GNM Sweden AB   

   
Mastertrailer.   

   
Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Förarna laddade inför SM premiären.
PRESSRELEASE

Efter inställda vinterrallyn så kommer årets Rally SM att avgöras under fyra grusrallyn med start på fredag när förarna i South Swedish Rally rullar över startrampen i centrala Ljungby.

Totalt är hela 254 bilar anmälda till tävlingen vilket är ett rekordstort startfält. Av dessa kommer 111 ekipage att göra upp om åtråvärda poäng i SM- klasserna samt i JSM.

I klassen för trimmade fyrhjulsdrivna bilar, som samlat 18 startande till Ljungby, får Forshagaföraren Mats Jonsson gälla som favorit i sin jakt på sitt 14.e SM Guld.
- Båda jag och min co-driver Johnny Johansson får en extra kick när det närmar sig South Swedish Rally. Det är en tävling av internationellt snitt med snabba och utslagsgivande sträckor. Naturligtvis åker vi till Ljungby för att vinna och gärna då både SM klassen och sedan ta en totalseger som grädde på moset, säger Mats Jonsson.

Mats Jonsson väg till ett nytt SM Guld blir sannolikt inte lika enkel i år för det finns ett antal förare som gärna petar ner Jonsson från tronen. Patrik Flodin är en av dessa och Patrik kommer i år till start i en Toyota Corolla WRC för att utmana. Dick Wicksell hade en del tekniska motgångar förra säsongen men har nu en ny motor i sin Subaru Impreza WRC och har dessutom visat på stabil körning i årets upptakt.
- Han skall få ta i om han skall vinna, säger Wicksell med sikte på Mats Jonsson.

Från SM Guld i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen till en Ford Focus WRC och värstingklassen är Norrköpingsföraren Jonas Wigrens väg för att utmana Jonsson.
- Vi börjar komma in i bilen och genrepade förra helgen med seger i Norrköping. Jag kanske inte riktigt ännu har fått upp farten som behövs på de snabba vägarna i Småland men vi skall i vart fall ge allt utan att chansa för mycket för jag tror att det blir viktigt att ta poäng i alla fyra deltävlingarna i SM för att ro hem guldet. Tyvärr gör ju Jonsson sällan misstag men vi är ju några stycken i år som kan stressa honom, anser Jonas Wigren.

I den otrimmade klassen för fyrhjulsdrivna bilar kommer 20 bilar att starta i SSR och finns flera förare med potential att vinna. Den regerande mästaren Oscar Svedlund har till i år skaffat den senaste versionen av Subaru Impreza men har också haft en del tekniska problem med motorn under vintern. Fungerar bara motorn som den skall så blir Svedlund svårslagen.

Jimmy Joge har gett sig in i klassen med en Mitsubishi Lancer Evo IX och också presterat förnämliga resultat under vinterhalvåret. Han tog en solklar seger i Lima i vintras och i Kong Christian Race i Kristianstad för några veckor sedan var han på väg att upprepa den bravaden men en försmädlig punktering satte stopp för den segern. Smålänningen Robin Sandberg kör också Mitsubishi Lancer Evo IX och har siktet inställt på seger i klassen.
- Förra säsongen var ett läroår för mig och Pecka Svensson i högerstolen. Vi ökade tempot under varje tävling och nu skall vi slå på lite till så de andra får allt gasa rejält om de skall slå oss, säger Robin på sin bredaste småländska.

Nya i klassen är också Kolsvaföraren Jonas Ericsson som förra året segrade i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen och smålänningen Andreas Magnusson som båda kör Mitsubishi Lancer Evo IX.
- Det går fortare och fortare och jag börjar känna mig väl till mods i bilen men vi kanske inte är riktigt framme för att utmana om seger men en pallplats bör vara realistiskt, kommenterar Ericsson.
- Det har gått över förväntan med den nya bilen och det har också gett självkänsla i körningen så nu får vi en riktig värdemätare i helgen, säger Magnusson.
Outsider i klassen är stabile Hans-Erik Weng från Säffle som sällan gör en dålig tävling i sin Mitsubishi.


