Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
MaxSport   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   
GNM Sweden AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Oliver Solberg Media Office.
© Oliver Solberg Media Office.
Oliver och Petter om helgens mytomspunna Safari Rally.
Safari med Solbergs - Petter minns tillbaka och ger tips om Safari Rallyt.

Petter Solberg deltog i Safari rallyt fyra gånger (1999 - 2002). Han slutade på en femteplats två gånger och bröt två gånger. Världsmästaren från 2003 i rally delar sina afrikanska äventyr med sin 19-åriga son Oliver.

Oliver Solberg (OS): Om du ska ge mig ett råd inför Safari rallyt , vad blir det då??

Petter Solberg (PS): Det kommer att bli en svår och utmanande tävling. Du måste ha tålamod och köra förnuftigt. Nu är inte specialsträckorna lika långa som tidigare, men standarden på vägarna och omgivningen är ungefär densamma. Det finns fortfarande många nästan oframkomliga platser, några väldigt tekniskt svåra partier och fler extremt snabba sträckor. Jag kommer även ihåg att vissa partier var väldigt besvärliga efter att det hade kommit stora mängder regn och gjort stora hål i vägen, ofta på platser där det var naturligt för oss att hålla höga hastigheter. Man tvingas till att tänka helt annorlunda eftersom förhållandena är så oförutsägbara. På vissa ställen är stenarna väldigt stora som ligger i vägen så du måste köra sakta för att kunna passera säkert - för att i näste sekund ge full gas igen.

Vad ser du mest fram emot, Oliver?

OS: Mest av allt hela upplevelsen. Ibland måste jag stanna och tänka lite: jag är bara 19år och lever redan drömmen. Jag känner mig som den lyckligaste personen i världen. Bara att få resa runt och uppleva sådan natur på nära håll, folket och kulturen. Dessutom får jag köra världens snabbaste rallybil mot världens bästa chaufförer. Bara tanken gör så att håret på armarna reser sig.

PS: För oss är Afrika något helt annat än vad vi är vana vid. När du reser dit och tävlar vet du att det kommer att finnas unika upplevelser och minnen oavsett vad. Människorna där är så trevliga och omtänksamma och stämningen runt rallyt är fantastisk. Du kör genom byar, och alla invånare står längs vägen och jublar och vinkar. Det finns människor som inte upplever det vi är vana vid och som inte har det så lätt. Jag minns väl de gångerna vi stannade längs vägarna och invånarna kom fram till oss och erbjöd både mat och dryck. Det gör att man känner en ödmjukhet.

OS: Hur var det första gången du körde Safari rallyt?

PS: Jag hade precis skrivit på kontraktet med Ford och skulle faktiskt köra Rally Finnskog i Norge. Väskan var packad och jag såg verkligen fram emot tävlingen när jag blev uppringd av Malcolm Wilson (teamchef för M-sport Ford), som berättade att planerna hade ändrats. Jag skulle istället köra Safari Rallyt. Det hände sent på kvällen och teamet bokade mig på första flyget till Kenya nästa morgon.

OS: Hur var det där med Thomas Rådström?

PS: Det är en annan historia. Jag var inte där, men anledningen till att jag var tvungen att hoppa in istället för Rådström var att han - öh - halkade på golvet på hotellrummet och bröt benet. Det var åtminstone historien som kom ut. Vad som egentligen hända var att Colin McRae satte in en rugby tackling på Thomas efter att de hade varit ute på middag....

OS: Men reglerna satte stopp för att köra med din vanliga kartläsare?

PS: Phil Mills fick inte var med så jag var tvungen att ta Rådströms kartläsare Fred Gallagher. Fred var helt fantastisk och hade mycket erfarenhet från tävlingen.
Han guidade mig under tävlingen och hjälpte mig väldigt mycket. Fred och Malcolm Wilson pratade om att jag körde för fort och för aggressivt. Jag hade inte den nödvändiga respekten för vägarna, bilen och situationen. Fred fick mig att sakta ner ganska mycket. Han förklarade allt på ett förnuftigt sätt och var väldigt ödmjuk, det uppskattade jag verkligen. Vi hamnade på en femte plats, ett helt fantastiskt resultat. Teamkamraten Colin McRae vann tävlingen, jag kände mig som en viktig del av teamet. Colin hamnade i trubbel efter att ha fastnat i ett vattenhinder, jag kom efter honom och stannade för att hjälpa. Tillsammans lyckades vi få bilen ur vattnet och vidare i tävlingen. Det var viktigt för mig att veta att jag hade hjälpt Colin och teamet till seger. Jag slutade också på en femte plats året därpå, men med Subaru var det två brutna tävlingar; 2001 tappade vi ett hjul och tävlingen 2002 förstördes av motorproblem.

