Mats Bilar   

   
Mastertrailer.   

   
MaxSport   

   
GNM Sweden AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Den här motorhuven fick vi lyfta av och på många gånger. Till slut la jag den vid sidan av bilen! Ja, intresset var stort kring den grön-gula Volvo PV:n från Ludvika. Alla verkar ha sett Adam Backström Motorsport på nätet, där ställ på bilen i full fart är mer regel än undantag! Viktor Norrback (fr.v), Adam Backström och Mathias Hellgren.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Lennart Eriksson MK Kopparberg tog bekvämt plats vid den snabba Volvo PV:n. Själv debuterade han i Morskogabacken 1977. Blev totaltvåa i SMK Örebros Bildelstrofén 1979. Om inte för att en efteranmäld Björn ”Nalle” Johansson dykt upp! Kom också på en tionde plats i A-förare special i Bergslagsrallyt 1979, i en 170 hästars Volvo 142. Fick ett återfall 1987 och då inhandlades en Opel Kadett. Den bilen såldes senare vidare till 'Byqvistarn' i Frövi.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Här har vi en bilkunnig person tillsammans med sin sambo Christina Dahlström. Ingen mindre än Bertil Maununen. En klippa för alla tvåtaktsåkande Saab-förare. – Jag började hos Saab-försäljaren Thappers i Örebro 1971. Arbetade som plåtslagare bl. a. Började hjälpa Nora MK:s snabbe Folke Egefalk och många andra. Byggde själv i ordning en Saab av 1964 årsmodell för Klassiska Rallycupen senare. Motorn byggd av Matti Pajula. Tävlade med den under några år i mitten av 90-talet. Tyvärr fick jag problem med hälsan och bilen såldes till Tyskland. Vilket jag ångrar än i dag!

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Vad är det nu som kommer upp för backen? – Vi vänder oss om, vi hör det karakteristiska ljudet som bara en trimmad BMC har. Jäklars vilken fin hundkoja. Utrustad med störtbur och fullt tävlingsklar! – Om inte Coronan kommit, så hade vi kört Midnattsolsrallyt, berättar Magnus Nordqvist (t.h). Motorn har en utökad volym till 1293 cc, vassare kam och ger ca 85-90 hkr. Vi öppnar motorhuven och där är det skinandes blankt. Jag öppnar förardörren och det är en 'nybilsdoft' som kommer . Den är nyrustad berättar Magnus stolt. Pappa Arne Andersson (t.v) har en likadan koja som han kört Midnattsolsrallyt med 2017 och 2018. Man kan konstatera när man är så nära bilen, att i en hundkoja sitter man verkligen nära vägbanan.
Rallymingel vid Skogshyddan i Järnboås.
PRESSRELEASE

Tror aldrig det varit sådan trafik uppför den branta Skräddarbacken. Lördagen började annars med en timmes regn, men sen kom solen. Förste besökare var Göte Nygrens kartläsare Mikael Yliluoma. Han berättade om strapatser i rallyskogen. – Titta där, Göte kom på 11:e plats i A-förar Std B under Badarsvängen 1978. Bilarna började rulla in mot huset, en efter en. Som tur är hade jag utökat parkeringen till i år. Räknade ledigt med att få plats med 10 bilar. Jag hade det på känn, det var ju inte vilka rallybilar som helst som var på plats!

Det var inte bara klassiska rallybilar, resultatlistor och gamla tävlingsbilder som visades när man kom upp för Skräddarbacken. En meriterad konstnär visade sina akvareller i blandteknik och i experimentell konst, Karin Pettersson från Örebro.

Keramikern Jennie Henriksson, född och uppväxt i Gammelhyttan, visade sina avancerat tillverkad organiska kärl, innehållandes material från trakten.

Dessa två ingick i konstrundan Ljusstråk, som utgick från Nora. De historiska Rallybilarna och ”Rally i text o bild” var liksom vid sidan av. Men på samma plats!

En man lät sin hustru fotografera honom då han nästan kramade den röda Saab Sportens tak. Han la sitt huvud mot taket och log överlycklig. – Jag har haft en sådan här bil, en T-bil berättade han. Jag skulle ha haft kvar den! Vi öppnade motorhuven och han berättade om mekandet kring motorn och vad som stötte på problem ibland.

