Mastertrailer.   

   
GNM Sweden AB   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Avåkning för Åhlin, andraplats för Tidemand i WRC Academy.
PRESSRELEASE

I helgen avgjordes det finska VM-rallyt Neste Oil Rally i trakterna kring Jyväskylä. I JVM-klassen WRC Academy skulle de båda svenska landslagsförarna Fredrik Åhlin och Pontus Tidemand försvara de svenska färgerna. För Fredriks del slutade rallyt abrupt redan på den tredje sträckan då han rullade våldsamt fem och ett halvt varv i full fart. För Pontus del blev det en stor framgång då han körde sig till en andra plats i JVM-rallyt.

Fredrik Åhlin som haft en tung säsong fram till det finska VM-rallyt hade förberett sig väl inför starten, och han var ordentligt revanschsugen efter att han tvingats bryta i Akropolisrallyt senast. Men det blev ett riktigt antiklimax för honom och hans norske kartläsare Morten Abrahamsen. Rallyt tog slut med en våldsam krasch redan på den tredje sträckan.

”Det var det absolut värsta som någonsin hänt i hela mitt liv” berättar Fredrik för Sportbladet.

”Vi körde väl i 155-160 km/timmen mot ett krön, och gick fullt på femmans växel. Vi gick ner till fyran och jag körde på noterna, men när vi kom ner efter krönet så kände jag hur bakdelen av bilen vandrade ut och jag trodde att vi skulle ta maxbredd på vägen, inte mer” berättar Fredrik vidare.

Men i stället slog det i ordentligt i diket och bilen slog runt med våldsam kraft. Varv efter varv tills bilen slutligen stannade, upp och ner.

”När man hänger i bältet upp och ner efter en sån här våldsam smäll, och kroppen är fullproppad med adrenalin, så känner man inte om man har ont eller om man är skadad på något sätt. Det gäller bara att få ut mig och Morten så snabbt som möjligt från bilen, sen får man kolla om man är skadad” säger Fredrik som trots den våldsamma kraschen klarade sig bra, och likaså hans kartläsare.

”Efter ett tag så kände jag att jag hade ordentligt ont i högerarmen och även om bilen gått att köra vidare med så hade det nog inte funkat eftersom armen blivit rejält mörbultad” säger en bedrövad Fredrik. ”Men jag är glad att både jag och Morten står upp efter det här” avslutar Fredrik som räknar med att vara tillbaka igen till Tysklands VM-rally som startar i slutet av augusti.

Pontus Tidemand och hans norske kartläsare Stig Rune Skjaermoen var också revanschsugna efter deras drivaxelbrott under Akropolisrallyt.

”Jag kände mig förberedd trots att vi har haft lite otur med tävlingarna senaste tiden, så jag har inte fått så mycket SS-kilometer i mig som jag hade velat. Vi var och körde test här i Finland för en månad sedan och då tyckte jag det funkade riktigt bra” berättar Pontus.

Och funkade riktigt bra, det gjorde det! Efter en lite trevande inledning på torsdagen, som resulterade i en sjätteplats, blev det ordentlig fart på ekipaget under fredagen. Det var en mycket mer fokuserad Pontus som var med i topp direkt på första sträckan där han presterade tredje bästa tid. Under dagen fortsatte han i det höga tempot vilket resulterade i en sträckvinst och tre andraplatser. Detta gjorde att han avancerade till en andraplats i rallyt inför lördagens avslutande sträckor.

”Fredagen gick riktigt bra, körningen stämde mycket bättre även fast jag var lite sliten och inte kände att jag presterade på topp” berättar Pontus som hade startat rallyt med en ordentlig förkylning i kroppen. ”Dessutom hade jag tre förare som flåsade mig i nacken så det gällde att försöka behålla koncentrationen och farten under lördagen” fortsätter Pontus.

Och visst gjorde han det. Under lördagen vann Pontus alla fem sträckor och det resulterade i en total andraplats i WRC Academy-klassen. Just sträckvinster är en viktig del i WRC Academy eftersom man får en poäng för varje sträckvinst utöver poängen man får för placeringen.

”Lördagen var klart bästa dagen för mig, jag har slitit hårt med koncentrationen hela helgen på grund av den kraftiga förkylningen. Jag överladdade inte alls för jaga sträcksegrar utan sträcktiderna kom automatisk när jag började känna mig bättre och orkade ladda på som jag brukar göra” avslutar Pontus.

Rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson lider med Fredrik och gläds med Pontus. ”Det blir lite kluvet när det blir så här” säger Anders. ”Jag gläds med Pontus och jag lider enormt med Fredrik” fortsätter han.

”Först och främst är jag glad för att både Fredrik och hans kartläsare Morten klarade sig bra från den vådliga vurpan” säger Anders. ”Det är otroligt tråkigt för Fredrik med det som hände. Han är inne i ett motlut som heter duga, med sprängda motorer och rullningar under tävling. Så det är klart att det är tufft. Men han har rätt inställning och är av det rätta virket, och han har tidigare tagit tuffa smällar på ett bra sätt. Dessutom har han bra folk kring sig så även om det är tungt nu så är jag övertygad om att han kommer igen” säger Anders.

