GN Motorsport

   
Tappi Sladi!

   
Malexander Rallyvideo.

   
Mats Bilar

   
Carless Racing Fuels.

   
Mastertrailer.

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Rasbo MK satsar på asfaltrally.
PRESSRELEASE

Den 20 oktober arrangerar Rasbo Motorklubb återigen sin rallytävling Bresontrofén på Tierp Arena, vilket kan tyckas lite märkligt då deltagarantalet vid fjolårets tävling var lågt. Alternativet är att inte arrangera alls, då svårigheten är att få låna grusvägar med tillräckligt många kilometer till specialsträckor. Därför fortsätter klubben på den inslagna vägen och hoppas att allt fler lockas av att köra rally på asfaltvägar.

Problemet blev ännu mer uppenbart nu i höst då distriktsmästerskapet i rally i Uppland skulle köras som en tävling. Nu blev den inställd och även en ersättningstävling ställdes in. Till slut avgjordes årets rally- DM för Uppland vid Mälarrallyt i Sörmland för några veckor sedan. Orsaken till varför tävlingarna inställdes kanske är flera, men en orsak är just att man inte får ihop grusvägar med tillräckligt många km specialsträcka.

Ett annat alternativ skulle vara att arrangera enbart vintertävlingar, då det är lättare att få låna vägar. Rasbo MK gjorde tre försök då Bresontrofén skulle köras 2014, 2016 och 2017 på vintern men alla blev inställda, på grund av uteblivna vintrar. Dessutom tvingades klubben betala väghyra i förskott under dessa tre år på 5-siffrigt belopp, utan att nyttja vägarna. Det håller inte ekonomiskt att vänta på att vintrarna ska komma.

Den veckan det är 10 grader kallt och is på vägarna är det lätt att säga varför kör ni inte nu, men att arrangera en rallytävling kräver mer än så, som så många vet. Bland annat skall tillståndsansökan och tillståndsavgift till Länsstyrelsen vara inne 4 månader före tävlingsdatum.

Utomlands kör man mycket rally på asfaltvägar och i södra Sverige går det bra. Rasbo MK är därför övertygade om att det kommer att fungera även i Uppland. Östhammars MK kör ju en rallysprint på Lunda till 100 % asfalt.

En förutfattad mening verkar vara att asfaltrally handlar raksträckor och hårnålskurvor. Därför var kommentarer från förarna som deltog i Bresontrofén 2017 på Tierp Arena välkomna, genom att detta varit mer "bilåkande" mot vad många är vana vid då det gäller rally på asfalt.

När den nya rallycrossbanan nu är klar, kommer årets upplaga av Bresontrofén att köra på dels på denna och dels på racing-banan samt på andra vägar som finns inom området. Det gör att det blir mer naturlig vägkaraktär och sträckan består alltså inte till 100% asfalt vilket gör att det går att sätta bra tider med grusdäck.

Micael Björklund, rallyansvarig i Rasbo MK, känner att klubben är på rätt väg och nu gäller det bara att orka tills deltagarantalet stiger, vilket det förhoppningsvis gör.

Nu hoppas man på stort deltagarantal i Bresontrofén 2018 samt mycket publik, när alla förutsättningar finns till en fantastisk rallydag på arenan. Dessutom tävlas det i årets tävling den 20 oktober, med första start kl 11.00, om prispengar på 10 tusen kronor, förutom inteckning i vandringspriset. Hela arrangemanget på Tierp Arena höjs ytterligare av att speakerljudet sänds även på FM bandet, vilket gör att alla kan höra speakern oavsett var man befinner sig inom tävlingsområdet. Proffsigt helt enkelt.

År 2020 planeras en deltävling i rally-SM att köras med Tierp Arena som bas och 2019 kommer det att arrangeras en provtävling inför SM tävlingen. Det är högst sannolikt att Bresontrofén 2019 är just den provtävlingen inför SM tävlingen 2020.

Vi måste dock få med oss myndigheterna på det här och det är nästa utmaning.


» Pressrelease från Rasbo MK.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2018-10-07 11:54


VW lämnar Rallycrossen - starten på Svensk WRC2 satsning?
© Volkswagen Motorsport.VW lämnade WRC cirkusen hastigt för ett par år sedan, inte lika hastigt och oväntat men idag bekräftade teamet att de också lämnar Rallycross VM.

Tyska teamledningen har beslutat att dra sig ur när tre andra team med mer eller mindre fabriksstöd valt att lämna säger Sven Smeets i ett utskick. Täv...

Publicerad: 2018-12-14 15:58


Madelene Buskas lotsar junior i Rally SM.
© Joons Motorsport.Från SM-guld och VM-start till en storsatsning på Junior-SM i rally. Nästa säsong läser gotländskan Madelene Buskas noterna till Johannes Joons från Skutskär.

I sin femtonde säsong som kartläsare, eller co-driver som det heter då den som åker med i rallybilen ska leverera noter som beskriver väge...

Publicerad: 2018-12-14 14:54


Latvala krashade på test, kunde fortsätta idag.
© emotorsport.seToyota Gazoo Racing har en testvecka i Frankrike inför stundande WRC säsong, men testerna har försenats efter en krasch under torsdagen. Veckan startade med tester för Ott Tänak, bilen lämnades sedan över till Jari-Matti Latvala.

Men under torsdagen tester kraschade finländaren, ihop med tillfäll...

