Mats Bilar

   
Mastertrailer.

   
GN Motorsport

   
Carless Racing Fuels.

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Perfekta förhållanden i Vännäs till finalen i VinterSerien.
PRESSRELEASE

Vännäs Plåt Rallyt var åter med i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie och utgjorde också finaltävling i klassens VinterSerie. Omkring fem mil specialsträcka av absolut toppkvalitet utgjorde slagfältet som skulle släppa fram, för året, nya namn i toppen på resultatlistorna. I Elit A var det återigen Jämtland som tog hem segern nu i form av Mattias Nilsson. I den lägre Elitklassen, B-förarna, var det hemmaförare som visade vilket tempo som gällde medan Emil Andersson visade att segern i Torsby inte var en tillfällighet. 2015-års stora namn i juniorklassen, Elias Lundberg, besökte Vännäs och infriade alla förväntningar med en förtroendeingivande seger.


Vintern 2016 har inte skämt bort Rallysverige med perfekta förhållanden, men de tävlande i VOC Mekonomen Rallys serier skulle inte misströsta. Eventuellt långa resvägar betalades med en tävling där grus lyste med sin frånvaro ikapp med de gnistrande snövallarna. Med undantag för några km på större landsväg var till och med transportsträckorna en fröjd för vinterdäcken. Att Vännäs MK dessutom komponerat ihop en varierande och rolig tävling gjorde inte upplevelsen mindre angenäm


Det var verkligen de fantastiskt fina förhållandena som försnacket utlovade i Vännäs. Arrangörsstaben hade gjort ett otroligt arbete och jobbat fram ett rally som hade allt som finns av olika typer av väg i ett vinterrally. Allt från knixigt och svängigt över gupp och krön, till riktigt snabba sektioner på bred väg och varenda meter på fantastiskt bra och rättvist underlag. Eftersom arrangerande klubb den här gången är min egen hemmaklubb så vet jag också att lejonparten av detta otroliga jobb gjorts av en alldeles för liten grupp människor. Heder åt er, ingen nämnd - ingen glömd. Precis som överallt i landet så är tillgången på funktionärer en stor utmaning även i Vännäs MK, och en av rallysportens verkliga hot, säger klassansvarig Roger Fransson.

Mattias Nilsson snuvade förhandsfavoriter i A-klassen på segern

Segrande bland A-klassen och totalt i VOC Mekonomen Rally var Offerdals Mattias Nilsson. Det var dock ingen enkel resa från start till mål för Mattias då han utkämpade en sekundstrid med tvåan Pär Pålsson från Jämtlands MK. Med undantag från Kristoffer Karlsson från SMK Trollhättan var det norrländskt i topp fem och det skulle visa sig att de perfekta vinterförhållandena förmodligen gynnade de, med underlaget, mer erfarna förarna.

Tipset i högsta elitklassen sprack den här gången. Nibbe körde av ordentligt redan på sträcka tre, Kim Nilsson bemästrade inte fullt ut de riktiga vintervägarna i Vännäs, helt förståeligt och likaledes ursäktligt då det var första gången i livet som han provade på det här. Vägarna i Vännäs såg väsentligt annorlunda ut än de gjorde i Torsby där Kim gjorde sin vinterrallypremiär för bara en månad sedan. Pånyttfödde Per Pålsson levererade däremot fullt ut och slutade tvåa, likaså Kristoffer Karlsson på tredje plats. Ett av min wildcards Martin Eriksson skötte sig snyggt med en fjärde plats. Lasse Johansson förlorade treans växel tidigt i rallyt men fajtade sig ändå fram till en femteplats. Men, allra snabbast den här dagen var faktiskt en av de skrällar som jag varande för, Mattias Nilsson från Offerdal, en förare som klassansvarig inte riktigt hade koll på. Allt vinna i det här sällskapet är en bedrift och vi lyfter på kepsen (alt. Pälsmössan red.anm.) för Mattias härliga framfart.

Tävlingen tillåter också summering av klassens VinterSerie och det är Pär Pålsson som kommer få motta den största pokalen vid prisutdelningen i Örebro på höstkanten. Sällskap på scen gör Kristoffer Karlsson och Kim Nilsson som tar hem andra respektive tredjeplatsen i serien. En säker tröst för Kim som inte var helt nöjd med sin leverans i Vännäs.


