Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   
GNM Sweden AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Ericsson-Motorsport.
© Ericsson-Motorsport.
Många lyfte på hatten för Tom Damberg och Lars Savander - både för att skaka bort gruset efter några vilda sladdar, men självklart också för deras fenomenala seger!
Tom och Lasse höll för trycket - vi summerar Midnattssolsrallyt 2012!

Det blev omkastningar i resultatlistan av Midnattssolsrallyt när den sista dagen avslutades. Under fredagens avslut lovade förarna vitt och brett om sina planer, Tom Damberg i täten siktade på att köra fokuserat och snabbt - Mats Jonsson´s mål var att öppna snabbt redan från start.
Båda höll sina löften på ss1, Mats snabbast med Mats Thorszelius ett par sekunder bakom sig. Andra sträckan för dagen, av de totalt sju, tog Eskilstuna föraren Mikael Oscarsson i värst - 1,5 sekund till Björn Waldegård samtidigt som Jonsson var trea. Damberg tio sekunder bakom, allt tack vare en rejäl snurrning. Samma namn i täten under de närmsta sträckorna, Staffan Bergdahl föll utanför pallplats på dagens andra sträcka, bryter på sträckan efter lunchuppehållet med havererad bakaxel. Det lämnar också de tre i täten - Damberg, Jonsson och Oscarsson i ro vad det gäller slaget om att hamna på pallen – många trodde nog nu att allt var avgjort!

Förändringens vindar blåste i Eskilstuna.
Efter 20 specialsträckor, med bara en kort publiksträcka på Ekebybanan - Eskilstunas motorområde - hade Tom segern som i en liten ask - 22,4 sekunder före Mats - i sin tur 3,7 till Mikael. I Eskilstuna blåste förändringens vindar, åt segeraspiranterna Tom och Lasse Savander fanns inget att göra - de åkte lugnt till seger. Men hemmasonen Mikael Oscarsson satsade allt på ett kort, rejäl attack och snabbaste tid, petar mäster Jonsson ned till tredjeplatsen - samtidigt som Forshagaföraren slutar tvåa i klassen bakom Mikael.
Målgång över rampen och klockan visar på 13,9 sekunds segermarginal efter närmare två timmars körning - trean distanserad med 15,6 sekunder av totalvinnaren.

Joki sjua i comebacken.
Comeback och Ford Escort MK2 debut för Harry Joki som gör det med den äran, slutar fyra totalt efter stark och jämn körning, 1:21,4 minuter bakom vinnaren. De två världsmästarna åker stabilt, inga misstag och i mål tar de sig, de båda Porscheåkarna hos Team Tidö slutar femma och sexa, Stig Blomqvist före Björn Waldegård.
Sjua totalt, snabbast i sin klass var Laxå åkaren Håkan Larsson, dryga minuten till Tom Axelsson i klassen, Tom för övrigt tia totalt. Åttonde man till mål, Mälaröarnas Lars Lindqvist tar hem klassen för de "modernaste" bilarna med sin Volvo 240, det halvminuten före märkerkollegan Micke Wisti.

Flera vinnare.
Med en 13:e plats totalt återfinns Magnus Wigren, det i en läcker Porsche 911 med anor. 17:e man totalt är Krister Wennman som med en VW Golf plockar en klasseger. Klass8, den för bland annat Ford Cortina vinns av östgöten Magnus Karlsson som hade 1:21 minut till Leif B. Andersson. En av de större uppkörningarna i fältet gjorde Thomas Theorin, startnummer 98 och vid mål placering 26 totalt – ny seger med sin Volvo Amazon. Eskilstunas Sune Westerlund med en "VW Bubbla" rattar igenom tävlingen som 31:e man - det innebär seger i klassen. Nästa klassvinnare i totallistan är Annie Seel - till "vardags" åkandes hoj i öknen, nu vinner hon en tunn klass med sin Toyota Starlet.

Söderqvist, Stokka och Jonsson snabbast i minstingklasserna.
Minst bil, ja det bör Hans Åke Söderqvist ha, en liten hundkoja åker Norbergsåkaren – det hindrar honom inte för att göra stora prestationer, som här med seger i klassen. Ola Stokka i en Volvo PV körandes i en av de "mindre" klasserna går till seger, lika så blir det för Bengt Jonsson i den lilla Saabklassen som är tunn i den här stortävlingen.