”Vad gäller Pontus så kan jag inte säga annat än att jag är imponerad över det han gjort i Finland. Han körde upp sig från en sjätteplats på torsdagen, till en andraplats på fredagen, och andraplatsen behöll han sedan hela vägen in till mål. Dessutom tog han alla sträcksegrar på lördagen. Mycket starkt jobbat” säger Anders som nu blickar fram mot det Tyska VM-rallyt i slutet av augusti.

”Det ska bli spännande att följa grabbarnas fortsatta kamp i WRC Academy i Tyskland. Pontus kommer att vara ordentligt laddad efter framgången här i Finland och Fredrik kommer garanterat att stånga sig blodig för att nå framgång igen” avslutar Anders.

WRC Academy-klassen vanns av den brittiske föraren Elfyn Evans, en dryg minut före den svenska landslagsföraren Pontus Tidemand, som i sin tur tog målflagg åtta sekunder före australiensaren Brendan Reeves.

I JVM-tabellen parkerar Pontus på en sammanlagd fjärde plats med sina 41 poäng, och Fredrik befinner sig på en nionde plats med sina 11 poäng.

Nästa VM-rally avgörs i Tyskland den 24-26 augusti.
Poängställning WRC Academy 2012– Junior VM, efter tre av sex VM-rallyn:

Pos. Driver / Points
1. Elfyn Evans / 70
2. Brendan Reeves / 52
3. Alastair Fisher / 49
4. Pontus Tidemand / 41
5. Jose Suarez / 34
6. John MacCrone / 25
7. Timo van der Marel / 18
8. Christopher Duplessis / 16
9. Fredrik Ahlin / 11
10. Joao Silva / 10
11. Ashley Haigh-Smith / 4

FIA WRC Academy 2012
Vodafone Rally de Portugal: 29 Mar - 01 Apr 12
Acropolis Rally: 24 - 27 May 12
Neste Oil Rally Finland: 02 - 04 Aug 12
ADAC Rallye Deutschland: 24 - 26 Aug 12
Rallye de France - Alsace: 04 - 07 Oct 12
Rally RACC-Rally de Espana: 08 - 11 Nov 12


» Pressrelease från WRC Academy.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2012-08-05 20:55


Oliver & Petter summerar New England Rally i Solberg World Cup - laddar för Finland!
© Oliver Solberg Media Office.Solberg World Cup fortsätter att växa när slaget om segern närmar sig.
• Solberg World Cup går in i näst sista deltävlingen.
• Svenske Jonssons andra seger stärker positionen i toppen av tabellen.
• Oliver och Petter fortfarande med i den vassa konkurrensen av 16´000 spelare!
• Solberg World Cup...

Publicerad: 2020-05-25 20:06


SBF styrelsens protokoll, gratis licenser och revisorns påpekanden.
I det senaste protokollet från Svenska Bilsportförbundets styrelse tar man upp och diskuterar flera av de punkter som revisorn haft synpunkter på som presenterades i samband med verksamhetsberättelsen för 2019 presenterades. Det visar att det är långt mer än bara USA resan man tidigare velat ge sken...

Publicerad: 2020-05-24 20:26


Rallyfoto från slutet av 90-talet i arkivet.
© emotorsport.seI brist på rallytävlingar har vi tittat lite i arkiven, ett album med arkivbilder från 1997 och framåt har startats upp. Just nu med 20-talet bilder från tävlingar som bland andra gamla klassiska tävlingar som Sapa Rallyt, Holavedsrallyt, MT-Specialen, Stenbocksrundan, Emiltrofén och Vätternrallyt b...

Publicerad: 2020-05-23 20:53


Omstart i American Rally Association i juli, sex tävlingar under hösten.
© Subaru Motorsports USA.En deltävling kunde avverkas i American Rally Association innan den Amerikanska Rallyserien tvingades ställa in de fyra följande deltävlingarna.

Men med en ljusning också i USA tar promotorn ett nytt grepp, något man meddelade i ett utskick under fredagen. Nu laddar man för en serie om totalt sj...

Publicerad: 2020-05-23 13:00


Tänak tillbaka bakom ratten, testar Hyundai i20 R5 på hemmaplan.
© Hyundai Motorsport.WRC stjärnorna har fått en lugn vår sedan WRC deltävlingen i Mexico avbröts inför sista etappen. Då var det mitten på mars och Corona pandemin slog till med full kraft vilket gjorde att flera länder stängde sina gränser - något som fick WRC serien att avbryt sin deltävling för att tävlande och team ...

Publicerad: 2020-05-22 21:46


Belgien tror på rallystart i höst, tuff säsong väntar Belgiska Mästerskapet.
Det blir en tuff rallyhöst i det Belgiska Rallymästerskapet, från att i stort sett gett upp hoppet om ett mästerskap lever det nu vidare.

Rally van Haspengouw startade i slutet av februari just innan Corona pandemin tog rejäl fart. Sedan har tävlingar ställts in på löpande band, något som fick pr...