Hemmadominans i Elit-B

Simon Olsson och Daniel Jonsson är inga okända namn distriktet Övre Norra där de båda huserar med Vännäs MK som hemmaklubb. Båda är erkänt snabba vinterförare och de visade med besked det övriga startfältet att de nu hade kommit till grabbarnas hemmaplan med en seger för Simon och en andraplats för Daniel. Förhandstippade André Nygren kom inte riktigt till sin fulla potential under dagen men får för ovanlighetens skull resa hem med en pokal märkt med en trea. Topptrion lämnade också ett gap på 28 sekunder till det övriga, ack så kompetenta, fältet.

Inte heller i Elit B var mitt förhandstips något att bli rik på. Spiken, André Nygren visade att även han har mänskliga drag, hittade inte tempot den här dagen och slutade trea. Per Ström ryckte växellådan och hankade sig fram till en tionde plats. En av varningarna, unge Simon Olsson var däremot obeveklig på hemmavägarna och inkasserade ytterligare en seger i såväl SverigeSerie som VinterSerie, sin första i Elit B. Ytterligare en hemmaförare, Daniel Jonsson, slutade tvåa. Jättesnabba Daniel hade jag inte med i försnacket och det borde jag självklart ha haft om jag gjort hemläxan ordentligt.


Vinterserien tas hem av André Nygren med tämligen säker marginal. Trots växellådsras i Vännäs lyckas Per Ström ta bilen i mål och säkra andraplatsen följd av Daniel Torph.

Värt att notera är att VOC Mekonomen Rallys egen ”Kubica”, Andreas Liljeberg rullade. Igen! När han stannar kvar på vägen så går det fort, däremellan går det inte alls, precis som nämnde polack i F1 och WRC. Men den här gången gjorde Andreas en rullning av den minst sagt mer unika slaget: rullade ett helt varv, på vägen, landar på hjulen, slänger i ettan och kör omedelbart vidare, och förlorar i sammanhanget ynka 18 sekunder till klassvinnaren Simon Olsson på sträckan. Unikt! Dessutom med bilen i det närmaste helt oskadad. Dubbelt unikt! Fråga mig inte hur det gick till? Rullningen finns dokumenterad på incarfilm på Andreas Liljebergs facebook- och hemsida för den som inte tror mig i denna extremt osannolika historia.


Emil Andersson följde upp Torsby med seger igen

Även i Cupklassen skulle växellådor spela en avgörande roll. De annars, i det närmaste, skottsäkra Volvolådorna visade sig inte från sin bästa sida i Vännäs då en av förhandsfavoriterna, Dennis Rådström, fick se sina segerchanser försvinna med en rasad låda. Emil Andersson höll däremot ihop både körning och material och ledde tävlingen från start till mål och knep därmed sin andra seger i rad. Jagandes bakifrån var Ola Wördin och Emelie Axelsson. De båda skildes åt med mindre än två sekunder och Emelie visar att när hon får hela tävlingen att stämma så är hon verkligen att räkna med.

I Cupklassen stämde däremot tipset otroligt bra. Mitt hetaste förhandstips, Dennis Rådström sprack förvisso men även detta beroende på en rasad växellåda. Vad är det med Volvoväxellådor och Vännäs Plåt Rally? Men i övrigt var mitt tips på hur pallen skulle fördelas klockrent: Emil Andersson före Ola Wördin. Emelie Axelsson in på tredje plats och Patrik Fredriksson på fjärde. Emils seger tämligen komfortabel med nästan 16 sekunder till godo, desto tajtare mellan de tre övriga. Det skiljde bara 3,2 sekunder mellan andra och fjärde plats.

Återigen är det tight i Cupklassen och i Vinterserien skiljs de tre toppförarna åt av bara fyra poäng. Längsta strået dras av Emil Andersson med 79 poäng följd av Ola Wördin och Patrik Fredriksson på 77 respektive 75 poäng.


Gammal är äldst bland juniorerna

Elias Lundberg dominerade juniorklassen 2015 och då flera av de tilltänkta tävlingarna på hemmaplan töade bort tog Elias pappa Robert i kragen och åkte till Vännäs för att köra rally. Måhända ett faktum som konstaterades med viss uppgivenhet för konkurrenterna men då Elias räknar med körkort till våren torde hotet mot serieresultat vara av akademisk art. Elias höll sig borta från snövallar och nyttjande av skyfflar och körde sin vana trogen in på en tid som imponerar. Vad Fru Fortuna bär i sitt sköte för denne unge man torde vara av högsta intresse för rallyvärlden. Bakom Elias säkrade Linus Leander ytterligare en andraplats följd av hemmaföraren Maja Rönnkvist.