Favoriterna som försvann.
Totalt når 64 bilar målgången i den historiska delen, bland de väntade toppnamnen på listan för brutna så ses först Thomas Rådström - han försvann på ss4 med motorhaveri på den Toyota han rattade. Kenneth Bäcklund hade bakaxelhaveri - växellådsstrul drabbade såväl Gert Blomquist som Pontus Tidemand. Jimmy Olsson försvann först efter avåkning, efter ”tokmekande” under natten kom han till omstart, då grusade en brand i motorutrymmet vidare framfart. Något mer än att de bröt har de alla gemensamt, trots sin varierande ålder - alla tillhörde de täten i någon form när de försvann!

Årets rallysuccé!
Än en gång har Per Carlsson i spetsen fått till ett klassiskt topparrangemang i rally Sverige - Midnattssolsrallyt 2012, det ihop med entusiastiska klubbar och medhjälpare blev "helgen" den succé både förare och väntat sig - såväl förare som publik väntar nu med spänning på information kring nästa års evenemang!

Mer att vänta!
Rapporteringen kring tävlingen är inte slut här, under de närmaste dagarna väntas omgångar med foto in från de respektive dagarna - lika så någon spännande intervju från helgens rallysuccé!

* Resultatlista, se
"Resultat".

Publicerad: 2012-07-21 23:41


EKS-teamet lämnar Rally SM satsningen.
© emotorsport.seI slutet av förra året fattade EKS-team ett beslut att sätta huvudfokus på rally. Det innebar en satsning med två Skoda Fabia R5-bilar i toppen av 4WD-klassen och en Ford Fiesta R2 i Junior-klassen i Rally SM 2020.

Tyvärr slogs världen ut av den globala pandemin, Covid-19-viruset som sedan början...

Publicerad: 2020-05-27 12:51


Rally di Roma Capitale siktar på EM premiär, tuffa krav för rallypubliken.
© Alexandre Guillaumot.Italienska Rally di Roma Capitale 2020 laddar fortsatt för fullt för sin EM premiär, som arrangör står Motorsport Italia med rallyåkande Max Rendina som bas.

Tillsammans med Italienska förbundet, FIA och EM promotorn Eurosport Event jobbar man mot en säsongsstart i andra halvan av juli. För publi...

Publicerad: 2020-05-26 20:53


Oliver & Petter summerar New England Rally i Solberg World Cup - laddar för Finland!
© Oliver Solberg Media Office.Solberg World Cup fortsätter att växa när slaget om segern närmar sig.
• Solberg World Cup går in i näst sista deltävlingen.
• Svenske Jonssons andra seger stärker positionen i toppen av tabellen.
• Oliver och Petter fortfarande med i den vassa konkurrensen av 16´000 spelare!
• Solberg World Cup...

Publicerad: 2020-05-25 20:06


SBF styrelsens protokoll, gratis licenser och revisorns påpekanden.
I det senaste protokollet från Svenska Bilsportförbundets styrelse tar man upp och diskuterar flera av de punkter som revisorn haft synpunkter på som presenterades i samband med verksamhetsberättelsen för 2019 presenterades. Det visar att det är långt mer än bara USA resan man tidigare velat ge sken...

Publicerad: 2020-05-24 20:26


Rallyfoto från slutet av 90-talet i arkivet.
© emotorsport.seI brist på rallytävlingar har vi tittat lite i arkiven, ett album med arkivbilder från 1997 och framåt har startats upp. Just nu med 20-talet bilder från tävlingar som bland andra gamla klassiska tävlingar som Sapa Rallyt, Holavedsrallyt, MT-Specialen, Stenbocksrundan, Emiltrofén och Vätternrallyt b...

Publicerad: 2020-05-23 20:53


Omstart i American Rally Association i juli, sex tävlingar under hösten.
© Subaru Motorsports USA.En deltävling kunde avverkas i American Rally Association innan den Amerikanska Rallyserien tvingades ställa in de fyra följande deltävlingarna.

Men med en ljusning också i USA tar promotorn ett nytt grepp, något man meddelade i ett utskick under fredagen. Nu laddar man för en serie om totalt sj...

Publicerad: 2020-05-23 13:00


Tänak tillbaka bakom ratten, testar Hyundai i20 R5 på hemmaplan.
© Hyundai Motorsport.WRC stjärnorna har fått en lugn vår sedan WRC deltävlingen i Mexico avbröts inför sista etappen. Då var det mitten på mars och Corona pandemin slog till med full kraft vilket gjorde att flera länder stängde sina gränser - något som fick WRC serien att avbryt sin deltävling för att tävlande och team ...

Publicerad: 2020-05-22 21:46


Belgien tror på rallystart i höst, tuff säsong väntar Belgiska Mästerskapet.
Det blir en tuff rallyhöst i det Belgiska Rallymästerskapet, från att i stort sett gett upp hoppet om ett mästerskap lever det nu vidare.