OS: Är Safari Rallyt det svåraste tävlingen du någonsin kört?

PS: Det var annorlunda. Värmen är utmattande ja, men höga hastigheter hjälper till att få bra luftflöde i bilen. På det viset är det mycket bättre än till exempel på Cypern, där är hastigheterna mycket lägre. Vi hade även en helikopter över oss hela tiden. Phil läste noterna som vanligt, men jag fick dessutom varningar från helikoptern om en hjord elefanter eller giraffer fanns framför oss i terrängen. Helikoptern försökte skrämma bort djuren från vägen och om inte det funkade fick jag information om jag skulle hålla till höger eller vänster för att undvika dem. Vi körde även på vägar som var öppna för annan trafik, och ibland passerade vi bussar och andra transportmedel. Lyckligtvis är inte det inte längre så utan vägarna stängs nu av.

Publicerad: 2021-06-22 19:46


Ogier väntar på att få börja testa Toyota GR Yaris Rally1.
© Toyota Gazoo Racing.M-Sport var först att visa upp vad som i stora drag blir nästa års Rally1 bil när WRC serien inleds i Rallye Monte Carlo. Näst på tur kan Toyota Gazoo Racing bli, i en intervju signerad Autosports Tom Howard med Jari-Matti Latvala förklarar Finländaren att snart väntas den "riktiga" Toyota GR Yaris ...

Publicerad: 2021-07-27 14:54


Mikkelsen byter co-driver igen, Flöene ska förbereda för Dakar.
© FIA ERC.Karläsarbyte hos Andreas Mikkelsen, igen. Men skiftet var planerat enligt parterna då Ola Flöene nu fortsätter sina förberedelser inför kommande Dakarrally som startar efter nyår.

Sedan 2019 har Ola ingått i Red Bull Off Road Team och gör också så fortsättningsvis, nu startar arbetet inför 2022 ...

Publicerad: 2021-07-27 13:45


Basso tog hem Rally di Roma Capitalet, Veiby och Solberg bröt.
© FIA ERC / Alexandre Guillaumot.Med ett snitt på exakt 100km/h tog Giandomenico Basso hem segern i Rally di Roma Capitale, den Italienska deltävlingen för EM serien. Närmare två timmars tävlande över de 13 sträckorna där Andrea Crugnola går in som tvåa, 36 sekunder bakom. Norbert Herczig slutar trea, då 4,6 sekunder bakom. Efren L...

Publicerad: 2021-07-25 22:17


Så gick det i lördagens LightOn-Rally.
Jämtlands MK körde LightOn-Rallyt under lördagen, 8km Furulund och 13,6km långa I5-sträckan gick dubbelt. Ett 60-tal startande där Jari Liiten var snabbast rakt igenom.
Närmare 23 minuternas tävlande och med fyra raka sträcksegrar till Jari och Mikael Kjellgren togs segern 16,5 sekund före Stig And...

Publicerad: 2021-07-25 08:21


Italienarna dominerar Rally di Roma Capitale, tungt för de nordiska åkarna.
© FIA ERC.Första dagen av Rally di Roma Capitale avverkad, det är hemmaåkarna som dominerar, bara en tappad sträckseger har de Italienska förarna. Andrea Crugnola i Hyundai i20 R5 leder EM tävlingen 5,4 sekunder före Giandomenico Basso i Skoda Fabia Rally2. De tävlande har nu åkt sex sträckor och drygt 40 min...

Publicerad: 2021-07-24 18:39


Nordström och Åström vinnare i Volvo Euro Cup premiären.
Tierp Arena Asfalt Volvo Euro Cup kördes som en deltävling i Volvo Euro Cup serien, de tävlande åkte sex gånger på den 5km långa sträckan och inledde cupen.

Isac Nordström och co-driver Annie Hellstadius körde hem segern i tävlingen. Klubbkollegan i Kullings MS Tim Lagerstam går in som tvåa i den...

Publicerad: 2021-07-24 18:17


Dubbelseger och SM-silver på asfalt för P-G Andersson.
Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-drivern Anders Fredriksson kammade hem en dubbelseger i Tierp idag när asfalts-SM avgjordes i två deltävlingar. Därmed knep de SM-silver trots en missad tävling.
Det var en kul tävling och en rolig bana. Mycket värdefull träning inför traditionella rally-SM i...

Publicerad: 2021-07-24 17:58


Holm och Kristiansson delade Asfalt mästare i 2wd.
© emotorsport.seAsfalt SM och Nationella 2wd fick Joacim Kristiansson / Maya Ragntoft som vinnare i båda omgångarna, i första omgången skiljde 13,5 sekunder till Mikael Lundberg - samma Lundberg bakom i andra och då 2,3 sekunder ifrån. Bjarne Rutgersson respektive Emil Karlsson som trea i de båda deltävlingarna.
E...

