs som en helt ren RM-tävling, inga andra bilar eller serier! Vi hoppas att detta ska fungera och att det lockar arrangörer att kommande år köra "rena" RM-tävlingar, då kan vi öka statusen på Historiskt Rally och då kommer det troligen mer tävlande, är det kul så sprider det sig, så enkelt är det.

Hur högt är målet satt för RM-serien den här säsongen?
- Mer än 14 ekipage som startar i samtliga deltävlingar, gissa varför, garvar Roger och nog kan vi förstå vad han menar.

Hur har era idéer hittills mottagits bland de aktiva?
- Tycker det har mottagits väl, vi har fått många uppmuntrande tillrop och så har vi haft nått enstaka klagomål på åldersgränsen på föraren, men alla regeländringar har tillkommit efter åsikter från tävlande eller före detta tävlande, det är gjort en research som ligger grund till regeländringarna, vi har inte "tyckt detta" själva i Utskottet.
- Vårt mål var att försöka locka tillbaka dom gamla bilarna som försvunnit efterhand som det kommit nyare bilar. Rally är precis tvärt emot Racing, där är dom äldre bilarna flest, många fler än dom nyare, och allra flest är dom i Racing i den klassen som är både äldst och har minst motorer, mer eller mindre raka motsatsen mot Rally.

Kan ju inte undgå frågan, framtiden?
- Framtiden äger dom tävlande helt och hållet, finns det tävlande så är vi i utskottet övertygade om att då finns det arrangörer som vill arrangera.

Det finns en hel del synergieffekter i detta med Historiskt Rally faktiskt.
- Vägslitage, äldre bilar har mindre effekt, ju äldre desto mindre väg sliter dom generellt sett. Då kan man plötsligt använda vägar som man inte kan använda till moderna trimmade bilar p.g.a. vägslitage, då kan helt plötsligt arrangörer ta fram sträckor man använt förr.
- Säkerheten, ju krokigare det är ju lägre blir hastigheten, och ju lägre hastigheten blir, ju mer ökar säkerheten och risken att man slår sig när man missar vägen minskar.
- Åskådare, vi vet att gamla bilar lockar ut många åskådare, många åskådare kan också generera positiva saker för arrangörerna.

- Kan vi om 3 år ha tävlingar som är helt egna med bara RM, då tror vi att framtiden ser mycket positiv ut för Historiskt Rally, det får blir Rogers avslutande ord här!

På lördag är det dags, då rullar RM serien igång i Zabra Rallyt hos Nybro AC!

Publicerad: 2019-04-29 22:51


Seger i Midsommardansen för Victor & Victor - nu mot Tyskland.
© emotorsport.seLjungby MK hade som vanligt letat upp fina och omväxlande sträckor till deras tävling Midsommardansen. För Victor Hansen och Victor Johansson blev det en lyckad tävling som slutade med klassvinst. Vinsten satt dock hårt inne då de hela dagen fightades med Hässleholms Johannes Haraldsson och Ljungbys...

Publicerad: 2019-05-20 20:52


Video, M-Sport och Toyota testar inför Rally de Portugal.
Rally de Portugal är allt närmare, anmälningslistan har ännu inte presenterats men är på gång. Från slutet av förra veckan och in över helgen testas det intensivt inför den tuffa VM tävlingen, även inför det efterföljande Italienska VM Rallyt på Sardinien gör testet. Portugal och Italien är två tävl...

Publicerad: 2019-05-19 22:08


Seger direkt för nya Fabia R5 EVO.
© Skoda Motorsport.12 av 15 sträcksegrar tog Jan Kopecky i tjeckiska Rallye Cesky Krumlov, deltävling i tjeckiska mästerskapet med Skoda Motorsport på startlinjen. Hemmaåkaren debuterade med helt nya Skoda Fabia R5 Evo och vann planenligt.

Jan vann stort, marginalen drog iväg mot slutet där 1:14 minut skiljde till ...

Publicerad: 2019-05-19 21:26


Nya tuffa Alpine A110 byggs för rallyskogen - leverans i slutet av året!
Alpine.I mars 2017 presenterades nya Alpine A110 - det var när Renault tog upp sitt sportbilsmärke igen som en ny version av den klassiska bilen kom ut på vägarna. Nu är det klart att bilen också kommer i rallyutförande, redan i år.

A110 GT4 har kommit och där körs den nu i flera GT serier både på hemma...

Publicerad: 2019-05-19 20:56


226 ekipage när anmälan till Midnattssolsrallyt stängde.
© emotorsport.seVid klockan 18 ikväll stängde anmälan till Midnattssolsrallyt, 226 ekipage stannade räkneverket på, då fördelat över 20 klasser. 31 deltagare för sex klasser i regularity och resterande för Historic - totalt väntas runt 180 bilar släppas iväg från Truckstop i Örebro andra veckan i juli!

Bland de ...

Publicerad: 2019-05-19 18:43


Foto från Midsommardansen.
© emotorsport.seUnder lördagen, över sex specialsträckor avgjordes Midsommardansen, som arrangör Ljungby MK och deltävling i Smålands & Södras DM, Sydsvenska RallyCupen samt VOC Sverige och Sommarserier. Ett 170-tal bilar över startlinjen för dagen, snabbast totalt Anders Jonasson och för 2wd vann Jonas Åkesson en ...

