Mats Bilar

   
Västras BF.

   
Onebet

   
Onebet

   
Carless Racing Fuels.

   
Mastertrailer.

   
GN Motorsport

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Inför SSRC finalen – läget i 2WD.
PRESSRELEASE

Nu på lördag är det så dags för slutspelet, finalen, i 2017 års Sydsvenska Rallycup. Efter nio tävlingar har nu de åttio främsta poängplockarna plus Ungdomsgänget getts möjligheten att köra finalen. Basen är i Hovmantorp utanför Växjö och 11.30 på förmiddagen ger sig de första ut på de två sträckorna som körs två gånger. Därefter väntar prisutdelningsfest med nästan 300 gäster

Vi har tidigare gått igenom läget i Grupp E och VOC Mekonomen/Grupp F och ska nu titta lite på övriga klasser.

I 4WD är det inte möjligt att ha något annat grundtips än Stoffe Nilsson, Hässleholm. Av de 47 specialsträckorna som körts i årets SSRC så har Stoffe vunnit 40 så Robin Adolfsson, Wäxjö och Nils Jensen, Haninge får finna sig i att slåss om de två andra pallplatserna om allt fungerar för Stoffe.

I Ungdomsklassen har, sett över året, Victor Hansen, Hörby tagit flest sträcksegrar med 25 stycken men tre utmanare Tim Lagerstam, Kullings och Emil Friman, Vetlanda har tagit nio vardera och Calle Carlberg avslutade grundserien med två segrar i Rally Blekinge. Någon av dessa fyra kommer att vara segrare i finalen.

Vad är mer naturligt än att avsluta försnacket med den klass som har varit mest oviss och haft flest olika segrare under året, alltså 2WD. Fjorton förare har tagit sträcksegrar under året, flest har Robin Sandberg, Ryd med sjutton stycken. Därefter Mattis Olsson, Gullabo med sex stycken och sen kommer Tom Kristensson, Hörby och Christopher Zeijlon, Skillingaryd med fyra vardera. Johan Kastenman, Kristianstad har tre sträcksegrar.

Glädjande är också att två B-förare har varit snabbast av alla 2WD på enskilda sträckor, Peder Johansson, Kullings och Johannes Haraldsson, Hässleholm.

Men ändå är det Jimmy Wessbo, Kullings som totalt sett imponerat mest med sin jämnhet och det syns ju också i poängställningen för 2WD, endast en bruten tävling och alltid bland de främsta, oftast topp-fem. Det kräver en ”vårdad attack” i körningen men också ett bra arbete mellan tävlingarna för allt skall funka.

Vem är då Jimmy Wessbo och hans kartläsare Nina Jonasson, Wäxjö.

Jimmy är 33 år och bor i Borås. Jobbar som bilmekaniker tillsammans med ett gäng rallyåkare på (Kristian) Johanssons Bilverkstad i Borås.

- Började åka rally 2007 i en Volvo 740 VOC, åkte VOC fram till 2012 med en liten paus under 2013 då den Grupp H bil som jag åker med idag äntligen var färdigbyggd. Bilen har sedan dess undan för undan fått nya grejer och blir häftigare allt eftersom tiden går och ekonomin tillåter. Mor och far har alltid varit ett stort stöd, de åker på nästan alla tävlingar och är ute i skogen, de har stenkoll och märker direkt på sträcktiderna om något inte stämmer, berättar Jimmy.

Nina är född 1991, bor i Ingelstad utanför Växjö. Jobbar som support-tekniker på NAB Solutions AB i Växjö.

- Började tävla 2010 men har sedan barnsben varit med på tävlingar då både far, farbror och bror tävlar eller har tävlat. Rally har alltid varit den naturliga fritidsintresset, det är sällan släkten träffas utan att det diskuteras rally eller kollas på något klipp på Youtube. Varit totaltvåa i SSRC:s prispottslista två år tillsammans med Erik Telehagen samt utsedd till Årets Co-driver i SSRC 2013. Även här är mor och far ett stort stöd och storebror Anders är en verklig stöttepelare i tävlandet, betonar Nina. Viktigt med bra folk runt omkring sig som förstår och kan sätta sig in i tävlandet.

