Carless Racing Fuels.

   
Mastertrailer.

   
GN Motorsport

   
Mats Bilar

   
Shark Challenge Historic Rally

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Rasbo MK satsar på asfaltrally.
PRESSRELEASE

Den 20 oktober arrangerar Rasbo Motorklubb återigen sin rallytävling Bresontrofén på Tierp Arena, vilket kan tyckas lite märkligt då deltagarantalet vid fjolårets tävling var lågt. Alternativet är att inte arrangera alls, då svårigheten är att få låna grusvägar med tillräckligt många kilometer till specialsträckor. Därför fortsätter klubben på den inslagna vägen och hoppas att allt fler lockas av att köra rally på asfaltvägar.

Problemet blev ännu mer uppenbart nu i höst då distriktsmästerskapet i rally i Uppland skulle köras som en tävling. Nu blev den inställd och även en ersättningstävling ställdes in. Till slut avgjordes årets rally- DM för Uppland vid Mälarrallyt i Sörmland för några veckor sedan. Orsaken till varför tävlingarna inställdes kanske är flera, men en orsak är just att man inte får ihop grusvägar med tillräckligt många km specialsträcka.

Ett annat alternativ skulle vara att arrangera enbart vintertävlingar, då det är lättare att få låna vägar. Rasbo MK gjorde tre försök då Bresontrofén skulle köras 2014, 2016 och 2017 på vintern men alla blev inställda, på grund av uteblivna vintrar. Dessutom tvingades klubben betala väghyra i förskott under dessa tre år på 5-siffrigt belopp, utan att nyttja vägarna. Det håller inte ekonomiskt att vänta på att vintrarna ska komma.

Den veckan det är 10 grader kallt och is på vägarna är det lätt att säga varför kör ni inte nu, men att arrangera en rallytävling kräver mer än så, som så många vet. Bland annat skall tillståndsansökan och tillståndsavgift till Länsstyrelsen vara inne 4 månader före tävlingsdatum.

Utomlands kör man mycket rally på asfaltvägar och i södra Sverige går det bra. Rasbo MK är därför övertygade om att det kommer att fungera även i Uppland. Östhammars MK kör ju en rallysprint på Lunda till 100 % asfalt.

En förutfattad mening verkar vara att asfaltrally handlar raksträckor och hårnålskurvor. Därför var kommentarer från förarna som deltog i Bresontrofén 2017 på Tierp Arena välkomna, genom att detta varit mer "bilåkande" mot vad många är vana vid då det gäller rally på asfalt.

När den nya rallycrossbanan nu är klar, kommer årets upplaga av Bresontrofén att köra på dels på denna och dels på racing-banan samt på andra vägar som finns inom området. Det gör att det blir mer naturlig vägkaraktär och sträckan består alltså inte till 100% asfalt vilket gör att det går att sätta bra tider med grusdäck.

Micael Björklund, rallyansvarig i Rasbo MK, känner att klubben är på rätt väg och nu gäller det bara att orka tills deltagarantalet stiger, vilket det förhoppningsvis gör.

Nu hoppas man på stort deltagarantal i Bresontrofén 2018 samt mycket publik, när alla förutsättningar finns till en fantastisk rallydag på arenan. Dessutom tävlas det i årets tävling den 20 oktober, med första start kl 11.00, om prispengar på 10 tusen kronor, förutom inteckning i vandringspriset. Hela arrangemanget på Tierp Arena höjs ytterligare av att speakerljudet sänds även på FM bandet, vilket gör att alla kan höra speakern oavsett var man befinner sig inom tävlingsområdet. Proffsigt helt enkelt.

År 2020 planeras en deltävling i rally-SM att köras med Tierp Arena som bas och 2019 kommer det att arrangeras en provtävling inför SM tävlingen. Det är högst sannolikt att Bresontrofén 2019 är just den provtävlingen inför SM tävlingen 2020.

Vi måste dock få med oss myndigheterna på det här och det är nästa utmaning.


» Pressrelease från Rasbo MK.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2018-10-07 11:54


Röjsels mål - ett tredje raka SM-guld.
© Daniel Röjsel Motorsport.Efter två raka SM-guld i rallysprint, senast i Sundsvall under SM-veckan i slutet på januari i år, har Daniel Röjsel satt målet på att försöka ta ett tredje nu på fredag i Malmö
-Det blir tufft men vi måste ju försöka. Bara för att det har gått bra dom senaste gånger finns dock inga garantier. M...

Publicerad: 2019-06-26 21:35


Sprintrally hos Films MK när LMBab Sprinten körs.
© emotorsport.seFilms MK kör LMBAB sprinten på en 4km lång byväg där varje ekipage kör sträckan tre gånger och snabbaste tid räknas, 70 bil ut för start.

Närmare hälften av de anmälda ses i Trimmat 2wd, dit 35 bilar där Niklas Karlsson, Pontus Westman, Martin Lindberg och Kim Nilsson ses bland A-förarna. För b-k...

Publicerad: 2019-06-26 19:01


Dackefejden nästa i SSRC och SSM.
Drygt 100 rallyekipage och tusentals åskådare kommer på lördag att vallfärda till Kosta och den anrika rallytävlingen Dackefejden. Genom åren har tävlingen alltid haft någon form av mästerskapsstatus och så även i år när Sydsvenska Rallycupen och Sydsvenska Mästerskapet utgör stommen i tävlingen.
...