Publicerad: 2021-07-24 17:51


Kristensson mästare i Asfalt SM - tar hem 4wd guldet.
© emotorsport.seDe båda finaltävlingarna på Tierp Arena i Asfalt SM är avgjorda, för de fyrhjulsdrivna klasserna tog Per-Gunnar "PG" Andersson två segrar. I första deltävlingen var marginalen 3,7 sekunder till Mattias Olsson i Internationella 4wd efter tre åk med 1,5 mil special avverkad. Robin Svensson in som trea...

Publicerad: 2021-07-24 17:31


Följ resultaten från LightOn-Rallyt och Tierps Arena SM sprintar.
© emotorsport.seLightOn-Rallyt och Tierps Arena SM sprint, helgens rally på Svensk mark. Båda tävlingarna kan följas med resultat under dagen, när det gäller LightOn-Rallyt sker inrapportering av tider via tidkort, d.v.s. efter första vändan på Furulund och I5-skogen sträckorna samt efter andra varvet.
Tierps Aren...

Publicerad: 2021-07-24 08:37


Tidigare nyheter:
26 öppna anmälningar till sensommaren och höstens rally!
Nu avgörs Asfalts-SM, Ledin och Andersson inför finalen.
Dubbeltävling avslutar Asfalt SM på Tierp Arena, 60-talet åkare på plats.
60-talet ekipage till Light-On Sprinten, Flodin och Sandell i listan.
Video, Tidemand testar nya Skoda Fabia Rally2 åt Skoda Motorsport.
EM helg i Italien, kampen Lukyanuk - Mikkelsen fortsätter i Rally di Roma Capitale.
Grahn förste Svensk till Top Building Ralli / Lahti Historic Rally.
För 75-års jubilerande Fagersta MK blir Nattkröken rena Jubileumskröken.
Ändringar i Grus SM kalendern, ny final i Sigtuna.
Stor Hyundai-lansering med Solberg i förarsätet.
Sju deltävlingar 2022, så körs Svenska RallyCupen!
Tom Kristensson och David Arhusiander på femte plats i ett tufft Rally Estonia.
102 ekipage till helgens EM tävling Rally di Roma Capitale, ett Svenskt namn i listan.
Så gick det i Socknasprinten, Wilke snabbast totalt.
WRC tabellerna efter Rally Estonia.
Rovanperä historisk i Rally Estonia, yngste WRC vinnaren genom tiderna.
Halvtid av söndagsetappen i Rally Estonia, Rovanperä i stabil ledning.
Följ söndagens sex sträckor i Rally Estonia - vinner Rovanperä?
9,5km från mål gav Porschen upp, Johnsens då tvåa totalt i Rally Weiz Historic.
Rovanperä drygar ut i Rally Estonia, stor ledning inför söndagens avslutning.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nyheter; Norsk-Rally:
»
EM: Ingen god norsk helg i Italia
»
EM: God kvalifisering for de norske. Ola Nore rullet på test
»
Östberg på topp i Rally Estonia
»
WRC: Rovanperä og Solberg raskest på shakedown
»
Alt skjedde med de norske i Latvia
- www.norsk-rally.com -


Månadens mest lästa:
» Sju sträckor live på SVT från helgens Rally Estonia.
» Kalle chockade alla, körde hem totalsegern i Gästabudstrofen.
» Rally Estland är över för Oliver Solberg.
» East Sweden Rally flyttar till Boxholm.
» Rovanperä leder före Breen - tuff start för Hyundai i Rally Estonia, Tänak och Solberg bryter.


Mest lästa nyheter:
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Så körs Rally Sweden 2019, tidsplan & kartor!
»
Så körs Svenska Rallyt 2010, sträckor och tider.
»
Så körs Midnattssolsrallyt, 18 sträckor att följa!
»
Dags för Landskamp - nu med egen hemsida!
»
Så körs Rally Sweden 2015 - sträcka för sträcka!
»
Så körs Rally Sweden 2016!
»
Så körs Rally Sweden 2014 - de här sträckorna används.
»
Svenska Rallycupen - fortsatt utveckling, kalender 2017 redan klar.
»
Vem kör vad - nytt Alpinebygge för 2016!
»
Vem kör vad 2017 del 5, bl.a. Wall mot Midnattssolsrallyt.
»
Åk Rally Swedens sträckor direkt i datorn, spännande teknik ger dig möjligheten.
»
Resultat, Tider & Info för Midnattssolsrallyt 2014!
»
De nya rallybilarna - R5 reglementet hett bland tillverkarna.


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.