Nina och Jimmy började tävla tillsammans 2014, då Nina gjorde ett inhopp i en tävling i Vara. Detta då Jimmys dåvarande co-driver Robert fick för sig att testa att köra själv. Lyckade omständigheter för alla inblandade. Tre år senare så är det fortsatt tävlande tillsammans för Nina och Jimmy och Robert kör fortfarande istället för att sitta i högerstolen. Det verkar som att alla är nöjda med hur det blev!

- Slutligen ett enorm tack framför allt till Daniel Sundberg som alltid ställer upp som servicepersonal men också till familj och vänner som står ut med oss och vårt tävlande samt såklart till förstående arbetsgivare, avslutar Nina och Jimmy och ser fram mot finalen

Kan då någon från B- och C-klassen utmana A-förarna. Om vi tittar lite på resultatet från årets sista tävling Rally Blekinge så skiljer det inte så mycket mellan A och B. Peder Johansson och Johannes Haraldsson har som tidigare nämnts plockat sträcksegrar så, absolut, de kan blanda sig i toppstriden Låt oss se vad som händer när startordningen vänds och alla kör på lika villkor.

Vi ser fram mot en spännande final i Hovmantorp.


» Pressrelease från Sydsvenska Rallycupen.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2017-10-23 16:48


Följ Neuville & Johnsen - modernt & historiskt i Ypres Rally.
© Anders Johnsen.Under eftermiddagen startar Renties Ypres Rally och senare ikväll startar Las Vegas Ypres Historic Rally - två tävlingar i en på det Belgiska slättlandskapet.

I den inledande tävlingen för Belgiska och Brittiska Mästerskapen ses ett namnkunnigt fält, vad sägs om Thierry Neuville, Ole Christian Ve...

Publicerad: 2018-06-22 14:20


Citroen & Toyota utökar WRC2 satsningen till Neste Rally Finland.
© Citroen Racing.Både Citroen Racing och Toyota Gazoo Racing vässar och fyller på i startfältet för WRC2 klassen, Citroen Total plockar vid sidan om Stephane Lefebvre in Italienaren Simone Tempestini i teamet, han kör också Citroen C3 R5. Toyota Gazoo Racings talangprogram som körs under Tommi Mäkinen Racing går med...

Publicerad: 2018-06-22 09:06


Stort Svenskintresse för finska AutoGlym Ralli.
© emotorsport.seEtt 20-tal bilar anmälda för Finska AutoGlym Ralli i mitten av juli, sex av ekipagen med Svenska bilar. För R5 klassen ses sedan Mattias Monelius och co-driver Erik Gustafsson anmälda med Skoda Fabia R5:an, där som test inför Finska VM Rallyt ett par veckor senare.

Vidare väntas också Lars Stuge...

Publicerad: 2018-06-22 05:52


Johnsens kör Svenskbilen i Midsommarhelgens Ypres Historic Rally.
© Anders Johnsen.Den egna tävlingen under Ypres Rally helgen för de Historiska bilarna i bland annat FIA European Sporting Rally Championship går under namnet Las Vegas Ypres Historic Rally. Till skillnad från tävlingen med de moderna bilarna kör Historic 13 sträckor på 16 mil. Tre sträckor under fredagens kväll och...

Publicerad: 2018-06-21 10:58


Rally2 startar först 2019, nationella R-bilar ska kunna FIA homologeras.
© emotorsport.seDagarna före start av Rally Italia Sardegna träffades FIA World Motorsport Council i Manila för möte. Vad det gäller rallysporten framkom två beslut.

De tävlande i WRC klassen som brutit under en dag och väljer omstart under "Rally2" har nu gått sist ut nästföljande etapp, de har då startat efter...

Publicerad: 2018-06-21 08:11


Spanska R5 kopian, i höst gör Kio Rio N5 debut.
© Pé Á Chapa Racing.Spanska RMC Motorsport som bygger och driver bilar i såväl lokala mästerskap som ute i Europa satsar på bygge för det "nationella R5" reglementet i Spanien. Bilarna som körs i huvudklassen kallas där N5 och i klassen ses Renault Clio, Citroen Ds3 och Peugeot 308 bland bilarna som byggts.