Rally van Haspengouw startade i slutet av februari just innan Corona pandemin tog rejäl fart. Sedan har tävlingar ställts in på löpande band, något som fick pr...

Publicerad: 2020-05-22 09:22


Rally Live bjuder på Super Rally Weekend - fyra dagar rallysändningar.
© RallyliveKristi Himmelsfärdshelgen brukar traditionsenligt innebära att Sveriges rallyelit samlas för att göra upp i klassiska South Swedish Rally, sedan ett par år tillbaka med bas i Älmhult. Men på grund av rådande situation med Coronaviruset är tävlingen uppskjuten till slutet av sommaren, och har lämnat ...

Publicerad: 2020-05-20 20:06


Corona stoppar Opel Corsa-E premiären, när kan cupen starta?
© Opel Automotive GmbH.Rallye Oberehe den 8:e augusti skulle inneburit debut för nya Opel Corsa E på rallyvägar i riktig tävling. Än har den helt nya spännande eldrivna bilen för nya ADAC Opel e-Rally Cup körts på testvägar och i simulerade tävlingar på Opels testområden i Tyskland.

Sedan tidigare har arrangören fått s...

Publicerad: 2020-05-18 21:26


Tidigare nyheter:
Första gången sedan starten -65 som Mitropa Rally Cup ställs in.
26 stulna rallybilar återfunna i Spanien.
Tyvärr ingen Slottssprinten Rally 2020.
Robin tillbaka i virtuella Rally SM toppen, så gick det i deltävling 4.
Finland öppnar upp för nationella rallyn den 1:e juni!
Publikfria Privatbostäder Rallyspecial först ut på grus 2020?
Safari Rallyt inställt, nytt bakslag för WRC cirkusen.
Klappjakten ställs in, klar för Bilsport Rallycup 2021.
Rådström får vänta på EM premiären, nya ändringar i kalendern.
Finska EM arrangören Lahti Historic Rally ställer in.
Vallentuna MK flyttar YRC-Sprinten till hösten.
Solberg World Cup har avverkat Pirelli Rally Argolis, Oliver berättar.
Hässleholms GP på gång, laddar för tävling i juli, men har reserv i september!
Block längtar efter rally med WRC inspirerad Escort Cosworth igen!
90 rallytävlingar hittills inställda 2020.
Historiska Rally EM-serien om läget för säsongen.
Statusen för resterande WRC säsong, tävling för tävling.
Hankook titelpartner för SM i virtuellt rally.
Turerna blev för mycket för SBFs ordförande, avgår med omedelbar verkan.
Esportarna kör ifrån de riktiga rallyåkarna, SM tabellen efter Australien.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nyheter; Norsk-Rally:
»
Norges lengste asfaltrally må avlyse
»
Sörlandsprinten blir også avlyst
»
NBF innförer Forenklede konkurranseformer
»
Hankook går inn som partner i SM i virtuelt rally.
»
Permitteringer i Norges Bilsportforbund
- www.norsk-rally.com -


Månadens mest lästa:
» 26 stulna rallybilar återfunna i Spanien.
» Läckert Toyota GR Supra GT-Four koncept för R-GT klassen i rallyskogen.
» Block längtar efter rally med WRC inspirerad Escort Cosworth igen!
» Turerna blev för mycket för SBFs ordförande, avgår med omedelbar verkan.
» Publikfria Privatbostäder Rallyspecial först ut på grus 2020?


Mest lästa nyheter:
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Så körs Rally Sweden 2019, tidsplan & kartor!
»
Så körs Svenska Rallyt 2010, sträckor och tider.
»
Dags för Landskamp - nu med egen hemsida!
»
Så körs Midnattssolsrallyt, 18 sträckor att följa!
»
Så körs Rally Sweden 2015 - sträcka för sträcka!
»
Så körs Rally Sweden 2016!
»
Så körs Rally Sweden 2014 - de här sträckorna används.
»
Resultat, Tider & Info för Midnattssolsrallyt 2014!
»
Vem kör vad - nytt Alpinebygge för 2016!
»
Svenska Rallycupen - fortsatt utveckling, kalender 2017 redan klar.
»
Häftigaste rallybilen i Sverige, Porsche 997 GT3 redo för rallyskogen!
»
Vem kör vad 2017 del 5, bl.a. Wall mot Midnattssolsrallyt.
»
Svenska RallyCupen redo för 2018 - här är kalendern!


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.