Den trimmade klassen för tvåhjulsdrivna bilar är störst i SM fältet med 41 startande. Klassen är ett riktigt getingbo där det är omöjligt att hitta någon klar favorit till segern. Per-Arne Sääv finns naturligtvis med i skaran av potentiella segrare med sin VW Golf.
- De får ta i om de skall åka från mig. Men det är ett svårt rally med många fällor så mycket kan hända, säger Sääv

Göteborgaren Leif Petersson är alltid snabb i sin Toyota Corolla, Vännäsexpressen Stefan Jonsson är vinterexpert men också ruskigt snabb på grusvägar i sin SEAT Ibiza, Mats Andersson från Eslöv är rutinerad nog att slå sig in i toppen med sin Opel Astra liksom Tobias Söderqvist i en vass Toyota Corolla.

Frågan är bara om någon av dessa kan straffa den franske fabriksföraren Jean-Joseph Simon som är i Ljungby för att såväl tävla som för att visa upp Citroëns senaste rallykanon i forma av Citroën C2 R2 Max men han har inget med ett SM Guld att göra då han bara kör denna tävling i SM serien.

I den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen finns det åtminstone fem vinnarkandidater och alla fem tävlar också om JSM guldet. Alla fem åker dessutom Ford Fiesta. Jämtlänningen Joakim Nyman, Stockholmaren Viktor Henriksson, Andreas Sjölander som tävlar för SMK Gävle, Anders Gullstrand från Värmland och Växjöföraren Patrik Johansson.
- Det blir en tuff SM serie. Alla vi fem är oerhört jämna och det kommer att bli misstag som fäller avgörandet. För min del så tänker jag hålla mig på vägen, säger Viktor Henriksson.

Men det är inte bara Ford Fiestor som finns i klassen. Calle Ward har precis fått hem en alldeles ny Renault Clio R3 som han körde för fullt på en testväg i söndags och det gick imponerande fort.
- Bilen är alldeles ny men trots det så blev jag riktigt imponerad över hur snabb och stabil den var. Det är alltid svårt att förutsäga något men får vi till en bra set up så kan jag lova att det kommer att gå fort i smålandsskogarna, säger Calle Ward nöjt.

En annan Renaultförare är unge Calle Trainor om tävlar för Katrineholms MK och gör sin första riktiga SM säsong. Calle har redan visat sin kapacitet och kan bli årets stora utropstecken i klassen.

Totalt sett så är årets Rally SM på god väg att bli en spännande och händelserik serie där inget är avgjort på förhand. Det kommer att vara många laddade förare och co-drivers som ger sig av från startrampen med början klockan 14.00 på fredag eftermiddag och de första indikationerna hur det skall sluta i tävlingen kommer på fredagskvällen när den första etappen är över vid 21 tiden efter sex specialsträckor. Därefter så blir det en ny uppladdning inför en lång oh krävande avslutning under lördagen med åtta specialsträckor där första bil ger sig ut redan klockan sju på morgonen för att förhoppningsvis nå målrampen inne i Ljungby centrum strax efter klockan 17 på lördagseftermiddagen.


» Pressrelease från South Swedish Rally, www.southswedishrally.com.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2008-05-20 19:52


Omkastningar i Grus SM kalendern, fem deltävlingar kvar.
© emotorsport.seOmkastningar i Grus SM kalendern för 2022, på SM seriens hemsida presenteras en uppdaterad kalender för sommarens sprintar på grus.

I den nya kalendern saknas både Hagforssprinten hos Hagfors MK och Falerumsbacken med Åtvidabergs MK som arrangör. In som ny arrangör ses istället Älmhults MK med B...