Publicerad: 2018-12-14 13:07


Paddon utan WRC styrning 2019.
© emotorsport.seHayden Paddon blir utan styrning när WRC serien 2019 drar igång, Nya Zeeländaren har under lång tid arbetat ihop med Hyundai Motorsport om en fortsättning. Precis som i år var planen en delad tredjebil med Dani Sordo som redan tidigt skrev på sitt kontraktet.

Diskussionerna med Paddon drog ut på ...

Publicerad: 2018-12-14 12:52


Monte Carlo, Sverige och Korsika - men var mer kör Loeb?
© Hyundai Motorsport.Igår slog Hyundai Motorsports pressrelease ned med uppgifterna att Sebastien Loeb kör för teamet under 2019. Ryktena spreds redan under tisdagen men det var på onsdagen som teamet bekräftade och presenterade upplägget. Sex deltävlingar för fransmannen, resterande åtta i tredjebilen för Dani Sordo.
...

Publicerad: 2018-12-13 21:10


Nya grepp i Smålands Rally DM 2019, tävlingar för alla smaker.
© emotorsport.seSmålands DM serie i Rally testar 2019 något nytt, man kör en mix av notade och helt onotade tävlingar - d.v.s. en mix för att passa alla. Totalt tio tävlingar är öppna för DM - fem notade och fem utan, varav de sex bästa resultaten räknas.

Serien inleds med Simrishamnsmixen och Midsommardansen, b...

Publicerad: 2018-12-13 20:59


Bergslagsrallyt rivstartar med 13 mil fartsträckor.
Mekonomen Bergslagsrallyt blir en rivstart på SM 2019 med drygt 13 mil fartsträckor, fördelat över åtta sträckor.

Kommande säsong i Rally-SM får en riktig rivstart den 26 januari med vinterns enda event. Bergslagsklubbarna Ludvika MS, Hällefors MK och MK Kopparberg har lagt en bana på drygt 13 mi...

Publicerad: 2018-12-13 17:59


Loeb klar för 2 år med Hyundai i WRC - debut i Monte Carlo - kommer till Sverige.
© Hyundai Motorsport.Sébastien Loeb och Dani Sordo delar en Hyundai i20 WRC i 2019 års WRC serie. Fransmannen har signerat ett två årigt avtal med Hyundai om tävlande i WRC serien, något teamet bekräftar under torsdagen. Under 2019 kommer Loeb att köra sex deltävlingar i huvudklassen för teamet.

Tidigare talades om 1...

Publicerad: 2018-12-13 05:03


Ingen ny satsning på Nya Zeeländska Mästerskapet för Paddon, andra projekt på gång.
© Hayden Paddon.Hayden Paddon dundrade hem Nya Zeeländska mästerskapet med 43 poäng tillgodo på Ben Hunt i 2018 års upplaga av nationella mästerskapet. Samtidigt har Nya Zeeländaren själv förklarat för "Brian Green Property Group New Zealand Rally Championship" som mästerskapet heter att han inte har för avsikt att...

Publicerad: 2018-12-12 22:30


Fler ändringar för FIA Asia Pacific Rally Championship 2019.
© Mike Young Motorsport.Sedan FIA World Motor Sport Councils har några ytterligare ändringar tillkommit i FIA Asia Pacific Rally Championship, en serie som haft Svenska medaljören i modern tid. Pontus Tidemand körde hem serien 2015 och 2017 tog Robert Blomberg bronsmedalj i serien med en Mitsubishi Mirage R5.

Med ett mi...

Publicerad: 2018-12-12 21:23


Tidigare nyheter:
Fler ändringar för FIA Asia Pacific Rally Championship 2019.
Loeb till Hyundai Motorsport?
R-GT med 300 hästar och bakhjulsdrift när Abarth Rally Cup gör EM satsning.
Laukkanen flög fram, nära fånga in vinnande Chager.
Kristofferssons satsar på rallyskogen, Johan kör Polo GTI R5.
Bottas med Ford Fiesta WRC i Arctic Rally.
Adam summerar säsongen som vinnare i Hyundai Racing Trophy.
14 mil på 8 sträckor när Bergslagsrallyt inleder SM säsongen.
Chager till topp i Safari Mini Classic Rally.
Lindholm klar för Polo R5 i Finland och Rally Sweden.
Wilson inte säker på WRC start 2019 för M-Sport!
Rasmus siktar på Svenska RallyCupen i totalrenoverat snyggbygge.
Kalendern klar, så körs Klassiska & Historiska Rallycuperna 2019.
Rossi utklassade Suninen på Monza Rally Show.
Sandberg snabbast totalt i Silversprinten.
Bröderna Jakobsson siktar på gemensamt guld 2019!
Olle Erixon, stipendiat i Thomas Carlssons Minnesfond, extra specialutmärkelse.
Laukkanen leder Safari Mini Classic Rally.
Ogier om WRC och egna framtiden - eldrift och Le Mans.
Herczig gör EM satsning och Pierrat kör Monte Carlo i Polo R5.Nyhetsarkiv:
[
2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
- - - - - - 00/00


Rally SM:
South Swedish Rally 31-01/06


Rally VM:
Rallye Monte Carlo 24-27/01


Svenska RallyCupen:
Götenerundan 11/05
Foto från:
Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

FRRC-specialen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rikspokalen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2018.