Mastertrailer.   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   
Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER

  RALLY SWEDEN© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Renault Dauphine Gordini sågs i RM seriens inledning, där Bengt Samuelsson bakom spakarna på den udda bilen.

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Finspångs Janne Blom rattar Volvo PV med högt tempo, sedan bilden togs 2016 har han både bytt bil och plockat flera segrar, en av de anmälda till RM seriens andra deltävling.

© Shark Challenge Historic Rally / Ida Ragnarsson
© Shark Challenge Historic Rally / Ida Ragnarsson
Fräck retrodesign när Ryds MK drar igång Shark Challenge Historic Rally, en helhistorisk tävling från start till mål den 27:e juli!

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Urban Farbäck i Opel Kadett GTE, en av åkarna som plockade poäng i premiären.
Rooth snackar Historiska RM, rally som det var förr när Shark Challenge Historic Rally avgörs!

I Nybro och Zabra Rallyt gjorde RM serien för Historiska bilar en rejäl omstart, nya tag för att locka ut de gamla bilarna har tagits, premiären var en succé - men hur ser kommande tävlingar ut? Vi kollade läget med Roger Rooth från Historiska utskottet som även har god inblick i kommande deltävling.

Intresset för RM-serien har dragits upp, inga tvivel på det när tabellen för RM serien skrevs efter Zabra Rallyt i Nybro. Hur många körde egentligen om poäng där?
- Ja, det var ett betydligt större intresse och RM hade fått en mycket större genomslagskraft än vi i Utskottet ens trodde var möjligt. Det var 59 ekipage som fick poäng där, alla får startpoäng och det innebär att om du klarat besiktningen före tävlingen så har du 1 poäng, så om alla 59 ekipagen verkligen körde på SS vet jag inte. Startpoäng är bra, då får man statistik på antal startande i alla fall. Just poängräkningen och eventuell klassindelning är något som vi tänker försöka få ut från dom tävlande hur dom vill ha det inför 2020, förklarar Roger.

Hur var reflektionerna från de tävlande efter Nybro?
- Ett antal "äntligen nått nytt" hördes där, det är ju kul! Men värdemätaren kommer först i deltävling 2, i Ryd, där finns inga bilar nyare än 1975 med så där får vi verkligen beviset på hur sugna åkarna är, och då bara RM åkare, inga andra cuper.

Inbjudan ute för deltävling 2, rally som det var förr - vad väntar de tävlande när Ryds MK är tillbaka som arrangör?
- Till att börja med, en tävling som inte har serviceplats. Man får alltså se till att ha dom grejerna med sig i rallybilen när man ska besiktiga, tänker man köra 2 punkteringar så har man ju rimligen två hjul i bilen, det blir ju så fula snigelspår i asfalten på transporterna efter däcklösa fälgar.
- Det blir 3 sträckor om 27km, hela banan är 48km totalt, det innebär mer SS än transport vilket är udda på sommartävlingar. Tävlingen är ett "test" för att se om detta är något dom tävlande vill ha, det är vägar som använts förr och slår det här väl ut så finns det ett resonemang om att göra det även nästa år, men då lite mer och lite större, och med ännu mindre och krokigare vägar, vägar som är lämpade för RM bilarna helt enkelt men som man inte kör moderna rallybilar på länge.

Allt ska alltså handla om riktiga Appendix K bilar i Ryd, inget modernt?
- Precis, inga modernare tävlingsbilar än Appendix K t.o.m. 1975, inte ens föråkarnas bilar är modernare, det finns en tanke om att anamma Nybro AC:s koncept sen några år tillbaka, att ha standardbilar som föråkarbilar, och då helst veteranbilar såklart, nån som har en T-Ford stående som vill åka föråkare är det bara att höra av sig.

Men namnet, Shark Challenge Historic Rally kan te sig oväntat för de som inte besökt Ryd.
- Helt klart, har man inte varit i Ryd vet man inte vad det handlar om. Den såg jag inte komma, det är tävlingens Media & PR ansvariga Ida Ragnarsson som profilerat tävlingen och namngett den.
- Shark Challenge, Haj Utmaningen på svenska. Alla som varit i Ryd vet att strax före Ryd så ligger det en Haj i sjön intill vägen när man kommer norrifrån, den är till och med upplyst kvällstid och som nu symboliseras i marknadsföringen.

Konceptets profilering klingar en skönt retorstil, allt med en koppling mot tävlingsområdet.
- Hon har verkligen fångat den lokala anknytningen både i namnet på tävlingen och i hajen, ihopkopplat med det faktum att vi tävlar med bilar efter ett Internationellt reglemente med det engelska tävlingsnamnet. Det grovmönstrade rallydäcket i loggan har vit däcktext som talar om att det är Ryds Motorklubb som arrangerar ett Historiskt Rally. Där däcket träffat marken är det i Småland / Sweden som gruset ska ruggas, sen är ju hela loggan gjord i en retrostil som passar precis på RM bilarnas epoker.