Publicerad: 2021-11-28 09:59


Storm stoppade lördagens tävlande i Roger Albert Clark Rally.
© Roger Albert Clark Rally.Lördagens etapp av Roger Albert Clark Rally ströks helt, det med anledning av den storm som drog in över skogarna under fredagskvällen ihop med regn och snö. Redan fredagens avslutande sträckor blev händelserika när träd föll över såväl sträckor som transport, något som gjorde både publik och funkti...

Publicerad: 2021-11-27 14:34


Tre svenska ekipage anmälda till Norska Romjulsrallyt strax före nyår.
© Preben Berg, norsk-rally.comSom vanligt väljer flera Svenska ekipage att avsluta rallyåret och starta upp det nya strax före nyår med Norska Romjulsrallyt. Anmälan för tävlingen med 11 mil special där tre sträckor körs två gånger har varit öppen ett tag.

Tävlingen körs 29:e december och just nu 50 anmälda, senaste Svenska e...

Publicerad: 2021-11-27 11:35


Premiär för Supercupen 2022 i Hälsingerallyt, anmälan öppnad.
© SMK Hälsinge. SuperCupen 2022 startar i Hassela med Hälsingerallyt där SMK Hälsinge står för arrangemanget. Tävlingen ingår också i Nedre Norras FM serie och körs 22:e januari.
- Tävlingen körs på byvägar med både skog och öppna fält i snösäkra Hassela, 4 sträckor på tillsammans 75km, totallängd hela rallyt...

Publicerad: 2021-11-27 11:05


Pritchard före Champion i Roger Albert Clark Rally, fortsatt svensk ledning.
© Roger Albert Clark Rally.Jason Tauber Pritchard är ensam ledare i Roger Albert Clark Rally efter fredagens åtta specialsträckor, totalt 12 av rallyts 31 sträckor körda när helgen tar vid - men resultatrapporteringen haltar.

Pritchard med Ford Escort MK2 har hållit tempot uppe, ett par sträcksegrar under fredagen och ledn...

Publicerad: 2021-11-26 21:36


Vem blir årets Codriver?
Nu söker Thomas Carlssons Minnesfond kandidatnamn för 2021. Trots ett återigen speciellt år på den svenska rallyscenen, avser vi att dela ut ett stipendie även 2021.

2009 instiftades minnesfonden, där stipendiaten skall vara en ung och lovande Codriver. Normalt är det föraren i ett rallyteam som ...

Publicerad: 2021-11-25 23:05


Barrett och Pritchard i topp av Roger Albert Clark Rally efter fyra sträckor.
© emotorsport.seTorsdagens fyra sträckor i Roger Albert Clark Rally avverkade, mörkerkörning inledde tävlingen där två sträckor gick två gånger. Jason Tauber Pritchard och Paul Barrett delade tid över första sträckan, Pritchard i gene ledning efter den andra sträckan.

Service följde av rejält mörker för andra vä...

Publicerad: 2021-11-25 22:53


Ett SM-tecken försvinner 2022, men vilket?
I ett utskick från Svenska Bilsportförbundet presenterades planerna för Rally SM serien 2022, något som diskuterats på förra helgens stormöte. Den 19:e december, om drygt tre veckor stänger anmälan för första deltävlingen i Boden. Något reglemente finns ännu inte att tillgå på varken förbund eller S...

Publicerad: 2021-11-24 19:03


Så körs Junior WRC serien 2022, debut för Rally3 i Rally Sweden.
© Taneli Niinimäki / AKK2022 är det Ford Fiesta Rally3 som gäller för de som vill slåss om guldet i Junior VM serien, i WRC serien körs endast fyrhjulsdrivna klasser. Nu byts en tvåhjulsdriven Ford Fiesta Rally4 ut mot Ford Fiesta Rally3, i stora drag en och samma bil men med fyrhjulsdrift.

Fem deltävlingar och koncepte...