Publicerad: 2019-06-26 17:04


Tidemand laddar för SM-sprint i Malmö.
© Pontus Tidemand. Pontus Tidemand är tillbaka i rallybil lagom till SM-veckans rallysprint. Han har två mästartitlar i just sprint med sig i bagaget och är ordentligt sugen på att ta hem en tredje.
- Det här ser jag fram emot, det är bara att ladda på rejält, säger Pontus.

Under våren har det blivit några...

Publicerad: 2019-06-26 16:13


Tänak klar, sjätte WRC åkaren till Rally Estonia.
© Rally Estonia. Ott Tänak är nu också klar för start i Rally Estonia, Estländaren kör en Toyota Yaris WRC på hemmaplan och gör det för att försvara fjolårets seger. Det är inte bara Tänak som har hemmaplan, allt mer av Toyota Gazoo Racings verksamhet sköts just från företagets nybyggda lokaler i Estland.

Arrangö...

Publicerad: 2019-06-26 12:50


Tredje deltävlingen i Rally-EM för landslagsföraren Mattias Adielsson.
Rally Poland, som startar på fredag, blir den tredje starten i Rally-EM/ERC för Mattias Adielsson i år. Efter en bra insats i den förra deltävlingen är förhoppningarna stora tillsammans med kartläsaren Andreas Johansson och teamet SainteLoc Racing med deras Citroen C3 R5.
- Ett mycket snabbt och sv...

Publicerad: 2019-06-26 09:27


Låsta Sprinten, helgens deltävling i Trendab Rally Cup.
© emotorsport.seLåsta Sprinten hos Strängnäs AMS är deltävling för Trendab Rally Cup, det är en sträcka på 6km som går dubbelt under dagen. Ett 60-tal ekipage anmälda, sex bilar i 4wd där Michael Holmgren och Lasse Mothander är A-förarna, med B-licens bland annat Mats Attlebrant och som C-förare Martin Alarik.

K...

Publicerad: 2019-06-25 20:45


Fullt hus, 58 ekipage ut i SM Veckans sprint!
© emotorsport.seFredagsrally i Malmö, SM veckan avgörs och då blir det rallysprint där Arlövs MC och Lunds AC gör gemensamt arrangemang. Lockarps Gokartbana är basen för tävlingen, en sträcka på grus och asfalt om 2,3km ska avverkas i kval och finaler. Två kvalåk och avslutningsvis två finaler, till final går 8 bil...

Publicerad: 2019-06-25 20:08


Johnsen försvarar blå/gula färgerna i Belgiska EM rallyt.
© Anders Johnsen.Las Vegas Ypres Historic Rally är Belgiska EM deltävlingen för FIA European Sporting Rally Championship, EM serien för äldre bilar. 17 mil på 14 sträckor, tre sträckor under fredagens kväll och resterande för lördagen.

Slutligen 44 bilar totalt varav 25 kör för EM, resten för Belgiska historiska ...

Publicerad: 2019-06-25 20:03


Red Bull allt närmare en förlängning med WRC serien.
© emotorsport.se2013 tog WRC Promoter GmbH över driften av WRC serien, arbetet sker på uppdrag av FIA, Internationella Bilsportförbundet. Bakom bolaget står Sportsman Media Group ihop med Red Bull Media House som driver serien och som högst ansvarig sitter Oliver Ciesla.

De har gjort det med framgång, med nya id...

Publicerad: 2019-06-25 19:50


Tidigare nyheter:
Låsta Sprinten, helgens deltävling i Trendab Rally Cup.
Fullt hus, 58 ekipage ut i SM Veckans sprint!
Johnsen försvarar blå/gula färgerna i Belgiska EM rallyt.
Red Bull allt närmare en förlängning med WRC serien.
Breen ny förare hos Hyundai, kör Rally Finland.
Adielsson, Lundberg & Westlund om planerna och förväntningarna inför Rally Poland.
Neuville, Camilli, Veiby och Loix - kända namn i helgens moderna Ypres Rally.
Vändsträcka på 95% grus väntar de 58 åkarna i fredagens SM sprint.
Två nya år för M-Sport & Pirelli i JWRC med Fiesta R2t.
Solberg och Higgins snabba men Seehorn vinner Idaho International Rally.
Moffett dämpad vinnare av Donegal International Rally.
Fullt ös i Eskilstunas Värmesprint och Sprint DM.
Så sänder SVT från fredagens rallysprint i SM Veckan.
Hellre semester än Rally Finland för WRC vinnare Sordo .
Solberg bröt, Higgins tvåa när Seehorn leder i Idaho Rally.
Hyundai i20 R5 för Stugemo när han avverkar Italienska asfaltrallyn.
Hyundai med nya delar i i20 WRC till Finland.
51 bilar när Safari Rallyt kandiderar om WRC plats.
Värmesprint & DM Sprint i Midsommarhelgen, avgörs på söndag.
Pietarinen kör nya Skoda Fabia R5 i Rally Estonia & Rally Finland.Nyhetsarkiv:
[
2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
Badhotelletrallyt 24/08


Rally SM:
Kolsvarundan 16-17/08


Rally VM:
Neste Rally Finland 01-04/08


Svenska RallyCupen:
MECA Kullingstrofén 03/08
Foto från:
Lill-Eken.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Gästabudstrofén.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Gästabudstrofén.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

AP-Däck L-E Torph Memorial Rally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2018.