En man dök upp med jackan full av påsydda dekalmärken, han visade sig ha varit involverad i Ford-klubben under många år. – BURTON som det står på ”Bengas” ventilkåpa i Cortinan, är ett trimningsföretag i London som fortfarande existerar, berättade han.

Helt ljudlöst kom två cyklandes par gåendes uppför den branta Skräddarbacken. Vilken prestation! Konstföreningen Ljusstråk hade ett lotteri man deltog i om man cyklade runt och fick en stämpel införd i sitt häfte.

Akvarellmålning, keramik och rally, visade sig komplettera varandra bra, allt enligt besökarna. Det var en fantastiskt trevlig stämning i det soliga lite höstaktiga vädret.

Ja, vi fick lyfta på motorhuven många gånger i bilarna. Adams PV hade en hög ventilkåpa konstaterade vi, men det berodda på rullvippbryggan. Man var också fascinerad av den långa raka växelspaken i PV:n. Det var ingen vanlig M40 här inte!

En f.d. polis berättade om när han var med och introducerad Saab 99 Turbo för sina kolleger i slutet av 70-talet, utbildning, testning och information om bilen m.m.

Jag hörde två personer stå och prata om rallybilarna, varpå den ena sa. – Vilken bil skulle du välja om du skulle få? Det kom aldrig något svar. Inte så konstigt kanske, de var lika fina alla tre!

Alla besökare, män som kvinnor tyckte att det var roligt att se så gamla bilar. Dessutom i så fint skick! – Tävlar dom verkligen med bilarna? Jaa, svarade jag, idag är de här för uppvisning. Men snart är det tävlingsdag. Volvo PV:n ska delta i SM i Sandviken om två veckor. Att dom vågar tävla med så fina bilar, undrade många. Jo, men det här är entusiaster, skickliga förare och duktiga mekaniker.

Personligen tycker jag det är extra roligt med Ludvika-gänget. Unga människor som vill framåt i rallyspåret. I en gammal häftig topptrimmad PV. Dessutom med en duktig förar och kartläsarbesättning i. Omgivna av hänförda mekaniker.

Slutsummerat helgen Rally & Konst 2020, var alla inblandade väldigt nöjda och belåtna. Fantastiskt väder, många besökare och mycket trevliga människor. Sammantaget blev det en toppen helg!

- Hoppas vi ses igen, avslutar Nils-Brage Pettersson.


– Det här var nog annars lite av en favoritbil för mig, berättar Karl-Gustav Boström Hällefors MK och pekar på ”Knaggens” Volvo PV. Han började med O-tävlingar för att sedan gå över till VW 1500 S och rally. Snabbt ”böt” han upp sig till en Saab. En så kallad T-bil som han hämtade i Trollhättan 1970. Han fick den till reducerat pris. Körde Svenska Rallyt i slutet på 70-talet. – Men vi hamnade på taket vid Kloten, jag och Willy Andersson, med bara två sträckor kvar att köra! Min sista bil i tävlingssammanhang blev en pilgrön VW 1303 S.


Det kom en skur strax innan stängning söndag. Vad vore rallylivet utan kunniga arrangörer, dessa skickliga funktionärer som har ”koll” på allt runt omkring? Den administrativa personalen som gör allt för att förare och kartläsare bara kan åka rally! Ja, en sådan person är Anette Pettersson, smålandstjejen som flyttade upp till Örebro i mitten av 70-talet. Meritlistan kan göras lång, vägvakt, funktionärslicens, tävlingsledare, ordförande, styrelsemedlem i västra bilsportsförbundet, m.m. Hon hjälpte senast till under Slottsprinten i juli i år. Vid kartläsarsidan står ”Co-drivern” själv, Per-Erik ”Beppe” Svensson. Han startade faktiskt sin karriär hos undertecknad. – Det var i Kvastadansen Kalmar 1978. Vi kom några kilometer in på första sträckan, sen gick kopplingen i Amazonen, det var bara att bryta. Egentligen var det Ronny Wallberg, snabb Std. B-förare som fick in mig till Teknis MC, berättar ”Beppe”. Som sedan mest åkt med fortåkaren Staffan Bergdahl. – Först i en 142:a, därefter Ascona B, Audi 80 Qattro, Mazda 323. Inga dåliga bilar, men värst tror jag var Toyota Corollan som var en WRC-bil! Men Ford Escorten, RS 1800 han har nu, går inte av för hackor heller. Eller som engelsmännen brukar säga ”Världens bästa rallybil”!