Publicerad: 2021-11-23 22:02


5 dagar, 31 sträckor, 50 mil, 150 bilar och en Svensk till Roger Albert Clark Rally.
© emotorsport.seRoger Albert Clark Rally innebär fem dagars rallyåkande i de Brittiska skogarna över 50-talet mil, start på torsdag eftermiddag med fyra sträckor i mörker, det är två sträckor som går dubbelt.

Fredagen innebär totalt åtta specialsträckor och de första bilarna når etappmålet vid 21-tiden, åtta str...

Publicerad: 2021-11-23 21:07


Tidigare nyheter:
70 rallyn genomförda i år, liten ökning mot 2020!
Lindholm klar för Skodas fabriksteam i Finland 2022, siktar också internationellt!
Mikkelsen fortsätter i WRC2 med Skoda 2022 - siktar även på Rally1 starter.
Lindholm WRC3 trea trots allt, Ingram prickad.
Karriärsbästa i säsongsavslutningen för Solberg jr.
Solberg kör Hyundai i20 Rally1 i Rallye Monte Carlo och Rally Sweden 2022.
Ogier, Mikkelsen, Rossel och Pajari mästare 2021.
Ogier och Ingrassia vinner ACI Rally Monza, mästare för åttonde gången!
Ida summerar helgens Rally Costa Brava, klasseger med Hedlund.
Hedlund bäste Svensk totalt i Rally Costa Brava, Johnsens lärde sig Sierran!
WRC final, följ söndagens tre sträckor med Solberg som femma!
Lukynauk vann Rally Islas Canarias, Llarena tvåa i tävling och mästerskap.
Solberg femma i ACI Rally Monza när Ogier går mot seger och titel.
Ogier leder, Solberg femma - fem sträckor kvar i ACI Rally Monza.
Följ ACI Rally Monza, Rally Costa Brava och Rally Islas Canarias.
Just nu Ogier, Mikkelsen och Rossel WRC mästare.
Två sträckor live i SVT från ACI Rally Monza, lördag.
Lukyanuk toppar Spanska EM finalen.
Evans toppar ACI Rally Monza, Solberg femma och Andersson sjua!
Servoproblem för Johnsen, Hedlund snabb men Sainz toppar totalt i Rally Costa Brava.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nyheter; Norsk-Rally:
»
Gundersen foran Jensen i Rally Costa Brava Historic
»
Jensen og Gundersen er jevne i Spania
»
WRC: Mikkelsen rask på shakedown
»
Seier til Veiby i Rallye Vaucluse
»
Veiby jakter seier i Frankrike
- www.norsk-rally.com -


Månadens mest lästa:
» En vecka till WRC final, så sänder SVT från ACI Rally Monza.
» Så körs Novemberskölden, 3 mil, 5 sträckor och 170 tävlande.
» Riktig rallyfinal i Novemberskölden, 180-talet anmälda.
» Ingen Tänak i WRC finalen, Suninen ersätter.
» Förändring i Adielsson Motorsport, ny co-driver väntar.


Mest lästa nyheter:
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Så körs Rally Sweden 2019, tidsplan & kartor!
»
Så körs Svenska Rallyt 2010, sträckor och tider.
»
Så körs Midnattssolsrallyt, 18 sträckor att följa!
»
Dags för Landskamp - nu med egen hemsida!
»
Åk Rally Swedens sträckor direkt i datorn, spännande teknik ger dig möjligheten.
»
Upplev Rally & Konst i Järnboås - tavlor, keramik, bilar och rallyåkare!
»
De nya rallybilarna - R5 reglementet hett bland tillverkarna.
»
Så körs Rally Sweden 2015 - sträcka för sträcka!
»
Klart för East Sweden Rally - så ser banan och startfältet ut.
»
Följ Elektrikerna Marknadsnatta - här säljs Karta och Program.
»
Så körs Rally Sweden 2016!
»
Rallyåkaren Ingvar Carlsson har gått bort.
»
TV-tider för veckans Monte Carlo Rally.


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.