Publicerad: 2019-05-19 14:20


Lundberg & Arhusiander revanschsugna när Rally-EM kommer till Lettland.
© Josef Petru.Opelföraren Elias Lundberg och kartläsaren David Arhusiander är sugna på revansch i Rally Liepaja, deltävling tre i Rally-EM. Det är Lettland som bjuder på 20mil snabba grusvägar i områdena Liepaja och Talsi 24-26 maj. Elias och David tävlar i Juniorklassen för tvåhjulsdrivna bilar och siktar på att...

Publicerad: 2019-05-19 12:56


Jonasson tillbaka i topp, vann Midsommardansen.
© emotorsport.seSex sträckor i Ljunby MKs Midsommardansen som ingick i Sydsvenska Rallycupen, Södras & Smålands DM, VOC Sverigeserien och VOC Sommarserien med 170-talet bilar till start.

Anders Jonasson, Wäxjö MS gjorde comeback, tog direkt kommandot ute på ss1 strax före Robin Adolfsson, tid tappade Kristoffer ...

Publicerad: 2019-05-19 10:49


Johansson i Mazda RX7 snabbast i Kungsängssprinten.
Östergötlands RS-serie gick vidare med Kungsängssprinten där en blandning av SS och SP kördes, b-förare Magnus Johansson, Tjust MK i Mazda RX7 tog segern totalt.

Bakom Magnus i b-förare trimmat var Freddie Gustavsson och som trea Fredrik Jonsson. Tvåa totalt och bäste A-förare var Jörgen Johansso...

Publicerad: 2019-05-19 10:13


Appendix K totalsnabbast i Lundasprinten, Porscheseger för andra året.
© Mats Myrsell.Öppna Östra Sprintcupen körde vidare med Lundasprinten under lördagen, Östhammars MK stod för arrangemanget vid Lunda flygfält vilket innebar en sträcka av asfalt och betong. Intresset för det hårda underlaget var dock svalt, knappt 40 bilar ut.

Sträckan mätte 3km och snabbast runt första varvet ...

Publicerad: 2019-05-18 22:47


Tidigare nyheter:
Jonasson tillbaka i topp, vann Midsommardansen.
Johansson i Mazda RX7 snabbast i Kungsängssprinten.
Appendix K totalsnabbast i Lundasprinten, Porscheseger för andra året.
Victor & Jonas 2:a i Midsommardansen, utökar ledningen i SSRC.
Dubbelt Svenskt i EM när Spanska Rally de Asturias körs.
Östberg får uppdaterad C3 R5 till Rallye de Portugal.
Följ lördagens rallyresultat genom Sverige!
Första bilderna på nya Ford Fiesta R5.
Svenskt i startlista när Brøndby Motor Club inleder Yokohama Mesterskab Öst.
180-talet bilar när SSRC kör vidare i Midsommardansen - VOC startar Sommarserien.
36 åkare ut i lördagens Lundasprint, deltävling i Öppna Östra Sprintcupen.
VOC Mekonomen Rallys sommarsäsong drar igång med Midsommardansen i Ljungby.
Lill Eken om en månad, tredje deltävling i E-Cupen.
RS serien i Östergötland går vidare med Kungsängssprinten.
Fullt startfält i lördagens Westomsprint.
Sydsvenska Rallycupen kör vidare till Ljungby.
Stort Svenskt deltagande i Lettiska EM tävlingen Rally Liepaja.
Katsuta & Huttunen med WRC bilar till Riihimäki Ralli.
Nya Skoda Fabia R5 för debut på fredag.
Mazda 2 blir rallybil i Mexico - siktar på R2 klassen!Nyhetsarkiv:
[
2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nyheter; Norsk-Rally:
»
Per Madsen gjenvalgt som NBF-president
»
Mikkelsen og Johnsröd kjörer Rally Estland
»
Aurskog-Höland Rally trenger deltakere!!
»
Nytt bra löp for Östberg og Eriksen i Rally Chile
»
Ny suksess for Anders Gröndal i Rally Sörland
- www.norsk-rally.com -


Månadens mest lästa:
» Över 200 bilar till Midnattssolsrallyt - fler kända namn och bilar.
» Götenerundan inleder Svenska RallyCupen - här finns Karta & Program.
» 190 bilar till lördagens Zabra Rally - Klassiker, Suzuki och Bilsport Rallycup till start!
» Följ lördagens rally med Resultat & Radio.
» Första bilderna på nya Ford Fiesta R5.


Mest lästa nyheter:
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Så körs Svenska Rallyt 2010, sträckor och tider.
»
Så körs Rally Sweden 2019, tidsplan & kartor!
»
Dags för Landskamp - nu med egen hemsida!
»
Så körs Midnattssolsrallyt, 18 sträckor att följa!
»
Så körs Rally Sweden 2015 - sträcka för sträcka!
»
Så körs Rally Sweden 2016!
»
Så körs Rally Sweden 2014 - de här sträckorna används.
»
Resultat, Tider & Info för Midnattssolsrallyt 2014!
»
Vem kör vad - nytt Alpinebygge för 2016!
»
Svenska Rallycupen - fortsatt utveckling, kalender 2017 redan klar.
»
Häftigaste rallybilen i Sverige, Porsche 997 GT3 redo för rallyskogen!
»
Vem kör vad 2017 del 5, bl.a. Wall mot Midnattssolsrallyt.
»
Svenska RallyCupen redo för 2018 - här är kalendern!


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2018.