Publicerad: 2020-09-07 20:12


Bilsport Rally Cup öppnar redan för ansökningar om deltävling 2022.
© emotorsport.seBilsport Rally Cup ligger inte bara i startgroparna för 2021 års säsong som innehåller sju deltävlingar. Nu öppnar man redan för intresserade arrangörer 2022 för att vara förberedda - både som cup och för arrangörer!
- Säsongen 2021 har inte startat, men med tanke på läget ser ut så har vi beslu...

Publicerad: 2021-01-26 21:53


WRC comeback för Paddon 2021?
© Graeme Murray Photography.Nya Zeeländaren Hayden Paddon tappade fabrikskontraktet med Hyundai Motorsport efter säsongen 2018, trots det blivit märket troget genom den Nya Zeeländska importören.

Driver eget team och kör Hyundai i20 Ap4 på hemmaplan, byggt en Kona EV - en eldriven fyrhjulsdriven rallybil som ska konkurrera ...

Publicerad: 2021-01-25 22:30


Rally på gång, Utriksesrunda och Jämtnatta.
© emotorsport.seÄntligen säger nog de flesta, efter en vinter med inställda tävlingar trots att snö och is finns. Ett par arrangörer i norr ger sig nu på försök med tävling. Arbete ihop med myndigheter och strikta riktlinjer så har man kommit så långt att man kan bjuda in till rally.

Den 20:e februari planerar M...

Publicerad: 2021-01-25 22:26


Ogier kung av Rallye Monte Carlo, åttonde segern för femte tillverkaren.
© Toyota Gazoo Racing.Han har sju VM titlar, två färre än Sebastien Loeb. Men i Rallye Monte Carlo är Sebastien Ogier och Julien Ingrassia kung. I och med söndagens vinst tog han en åttonde totalseger i tävlingen, sju delade han med Sebastien Loeb och närmast bakom är så Tommi Mäkinen med fyra vinster ihop med bland andr...

Publicerad: 2021-01-24 21:16


Tänak på tre hjul, riskerar uteslutning.
© Hyundai Motorsport.Inga poäng in på kontot från Rallye Monte Carlo, säsongsinledningen för Ott Tänak blev precis som förra året svag. Då bröt Estländaren efter en otäck krasch, nu var det istället punkteringar som förstörde helgen, något som gjorde att ekipage bröt.

Estländaren ledde rallyt efter torsdagens två st...

Publicerad: 2021-01-24 20:56


Neuville nöjd med nye co-drivern, fortsätter med Arctic Rally Finland.
© Hyundai Motorsport.Bara veckan före starten av årets Rallye Monte Carlo tvingades Thierry Neuville söka ny co-driver, in kom landsmannen Martijn Wydaeghe.

För WRC serien rätt okänd, har tidigare setts på EM och WRC2 nivå med Guillaume de Mevius i Citroën C3 R5 men har också gjort start i WRC bil tidigare, då med Cr...

Publicerad: 2021-01-24 20:53


Lärorik Hyundai-debut i VM för Oliver Solberg.
© Oliver Solberg Media Office.Oliver Solberg var med och kämpade om en topplacering i sin klass i Rally Monte-Carlo när debuten slutade med ett stopp i en snödriva på sista specialsträckan på söndagen.

19-åringen fastande med sin Hyundai i diket och utan någon publik på plats fanns det ingen hjälp att få för att komma tillb...

Publicerad: 2021-01-24 16:47


Ogier, Toyota, Mikkelsen och Rossel toppar WRC tabellerna.
© Toyota Gazoo Racing. En maximal start på säsongen för Sebastien Ogier och Toyota Gazoo Racing, efter helgens Rallye Monte Carlo toppar fransmannen VM serien på maximala 30 poäng. Tvåan i rallyt Elfyn Evans är också tvåa i tabellen på 21 poäng, fyra färre för Thierry Neuville.

I teamens mästerskap är det Toyota Gazoo...