Idag ble...

Publicerad: 2018-06-20 19:57


Dakarföraren Annie Seel lyfter internationell tjejsatsning i Midnattssolsrallyt.
© AnnieSeel.comDakarföraren Annie Seel står på startlinjen i årets Midnattssolsrally som går av stapeln 26-30 juni i Vimmerby med omnejd. Med åtta starter i Dakarrallyt, både med motorcykel och bil, och flera meriter i klassisk rally, jobbar Annie nu aktivt med att få in fler kvinnor i motorsporten.

Hon promota...

Publicerad: 2018-06-20 17:09


KAK Midnattssolsrallyt: En vecka kvar till rallyfesten börjar!
Om en vecka, den 27 juni, startar Sveriges största historiska rally – KAK Midnattssolsrallyt.
-Publiktrycket är mycket högt och de tävlande får räkna med ett riktigt tufft rally,säger Lars Jonsson, KAK Midnattssolsrallyt.

För många är KAK Midnattssolsrallyt årets höjdpunkt, och nu är det...

Publicerad: 2018-06-20 16:26


Östberg klar för fem nya WRC deltävlingar för Citroen Racing.
© Citroen Racing.På förmiddagen bekräftade Citroen Racing att Mads Östberg kommer köra fem av de sex resterande VM detävlingarna för teamet. Craig Breen är den som ärver Kris Meekes plats i förstabilen sedan denne petades med omedelbar verkan efter flertalet krascher. Been kommer därmed köra samtliga sex resterande ...

Publicerad: 2018-06-20 12:05


Ypres Rally, 28 mil med VM stjärnor i Brittiska & Belgiska Mästerskapen.
© Hyundai Motorsport.När vi i Sverige firar Midsommar och har en tävlingsfri helg, då körs sedvanligt Belgiska stortävlingen Renties Ypres Rally. Den körs som deltävling för Belgiska och Brittiska Mästerskapen, på plats också Tour European Rally och FIA Historic European Sporting Rally Championship som kör i egen tävlin...

Publicerad: 2018-06-20 06:25


Tidigare nyheter:
Östberg klar för fem nya WRC deltävlingar för Citroen Racing.
Ypres Rally, 28 mil med VM stjärnor i Brittiska & Belgiska Mästerskapen.
Här ska utvecklingen av nya Skoda Fabia R5 ske.
FIA straffar allt fler, böter och risk för poängavdrag för Lukyanuk.
Sekundfight som vanligt i Sukkacupen, även i Kopparsvängen.
Från studenten till klasseger i Dackefejden för Victor.
VOC Mekonomen Rally besökte Växjö för traditionsenlig Dackefejd.
Listan uppdaterad, två Svenska Fabia R5:or till Neste Rally Finland.
Neuville kör Ypres Rally i udda lackad Hyundai i20 R5.
Lundberg/Arhusiander vann den 3:e deltävlingen i ADAC Opel Rallye Cup.
Rallyåkare Daniel Röjsel på pallplats i racing comebacken.
Cypriotisk seger i EM, tvåan Magahaes upp i EM ledning.
Myrsell totaltvåa i Larviksprinten med Porsche 997:an.
Nytt sträckrekord för Lahti när Marknadsrallyt avgjordes.
Stugemo R5 tia i Pohjanmaa Ralli - seger för Asunmaa.
Jacob och Stefan totalsegrare igen efter tung säsong.
Foto från Gästabudstrofén, deltävling två i Svenska RallyCupen.
Ekström vassast i Gotländska Brosprinten.
100-talet åkare gjorde upp i Kopparsvängen.
Ny svenskseger i Adam Cup - tät kamp i Rallye Stemweder Berg.Nyhetsarkiv:
[
2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
Lill-Eken 01/09


Rally SM:
EC Snapphanerallyt 17-18/08


Rally VM:
Neste Rally Finland 26-29/07


Svenska RallyCupen:
Kullingstrofén 04/08
Foto från:
Gästabudstrofén
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rally Askersund.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rally Askersund.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Götenerundan.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2018.