Carless Racing Fuels.   

   
Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   
MaxSport   

   
Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
GNM Sweden AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Äntligen igång igen, tufft och utmanande rally i Flen öppnade 2021-års SverigeSerie.
PRESSRELEASE

Så var vi äntligen igång igen efter ett långt Coronauppehåll. Det blev tuffa tag när Flens MS Violenrally inledde årets SverigeSerie i VOC Mekonomen Rally, en sen men efterlängtad premiär. Emil Andersson tog segern i högsta Elitklassen. Robin Bäckström triumferade i lägre Elit medan Daniel Jonsson fick kliva högst upp på prispallen i Cupklassen. I VOC´s juniorklass, svenskt rallys drivhus, blev det skånsk seger genom Hannes Håkansson.

Violenrallyt i Flen öppnade sent-om-sider årets säsong i VOC Mekonomen Rallys nationella SverigeSerie. Som konstaterats tidigare är VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie den enda stora rallyserie med undantag för SM som faktiskt genomför en full serie i år.

Depåområdet strålade av VOC-åkare med breda leenden nu när äntligen rallyåkningen är igång på riktigt igen. Visst fanns det kommentarer om djupa spår på dagens två första sträckor men VOC-åkare är som bekant aldrig de som klagar utan man tar det som det är och konstaterar att det var lika förutsättningar för alla. Dessutom mer är kompenserade dagens fyra återstående sträckor med att vara fantastiska.

Emil Andersson i Elit A.
I VOC Mekonomen Rallys högsta Elitklass såg det till en början ut som det brukat på senare tid. Regerande mästare Kristoffer Karlsson hade aningen högre tempo än någon annan. Men på dagens tredje sträcka så var det någon som hade planterat ett träd lite tokigt och där tog rallyt slut för Kristoffer. Hankande sig sent-om-sider ut från sträckan och fick en tid men dagen var tveklöst över.

Till en början var det Dennis Persson som tog över ledarhjälmen men Emil Andersson jagade nära och inte långt bakom honom lurade både Frederick Eckhardt och Patrik Fredriksson. Med en kanontid tog på SS4 tog Emil Andersson ett grepp om handlingen som han sedan inte skulle komma att släppa.

– Emil och CoDriver Kim Raséus har plockat fram sin gamla blå 240 igen, en bil som dom plockat många segrar med. Den svarta dito som duon åkt i däremellan ska enligt uppgift bli en Appendix K bil avsedd att breda tävlandet ytterligare, förklarar klassansvarig Roger Fransson.

Tuffats möjliga start på rallysveriges kanske allra tuffaste klass, VOC Elit A i SverigeSerien. Emil har kopplat ett grepp på den korta och kompakta säsongen där bara en enda tävling får räknas bort men Kristoffer, Frederick och Patrik med flera kommer inte att tillåta det att bli någon promenadseger.

Robin Bäckström tog favorittippad seger i lägre elitklassen.
Klassansvarig brukar har koll på sin klass och det är påtagligt ofta som favorittipsen håller ända in i mål. Så gjorde det även denna gång i VOC Mekonomen Rally Elit B.

– Jag har någon gång sagt att om det gick att spela på VOC Mekonomen Rally så skulle jag vara en rik man. Robin Bäckström, precis uppklassad från C gjorde ingen besviken. Förvisso hade han en hel del problem på vägen men segern var ändå till slut kassaskåpssäker med nästan en halv minut tillgodo.

På vägen fram till segern hann Robin med att tappa torkarbladet på förarsidan redan på SS2. Att byta topplagring på ena fjäderbenet då det bara var planerat att byta däck. Och att ha en växelspak som lossnade på både femte och sjätte sträckan.

Bakom Robin fajtades Magnus Lindqvist, Magnus Westman och Björn Kallin hårt, där den sistnämnde till och med hann logga in en sträckseger för klassen på SS 3. Lindqvist hade länge striden om andraplatsen klart i sin hand men efter problem på dagens fjärde sträcka så bytte striden skepnad. Magnus Westman kunde med sitt vanliga stora leende avsluta dagen på andra plats med namne Lindqvist på tredje plats.

Daniel Jonsson i Cupklassen.
Även i Cupklassen fick klassansvarig briljera med sina tippartalanger. Förvisso var det inte förstahandstippade som höll till seger men väl det enda namn som klassansvarig lyfte som alternativ i förhandssnacket, Daniel Jonsson.

– Att tippa C där det sker så stor utveckling efter ett så långt uppehåll är minst sagt vanskligt. Men jag såg något helt annat den här helgen än att Daniel Jonsson motsvarade högt ställda förväntningar. Två namn som vi bör lägga på minnet presenterade sig: Jonas Karlsson och Hampus Lindkvist. Även om det inte höll hela vägen för någon av dem den här gången så rekommenderar jag ändå att logga in dessa två namn bland de man ska hålla ögonen på.