Publicerad: 2020-05-22 09:22


Rally Live bjuder på Super Rally Weekend - fyra dagar rallysändningar.
© RallyliveKristi Himmelsfärdshelgen brukar traditionsenligt innebära att Sveriges rallyelit samlas för att göra upp i klassiska South Swedish Rally, sedan ett par år tillbaka med bas i Älmhult. Men på grund av rådande situation med Coronaviruset är tävlingen uppskjuten till slutet av sommaren, och har lämnat ...

Publicerad: 2020-05-20 20:06


Corona stoppar Opel Corsa-E premiären, när kan cupen starta?
© Opel Automotive GmbH.Rallye Oberehe den 8:e augusti skulle inneburit debut för nya Opel Corsa E på rallyvägar i riktig tävling. Än har den helt nya spännande eldrivna bilen för nya ADAC Opel e-Rally Cup körts på testvägar och i simulerade tävlingar på Opels testområden i Tyskland.

Sedan tidigare har arrangören fått s...

Publicerad: 2020-05-18 21:26


Första gången sedan starten -65 som Mitropa Rally Cup ställs in.
Med de fem första deltävlingarna i den sydeuropeiska Mitropa Rally Cup inställda väljer man nu att helt ställa in säsongen.

Även de två kommande rallyna som ska avgöras i juli är nämligen i farozonen, något som gör att organisationen bakom serien nu ställer in hela årets tävlande.

Det är först...

Publicerad: 2020-05-18 20:25


26 stulna rallybilar återfunna i Spanien.
Inte mindre än 26 stulna rallybilar från stora delar av Europa återfanns av Spansk polis i förra veckan. Det var vid ett tillslag på en gård där man misstänkte att ett stulet elverk fanns som man också hittade ett gäng rallybilar.

Stölden av elverk från ett bygge ledde nu till att 26 rallybilar o...

Publicerad: 2020-05-17 21:41


Tidigare nyheter:
Tyvärr ingen Slottssprinten Rally 2020.
Robin tillbaka i virtuella Rally SM toppen, så gick det i deltävling 4.
Finland öppnar upp för nationella rallyn den 1:e juni!
Publikfria Privatbostäder Rallyspecial först ut på grus 2020?
Safari Rallyt inställt, nytt bakslag för WRC cirkusen.
Klappjakten ställs in, klar för Bilsport Rallycup 2021.
Rådström får vänta på EM premiären, nya ändringar i kalendern.
Finska EM arrangören Lahti Historic Rally ställer in.
Vallentuna MK flyttar YRC-Sprinten till hösten.
Solberg World Cup har avverkat Pirelli Rally Argolis, Oliver berättar.
Hässleholms GP på gång, laddar för tävling i juli, men har reserv i september!
Block längtar efter rally med WRC inspirerad Escort Cosworth igen!
90 rallytävlingar hittills inställda 2020.
Historiska Rally EM-serien om läget för säsongen.
Statusen för resterande WRC säsong, tävling för tävling.
Hankook titelpartner för SM i virtuellt rally.
Turerna blev för mycket för SBFs ordförande, avgår med omedelbar verkan.
Esportarna kör ifrån de riktiga rallyåkarna, SM tabellen efter Australien.
Gruvrundan inställd, ersätter med TUSS och laddar för 2021.
14´000 spelare i Solberg World Cup efter Svenska deltävlingen.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nyheter; Norsk-Rally:
»
Norges lengste asfaltrally må avlyse
»
Sörlandsprinten blir også avlyst
»
NBF innförer Forenklede konkurranseformer
»
Hankook går inn som partner i SM i virtuelt rally.
»
Permitteringer i Norges Bilsportforbund
- www.norsk-rally.com -


Månadens mest lästa:
» 26 stulna rallybilar återfunna i Spanien.
» Läckert Toyota GR Supra GT-Four koncept för R-GT klassen i rallyskogen.
» Block längtar efter rally med WRC inspirerad Escort Cosworth igen!
» Turerna blev för mycket för SBFs ordförande, avgår med omedelbar verkan.
» Publikfria Privatbostäder Rallyspecial först ut på grus 2020?


Mest lästa nyheter:
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Så körs Rally Sweden 2019, tidsplan & kartor!
»
Så körs Svenska Rallyt 2010, sträckor och tider.
»
Dags för Landskamp - nu med egen hemsida!
»
Så körs Midnattssolsrallyt, 18 sträckor att följa!
»
Så körs Rally Sweden 2015 - sträcka för sträcka!
»
Så körs Rally Sweden 2016!
»
Så körs Rally Sweden 2014 - de här sträckorna används.
»
Resultat, Tider & Info för Midnattssolsrallyt 2014!
»
Vem kör vad - nytt Alpinebygge för 2016!
»
Svenska Rallycupen - fortsatt utveckling, kalender 2017 redan klar.
»
Häftigaste rallybilen i Sverige, Porsche 997 GT3 redo för rallyskogen!
»
Vem kör vad 2017 del 5, bl.a. Wall mot Midnattssolsrallyt.
»
Svenska RallyCupen redo för 2018 - här är kalendern!


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.