Även i juniorklassen var mitt förhandstips helt klockrent. Elias Lundberg vann mycket komfortabelt med Linus Leander på andra plats i sin tur med Maja Rönnkvist på behörigt avstånd. Men, värt att notera är att Linus faktiskt tog en sträckseger av Elias på vägen. Så även om Elias nu lämnar ungdomsklassen med ytterligare en seger till sviten av segrar för att klättra vidare i förarklasserna så kan inte Isac Nordström, bröderna Karlqvist med flera av klassens kommande hjältar som valde att hoppa över Vännästävlingen luta sig tillbaka. Linus Leander har helt andra planer och tar nu en stabil ledning totalt i ungdomsklassen inför sommarsäsongen.

Med segern i Vännäs så säkrade Linus Leander också segern i VinterSeriens juniorklass. Isac Nordström slutar tvåa före Andreas Karlqvist på samma poäng som broder Marcus Karlqvist på fjärde plats.

VOC Mekonomen Rally lägger nu vintern 2016 till handlingarna och detta med ett djupt och välriktat bugande och tackande norrut till Vännäs MK. Perfekta förhållanden, fantastiskt mottagande och roliga sträckor är väl allt man kan önska sig från en arrangör av Sveriges tuffaste rallyserie!?

SverigeSerien övergår nu i sommarsäsong och med det inleds också VOC Mekonomen Rallys Sommarserie. 23:e april är datumet att lägga på minnet då klassen gästar av Kristianstads MK och Älmhults MK samarrangerade Silverkongen i landets motsatta ände. Väl mött tills dess.


» Pressrelease från VOC Mekonomen Rally.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2016-02-25 16:50


Team NYBE satsar på unga talanger, Maja först ut.
© Team Nybe.Som ett första steg i juniorsatsningen och utvecklingen av Team NYBE tar vi nu in Maja Bengtsson 15 år, från Älmhults MK för att stödja och utveckla hennes satsning som co-driver.

Maja har åkt med Patrik Johansson, Robin Sandberg och framför allt med Jonas Åkesson i både SM-sprintar samt teamets...

Publicerad: 2019-11-15 19:41


26-årig utmanare mot Blomqvist och övriga i Safari Rallyt.
© EASR.Med närmare två års möjlighet för förberedelser inför East African Safari Classic Rally blir det med 12 dagar till start bråttom. I alla fall för teamet Minti Motorsport Oman som aviserar en tredje bil för start under torsdagen - sedan tidigare är två ekipage anmälda för teamet.

Föraren blir högi...

Publicerad: 2019-11-14 21:55


Små justeringar i mästerskapsreglerna för SM 2020.
© emotorsport.seIgår presenterades Mästerskapsreglerna för SM serien 2020, några direkta nyheter finns där inte markerade i dokumentet.

Gällande klasserna så blir Trimmat 4wd en ren R5 klass, den är nu enda typen bilar för SM klassen Trimmat 4wd.

För den mer spretiga 4wd Övriga går en rad bilklasser, så som ...

Publicerad: 2019-11-14 21:33


Lördagens Silverratten avslutar grussäsongen.
© emotorsport.seÄlmhults MK kör Silverratten under lördagen, 18km special fördelat på 4 sträckor. Ett 60-tal ekipage ansluter till tävlingen, ut i Ungdomsrally ses Linus Adolfsson, Oliver Gren och Felix Larsson.
Följer i listan gör Appendix K där Thomas Thelin, Ingemar Johnzon, Hannu Saikanmäki och Lars Nilsson se...

Publicerad: 2019-11-14 21:13


Fler tävlingar i kalendern för 2020!
© emotorsport.seVid sidan om E-Cupen som tillkom i rallykalendern under onsdagen för 2020 års säsong adderades under tisdagen även ett flertal tävlingar från Södras distrikt. Det handlar där om deltävlingar för de sydliga mästerskapen och serierna som nu finns att beskåda. Saknas gör fortsatt några distrikt, bland ...