Publicerad: 2021-01-24 15:00


Ogier tar segern i Rallye Monte Carlo - dubbelseger för Toyota.
© Toyota Gazoo Racing.Full pott, seger och fem bonuspoäng för förare, samtidigt full pott för Toyota Gazoo Racing i premiären med Jari-Matti Latvala som teamchef. För Toyota innebar sista sträckan de tre snabbaste tiderna totalt och klar ledning i VM tabellerna!

Britten Elfyn Evans var tvåa i VM serien förra säsongen,...

Publicerad: 2021-01-24 12:56


Mikkelsen vinner WRC2 i Rallye Monte Carlo.
© Skoda Motorsport.Andreas Mikkelsen tar hem WRC2 klassen och är bästa Rally2 ekipage totalt, men det gick hårt på avslutningen, sträcksegern tog trots problem i en hårnål där färden kunde tagit slut.

Men Andreas och Ola klarade sig vidare,
- Helt perfekt, svårkört på sista sträckan då vi inte tilläts ha våra g...

Publicerad: 2021-01-24 12:47


Tidigare nyheter:
Solberg avancerar, tredje Rally2 ekipage efter ss14.
Neuville snabbast - Ogier leder före Evans.
Ogier drygar ut - Solberg totalfyra på ss12.
10-talet förare straffade för genande i Rallye Monte Carlo.
Följ söndagens fyra sträckor i Rallye Monte Carlo.
Nu perfekt vinter, Rally Finnskog tvingas ställa in ändå.
Ogier och Wydaeghe bötfällda för hjälmtrubbel.
Evans snabbast men Ogier leder - Solberg totalfemma på ss11.
Ogier i fortsatt ledning, punktering för Solberg.
Ledarskifte efter Ogiers snabba ss9 - trippel Toyota i topp.
Se Rallye Monte Carlo, en sträcka live i SVT & sammandrag på RedBull TV.
Så körs lördagen i Rallye Monte Carlo, risk för snö!
Mikkelsen snabbast, fortsatt fem olika tillverkare topp fem.
Punktering sänkte Ogier, Evans ny ledare - Mikkelsen dominerar Rally2.
MAS tar sikte på nytt mästerskap 2021.
Se SS7 i Rallye Monte Carlo live på SVT.
Ogier upp som ledare i Rallye Monte Carlo efter SS5.
Följ fredagen av Rallye Monte Carlo - fem sträckor!
Volvo Euro Cup klart för start, kör i Holland, Sverige, Norge, Danmark & Belgien!
Fem R5 tillverkare topp fem i Rallye Monte Carlo.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nyheter; Norsk-Rally:
»
Mikkelsen med overbevisende seier i Rallye Monte-Carlo
»
Rally Finnskog utsatt!
»
Numedalsrally 2021 avlyst!
»
Arctic Lapland Rally: Problemer for Veiby, Solberg imponerte!
»
Veiby på fjerdeplass i Finland etter förste dag.
- www.norsk-rally.com -


Månadens mest lästa:
» Följ Arctic Lapland Rally via Resultat, GPS-karta och WebTV.
» SVT´s rallytablå för Rallye Monte Carlo - fem sträckor live!
» Publikfritt i Arctic Lapland Rally, då sänder arrangören live från fem sträckor!
» Följ lördagen av Arctic Lapland Rally, Resultat, GPS & WebTV.
» Ogier snabb i Finland, bötfälld efter besök hos Toyota Gazoo Racing.


Mest lästa nyheter:
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Så körs Rally Sweden 2019, tidsplan & kartor!
»
Så körs Svenska Rallyt 2010, sträckor och tider.
»
Så körs Midnattssolsrallyt, 18 sträckor att följa!
»
Dags för Landskamp - nu med egen hemsida!
»
Så körs Rally Sweden 2015 - sträcka för sträcka!
»
Så körs Rally Sweden 2016!
»
Så körs Rally Sweden 2014 - de här sträckorna används.
»
Svenska Rallycupen - fortsatt utveckling, kalender 2017 redan klar.
»
Vem kör vad - nytt Alpinebygge för 2016!
»
Resultat, Tider & Info för Midnattssolsrallyt 2014!
»
Vem kör vad 2017 del 5, bl.a. Wall mot Midnattssolsrallyt.
»
Häftigaste rallybilen i Sverige, Porsche 997 GT3 redo för rallyskogen!
»
Svenska RallyCupen redo för 2018 - här är kalendern!


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.