Efter dagens två första sträckor så var Jonas Karlsson i stor klassledning och faktiskt tvåa totalt i VOC bara med Kristoffer Karlsson (Elit A) framför sig. På SS 3 så strulade det till sig och sedan tog Jonas även ner tempot på dagens avslutande tre sträckor. På samma sträcka försvann även Hampus som fram till dess var den som låg närmast bakom Jonas.

– Därifrån tog Daniel Jonasson över taktpinnen i klassen. Var till en början rejält jagad av Adam Martinsson men Daniel körde stabilt hela vägen, lade in en spurt på dagens två svalkande sträckor och hade till slut 18,2 sekunder tillgodo på säsongens första seger.

Som vanligt händelserikt i Cupklassen som det ska vara för förare som är på väg upp.

Hannes Håkansson i VOC Mekonomen Rallys ungdomsklass.
Bland VOC åkande ungdomar, den klass som sett så många av våra nationella och internationella rallystjärnor de senaste årtiondena födas, stod Hannes Håkansson i något av en klass för sig.

Hannes körde stabilt och hela tiden med betryggande marginal till Gustaf Ekenved som jagande närmast. I mål var Hannes dryga 1 minut och 20 sekunder före Gustaf.

– Jag kan inte sluta att imponeras av dessa ungdomar. Utan körkort, utan noter och med en ytterst begränsad erfarenhet av bilkörning så kör dom rally som om dom inte gjort annat i hela sina unga liv. Helt enkelt bara extremt imponerande.

Ett utropstecken vi inte kan gå förbi!
– Jag bara måste göra något jag sällan gör i dessa efterreportage till våra serietävlingar, lyfta en prestation av en förare som inte kör VOC. Segraren i ungdomsklassen Isak Reiersen kör en VW Polo i lilla GrN. Och som han kör! Han åker in på en total 35 plats av 133 startande i rallyt, bara 12 sekunder efter Robin Bäckström vår segrare i Elit B bara för att ge perspektiv. Vad månde bliva?

Vi tackar Flen MS för en fin inledning av årets SverigeSerie och blickar fram emot Kil där vi tar tag i rallyåkandet på riktigt igen och det redan kommande helg, 14 augusti. Då tillsammans med SM. Väl mött i Kil!


» Pressrelease från VOC Mekonomen Rally.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2021-08-09 16:53


Sju tävlingar för Historic Rally Trophy i södra Finland 2022.
© emotorsport.seFinska Historic Rally Trophy körs för historiska bilar, för nästa år ses sju deltävlingar där två körs på vinterväg och resterande fem på grus - alla i södra Finland.

Serien körs med sex kategorier och delar av dem notade. FIA HTP handling är obligatorisk, år 2007-> och varje arrangör har egen ko...

Publicerad: 2021-11-30 19:32


Kalendern klar för Volvo Euro Cup 2022, en skön mix av rally på asfalt och grus.
© Stefan Helin.Kalendern är satt för Volvo Euro Cup 2022, vi har samlat ihop sju riktigt fina tävlingar runt om i Europa. Kalendern ser ut enligt följande säger cupgeneral Ted Malm.

12-13/3: Zuiderseerally, Holland 170km - Asfalt
30/4: Anderup El Rally Assens, Danmark, 80km - Asfalt
20-21/5: Sachsen Rally, Ty...

Publicerad: 2021-11-29 18:48


Händelserik avslutning på Roger Albert Clark Rally, Porscheåkande Champion vinnare, Lindén svensk klassvinnare.
© Roger Albert Clark Rally.Under sena eftermiddagen tog de tävlande i Roger Albert Clark Rally målgång efter fyra av fem tävlingsdagar, lördagens tvingades strykas med anledning av storm och snö. Måndagen innehöll fem sträckor!

Det blev händelserikt redan på måndagens första sträcka, på Walters Arena fick de två bilarna i ...

Publicerad: 2021-11-29 17:03


Bröderna Gryazin i en klass för sig.
© emotorsport.seBröderna Gryazin dominerade Rallijsprints Latvija som kördes under söndagen, efter 43 minuters körning på tio sträckor, mestadels vintervägar hade de båda bröderna showat hem toppen i rallyt.

Nikolay i Skoda Fabia Rally2 tog fem sträcksegrar och körde hem segern 22 sekunder före brorsan Vasily - ...

Publicerad: 2021-11-28 21:27


Pritchard rullar ur Roger Albert Clark Rally, Lindén leder med PV´n.
© Roger Albert Clark Rally.Efter att lördagens etapp ströks av säkerhetsskäl, nedblåsta träd över och intill vägar samt tjockt snötäcke på vissa delar gjorde att arrangören av Roger Albert Clark Rally strök etappen. Omlokalisering och omstart under söndagen, etappen blev närmare timman försenad när sträckor som välkända VM st...