Publicerad: 2019-11-13 21:39


Så körs E-Cupen 2020, sex deltävlingar i 23:e säsongen!
© emotorsport.seKalendern rullar på för 2020, ikväll presenterades kalendern för E-Cupen 2020, det blir då den 23:e raka säsongen utan uppehåll för cupen som inleddes under Energicupen men som bytt namn till E-Cupen under senaste åren.

En kalender om sex deltävlingar väntar nästa år, start hos Jönköpings MK på a...

Publicerad: 2019-11-13 21:05


Första bilderna och infon om uppdaterade Hyundai i20 R5.
© Hyundai Motorsport.Den 1:a januari är det fritt fram att tävla med det uppdaterade kittet för Hyundai i20 R5, bilen som inte blev den snabba succé teamet väntat har under hösten fått en rejäl uppfräschning.

Nya bilar som levereras går med den nya specifikationen och för befintliga kunder finns ett kit för uppgrader...

Publicerad: 2019-11-12 21:15


Nio WRC rallyn inställda genom åren.
© Citroen Racing.Nio VM deltävlingar har ställts in sedan VM serien instiftades 1973, totalt har närmare 600 tävlingar körts. 1974 var året då tre av de nio inställda rallyna kom, då var det oljekrisen som stoppade tävlande i Monte Carlo, Sverige och Grekland.

1982 satte Falklandskriget stopp för det Argentinska ...

Publicerad: 2019-11-12 20:57


Här är WRC medaljörerna efter 2019!
© emotorsport.seNär nattens besked kom att Kennards Hire Rally Australia helt ställs in kunde FIA och WRC promotorn bekräfta under dagen att serien tar avslut efter den 13:e deltävlingen i Spanien.

Ott Tänak var klar mästare innan finalen, där emot blev den väntat spännande avslutningen av brons och silver i för...

Publicerad: 2019-11-11 22:25


Rallykalendern för 2020, 100-talet Svenska rallyn tillagda.
© emotorsport.seI helgen matade vi in drygt 100 Svenska rallytävlingar för säsongen 2020 i systemet och de visas då i vår kalender. Flera distrikt har nu presenterat dess sökta datum i SBF´s kalender. Ett fåtal distrikt saknas fortfarande som inte visas öppet!

Datumen i kalendern baseras på de sökta datum som v...

Publicerad: 2019-11-11 22:15


Tidigare nyheter:
Här är WRC medaljörerna efter 2019!
Rallykalendern för 2020, 100-talet Svenska rallyn tillagda.
Bränderna ökar, Rally Australia ställs in.
4 unika sträckor, totalt 21 sträckor på 9 mil när Australiensiska WRC arrangören bantar.
Victor och Jonas summerar ett fantastiskt rallyår tillsammans!
Skogsbränder hotar WRC finalen, kortad bana kan avgörs VM striden.
Friman summerar karriärens hittills bästa säsong, lämnar nu Ungdomsrally.
Ingram & Lukayanuk punkterade på sista sträckan, EM guldet till Ingram.
Joakim Sjöberg ny co-driver för Tom Kristensson.
Katsuta vann Japanska WRC träningen.
Olsson, Sjöberg och Johansson snabbast i Privatbostäders Rallysprint.
Startlistan spikad, tre svenskbilar i Safari Rallyt, Blomqvist trea ut på vägarna.
Fullt startfält i lördagens Privatbostäders Rallysprint.
WRC säsongen 2020 presenteras på Autosport International 11:e januari.
Rally NM kalendern presenterad, totalt bara 18 rallyn i Norge 2020!
Arai kör Östbergs vinnarbil i Central Rally Aichi/Gifu.
Ungersk EM avslutning på gång, Rally Hungary i helgen.
Midnattssolsrallyt sökt 7-11:e juli i Örebro län 2020.
Så körs de nationella VOC Sverige & Vinterserierna 2020.
Katsuta favorit i helgens Central Rally Aichi/Gifu, kör Yaris WRC.Nyhetsarkiv:
[
2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
FRRC-Specialen 13/04


Rally SM:
Sandviken 31-01/02


Rally VM:
Kennard Hire Rally Australia 14-17/11


Svenska RallyCupen:
Prisutdelning & Årsfest 16/11
Foto från:
Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rikspokalen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2018.