- Jag är djupt imponerad av Idas arbete, det är bland det snyggaste jag sett i rallysammanhang någonsin, om inte det snyggaste, berömmer Roger och många håller med.

Efter Ryds tävling i juli väntar deltävling tre i mitten av augusti, då håller Finspångs MS i taktpinnen, vad vet du om tävlingen?
- Finspång är tillbaka efter flera år i träda med Finspångsrundan, två sträckor som körs två gånger, ska enligt uppgift vara vägar som gjorda för Klassiska Rallybilar, kan det bli bättre?

» Inbjudan & Anmälningslista, se
''Inbjudningar''.
» Tabell för RM serien efter deltävling 1 finns under "Tabeller", se Historiska RM.

Publicerad: 2019-07-02 20:30


Esplunda Sprinten först ut med inbjudan för barmarkssäsongen.
© emotorsport.seÄven om dagarna så sakta börjar bli längre så känns våren långt bort, men ikväll öppnade anmälan för ett av vårens rallyn. Först ut att presentera inbjudan och öppna anmälan för barmarkssäsongen var Enköpings MK med Esplunda Sprinten, en tävling som körs lördagen den 29:e april.

Rallyt ingår i Öp...

Publicerad: 2023-01-26 19:51


Limas stjärna Levin är ödmjuk inför SM.
© Annemo Friberg.Ett antal klassegrar i LBC-Ruschen, det har Limas rallystjärna Andreas Levin. En tävling han aldrig missat och nu med SM är målet topp tre.

Han beskrivs som ”lite försiktig”. Vilket absolut inte gäller bakom ratten i en Nissan Sunny. Då är han en furie i tvåhjulsdrivet. Särskilt på snö och is.
–...

Publicerad: 2023-01-26 13:38


Vintern i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie går vidare i Vännäs.
Bilarna är servade efter bataljen i Torsby för två veckor sedan. Teamen är återhämtade. Nu står minst sagt ärevördiga Vännäs Plåt Rallyt, i det som numera är Svenska VM-rallyts absoluta omgivningar, på kalendern för oss i VOC Mekonomen Rally. Vännäs lockar med en fantastisk vinter-rally-vinter. Mass...

Publicerad: 2023-01-25 22:08


TV tablå för SVT och RedBull TV från Rally Sweden!
© Hyundai Motorsport.Rally Sweden, andra deltävling i WRC serien om ett par veckor, Sportkanalen har inte presenterat tablån - men vi kan vänta oss att det blir samtliga sträckor igen. Men Sveriges Television och Redbull har presenterat sina tider.

Här på emotorsport.se kan ni se shakedown precis som vanligt i vår We...

Publicerad: 2023-01-25 20:19


Rovanperä & Halttunen i Finska mästerskapets tredje deltävling, i Starlet och Corolla GT.
© Kalle Rovanperä.Om Takamoto Katsuta kör den kommande deltävlingen i Finska Mästerskapet för att samla fart inför Rally Sweden blir det världsmästare Kalle Rovanperäs och Jonne Halttunens tur att ratta rallybil i den tredje deltävlingen, den 3-4:e mars - men kanske inte för att samla erfarenhet.

Då körs SM Jyväsk...

Publicerad: 2023-01-25 19:47


Sordo tillbaka i Hyundais tredjebil för Rally Mexico.
© Hyundai Motorsport.Thierry Neuville, Esapakka Lappi och Dani Sordo körde för Hyundai Motorsport i Rallye Monte Carlo, till den kommande Svenska deltävlingen sker ett byte.

Ut kliver Sordo och in går Irländaren Craig Breen som inför året bytte en full styrning hos M-Sport mot en roll som inhoppande tredjeförare i Hy...

Publicerad: 2023-01-25 17:42


Dubble mästaren Israelsson ska jaga i Lima.
© Annemo Friberg. Mästaren i rallycross älskar snö och is, och rallytävlingen i Lima.
Den känns som min hemmatävling, säger Andreas Israelsson.

Israelsson började med rally för 20 år sedan, och har gästat Lima åtminstone ett tiotal gånger. Efter fyra SM-guld i backe slog han förra året knock på allt mot...

Publicerad: 2023-01-24 21:12


Spana in vår specialsite inför Rally Sweden.
© Rally Sweden.Efter Rallye Monte Carlo väntar Rally Sweden, årets andra deltävling och den i Sverige. För andra gången får de tävlande resa till Umeå för att göra upp bland snövallarna.

Som så många år tidigare samlar vi en egen "specialsite" om just Rally Sweden, så även i år och redan nu öppnat upp där vi fy...