Publicerad: 2021-11-28 20:38


Omkastningar i Grus SM kalendern, fem deltävlingar kvar.
© emotorsport.seOmkastningar i Grus SM kalendern för 2022, på SM seriens hemsida presenteras en uppdaterad kalender för sommarens sprintar på grus.

I den nya kalendern saknas både Hagforssprinten hos Hagfors MK och Falerumsbacken med Åtvidabergs MK som arrangör. In som ny arrangör ses istället Älmhults MK med B...

Publicerad: 2021-11-28 09:59


Storm stoppade lördagens tävlande i Roger Albert Clark Rally.
© Roger Albert Clark Rally.Lördagens etapp av Roger Albert Clark Rally ströks helt, det med anledning av den storm som drog in över skogarna under fredagskvällen ihop med regn och snö. Redan fredagens avslutande sträckor blev händelserika när träd föll över såväl sträckor som transport, något som gjorde både publik och funkti...

Publicerad: 2021-11-27 14:34


Tre svenska ekipage anmälda till Norska Romjulsrallyt strax före nyår.
© Preben Berg, norsk-rally.comSom vanligt väljer flera Svenska ekipage att avsluta rallyåret och starta upp det nya strax före nyår med Norska Romjulsrallyt. Anmälan för tävlingen med 11 mil special där tre sträckor körs två gånger har varit öppen ett tag.

Tävlingen körs 29:e december och just nu 50 anmälda, senaste Svenska e...

Publicerad: 2021-11-27 11:35


Premiär för Supercupen 2022 i Hälsingerallyt, anmälan öppnad.
© SMK Hälsinge. SuperCupen 2022 startar i Hassela med Hälsingerallyt där SMK Hälsinge står för arrangemanget. Tävlingen ingår också i Nedre Norras FM serie och körs 22:e januari.
- Tävlingen körs på byvägar med både skog och öppna fält i snösäkra Hassela, 4 sträckor på tillsammans 75km, totallängd hela rallyt...

Publicerad: 2021-11-27 11:05


Pritchard före Champion i Roger Albert Clark Rally, fortsatt svensk ledning.
© Roger Albert Clark Rally.Jason Tauber Pritchard är ensam ledare i Roger Albert Clark Rally efter fredagens åtta specialsträckor, totalt 12 av rallyts 31 sträckor körda när helgen tar vid - men resultatrapporteringen haltar.

Pritchard med Ford Escort MK2 har hållit tempot uppe, ett par sträcksegrar under fredagen och ledn...

Publicerad: 2021-11-26 21:36


Tidigare nyheter:
Pritchard före Champion i Roger Albert Clark Rally, fortsatt svensk ledning.
Vem blir årets Codriver?
Barrett och Pritchard i topp av Roger Albert Clark Rally efter fyra sträckor.
Ett SM-tecken försvinner 2022, men vilket?
Så körs Junior WRC serien 2022, debut för Rally3 i Rally Sweden.
5 dagar, 31 sträckor, 50 mil, 150 bilar och en Svensk till Roger Albert Clark Rally.
70 rallyn genomförda i år, liten ökning mot 2020!
Lindholm klar för Skodas fabriksteam i Finland 2022, siktar också internationellt!
Mikkelsen fortsätter i WRC2 med Skoda 2022 - siktar även på Rally1 starter.
Lindholm WRC3 trea trots allt, Ingram prickad.
Karriärsbästa i säsongsavslutningen för Solberg jr.
Solberg kör Hyundai i20 Rally1 i Rallye Monte Carlo och Rally Sweden 2022.
Ogier, Mikkelsen, Rossel och Pajari mästare 2021.
Ogier och Ingrassia vinner ACI Rally Monza, mästare för åttonde gången!
Ida summerar helgens Rally Costa Brava, klasseger med Hedlund.
Hedlund bäste Svensk totalt i Rally Costa Brava, Johnsens lärde sig Sierran!
WRC final, följ söndagens tre sträckor med Solberg som femma!
Lukynauk vann Rally Islas Canarias, Llarena tvåa i tävling och mästerskap.
Solberg femma i ACI Rally Monza när Ogier går mot seger och titel.
Ogier leder, Solberg femma - fem sträckor kvar i ACI Rally Monza.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nästa deltävling:
E-cupen:
- - - - - - 00/00


Rally SM:
North Rally 07-08/01


Rally VM:
Rallye Monte Carlo 20-23/01


Svenska RallyCupen:
Götenerundan 07/05
Foto från:
Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Göhlins Skilling 500, del 2.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Göhlins Skilling 500, del 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.