Publicerad: 2023-01-24 20:40


Ogier redo för andra WRC starten, kör Rally Mexico.
© Toyota Gazoo Racing.I samband med Rally Sweden stänger anmälan för deltävling tre, Rally Guanajuato México. Anmälningslistan presenteras om en månad men redan nu är det klart att Sebastien Ogier gör start i rallyt.

När WRC serien gör debut på grus för året så kommer Kalle Rovanperä, Elfyn Evans och Sebastien Ogier d...

Publicerad: 2023-01-24 20:38


Katsuta, Lappi och Tänak tävlar nationellt med sina Rally1 bilar inför Rally Sweden.
© M-Sport. IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio avgörs den 4:e februari, då ses Esapekka Lappi och Takamoto Katsuta med Rally1 bilar på startlinjen.

Tävlingen blir ett genrep inför Rally Sweden där Takamoto kör Toyota GR Yaris Rally1. För Esapekka Lappi blir det Hyundai i20 N Rally1, en extra "testdag" för finlän...

Publicerad: 2023-01-24 16:46


Tidigare nyheter:
Spana in vår specialsite inför Rally Sweden.
Ogier redo för andra WRC starten, kör Rally Mexico.
Katsuta, Lappi och Tänak tävlar nationellt med sina Rally1 bilar inför Rally Sweden.
Rally Swedens 200 osynliga hjältar.
Asfalt-SM inleder 2023 i Hörby.
Åtta Svenska ekipage på väg till Rallye Monte-Carlo Historique.
Del 12, Vem kör vad 2023, Månsson kör Corollan, Emil klar med ny 940 & Oskar lånar Golf till SM premiären.
Gryazin fråntagen WRC2 segern i Rallye Monte Carlo, slutar tvåa bakom Rossel.
130 anmälda till Rally Lima.
Starka artister klara för Rally Sweden i Umeå.
Andervang & Eriksson körde om en ren och vann Utrikesrundan.
Oliver Solberg visade topspeed i Rally Monte-Carlo.
131 anmälda till Rally Lima, hårda dueller att vänta i SM premiären.
'Jan Jan' Johansson tar historisk seger i Hälsingerallyt.
10 av 18 sträcksegrar för Solberg, bra helg för Svensken i Rally2 klassen.
Ogier tar hem första WRC segern 2023, vinner Rallye Monte Carlo.
Simrishamnsmixen ställs in, klubben jagar nya sträckor för 2024.
Liiten snabbast i Hälsingerallyt, Sundell åkte hem 2wd.
Ogier vill bli historisk, jagar nionde Monte-segern under söndagen.
Jonasson körde hem North Rally Boden.Nyhetsarkiv:
[
2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Nyheter; Norsk-Rally:
»
Seier til Ola Jr. Nore i England
»
Nore Jr og Östberg med internasjonale seire
»
Frank Tore Larsen med seier i Hurumsprinten
»
Rally Kroatia: Rovanperä raskest på shakedown
»
Motorproblemer ödela for Östberg i Italia
- www.norsk-rally.com -


Månadens mest lästa:
» Stor TV Tablå för Rallye Monte Carlo i Sportkanalen, TV12, SVT och Redbull TV.
» Rallye Monte Carlo kan ses i Sveriges Television.
» Del 6; Vem kör vad 2023, Saarinen fortsätter i Hyundai, Sandgren fixar SM vecka och rallybilar, Söderström med BMW & Sierra.
» 16 mil SS men inget Midnattssolsrally i Tierp, kör eget 2-dagars med Klassiker & Supercup.
» Tommy & Richard på taket i Rikspokalen, hårt garagejobb för comeback i Lima!


Mest lästa nyheter:
»
Upplev Rally & Konst i Järnboås - tavlor, keramik, bilar och rallyåkare!
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Åk Rally Swedens sträckor direkt i datorn, spännande teknik ger dig möjligheten.
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
SM Sprinten inställd, hela SM veckan ställs in p.g.a. Corona smittan.
»
Följ avslutningen på Rally Turkey Marmaris, så körs söndagen.
»
Följ Elektrikerna Marknadsnatta - här säljs Karta och Program.
»
De nya rallybilarna - R5 reglementet hett bland tillverkarna.
»
Efterlysning på stulen rallybil, Volvo 240.
»
TV-tider för veckans Monte Carlo Rally.
»
Rallyåkaren Ingvar Carlsson har gått bort.
»
Bouffier tar plats hos Hyundai - bildar team med Hänninen.
»
Häftiga Abarth Rally Cup går mot 2020, stora och enkla prispengar att samla.
»
Rally EM kalendern presenterad för 2020.
»
Rally på TV ikväll, Topdriver.


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2022.