Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
Rallybåten   

   
Mastertrailer.   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Hyundai Motorsport.
© Hyundai Motorsport.
Oliver Solberg tävlar med nya Hyundai i20 N Rally1.
Framtidens rallybilar redan på plats i årets Rally Sweden.
PRESSRELEASE

En ny generations rallybilar gjorde premiär när världsmästerskapet i rally startade med första tävlingen i Monte Carlo. Oron bland världens rallyfans var stor. Skulle rallykänslan försvinna med de nya hybridbilarna? Svaret blev nej.

De nya hybridbilarna går fortfarande fort, det låter om motorn och världens bästa rallyförare, Sébastien Loeb med nio VM-guld fick vinna den första tävlingen med de nya bilarna. VM-bilar som nu drivs av förnyelsebart bränsle och el.

- Den tekniska utvecklingen för mer hållbart tävlande inom de högsta mästerskapsserierna är riktmärken för oss nationella förbund och med framtida förändringar kommer det här även på sikt gälla för det nationella tävlandet inom bilsport, säger Mikael Norén, miljösamordnare på Svensk Bilsport.

Utveckling på den internationella bilsportarenan är viktig att följa för Svensk Bilsport i projektet "Fossilfritt 2030" där det är betydelsefullt att ta del av exempel där nya grönare tekniker testas och implementeras under tuffast tänkbara förhållanden.

- Det är ett fossilfritt bränsle som används i VM-rallyt. En blandning av syntetiska och biobränslekomponenter. Det användes första gången i VM-premiären i Monte Carlo tidigare i år. Syftet med att välja en hållbar bränsleleverantör är att göra det möjligt för internationella bilsportförbundet, FIA och VM-promotorn WRC att komplettera introduktionen av hybridteknologi för högsta tävlingsklassen, Rally1 med ett bränsle som använder mer hållbara källor för att säkerställa en minskning av CO2-utsläpp. Det gör man nu och det med likartade prestandaegenskaper som tidigare tävlingsbilar, förklarar Norén.

Det internationella bilsportförbundet, FIA, är starkt engagerat i att globalt leda motorsport och mobilitet in i en framtid med netto noll koldioxidutsläpp. Genom att introducera hållbart bränsle tillsammans med hybridteknologin för VM-bilarna har FIA pekat ut en ny riktning för framtidens rallytävlande. Miljön är en högt prioriterad fråga för FIA som tillsammans med energipartners arbetar för att kombinera den bästa tekniska och miljömässiga prestandan.

- Att utöva miljöanpassat tävlande är något som vi arbetar hårt med inom bilsporten och Svensk Bilsport. Tack vare teknikutvecklingen inom motorsporten har vi nu inom den internationella bilsporten redan tävlingsbilar som drivs av förnyelsebart bränsle. Här kan sporten ofta visa det civila samhället vad vi kan tanka till vardags i våra bilar, säger Norén som tror att utvecklingen kommer gynna den vanlige bilisten.

- Historiskt finns det mycket utveckling från bilsporten som senare hamnat i standardbilar. Bränslet som kommer finnas i VM-bilarna på Rally Sweden är produkten av fyra års forskning och innovation mot koldioxidneutrala motorer som en del av framtiden för hållbar mobilitet.


Att kunna tillhandahålla ett innovativt, hållbart och kostnadseffektivt bränsle tillgängligt i stor skala är inte bara spännande för motorsportens värld, utan även för bilismen. Utvecklingen inom rallysporten kan vara ett lovande steg för koldioxidneutrala personbilar i framtiden.

Den valda blandningen av avancerat biobränsle och innovativa e-bränslekomponenter gör att VM-rallyt flyttar fram positionerna inom hållbar motorsport.

- Ser vi lite större på bilsportens utveckling de senaste åren tävlar vi idag med hybridbilar med förnyelsebart bränsle i rally, bilar som drivs enbart av förnyelsebart bränsle i rallycross där vi även kommer ha helt el-drivna bilar i VM 2022. Sen har vi Formula E och den nya touringcar serien E-TCR, som båda körs på el. Så jag vill påstå att vi kommit en bit inom bilsporten, framför allt internationellt, men det kommer ge effekt även nationellt, avslutar Mikael Norén.


» Pressrelease från Svenska Rallyt AB.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2022-02-24 05:31


Sex mil special på fem sträckor i Laxårallyt, missa inte anmälan!
© emotorsport.seImorgon onsdag stänger anmälan till Laxårallyt som arrangeras av Laxå MK den 27:e augusti, deltävling för Svenska RallyCupen, Västras och Stockholms DM-serier. Arrangörsklubben fyller 75 år vilket ska firas lite extra.

Rallyt är kompakt, mäter 16 mil totalt varav 6 mil är fördelat på 5 specialstr...

Publicerad: 2022-08-15 20:55


Så sänds Ypres Rally i TV, fyra sträckor live i SVT.
© Hyundai Motorsport.Till helgen är det dags för Ypres Rally, årets nionde WRC deltävling där vi har Oliver Solberg på startlinjen i Hyundai Motorsport. Hos M-Sport Ford ses Jonas Andersson vid sidan om Gus Greensmith! Samtidigt kan VM titeln säkras för ledande Kalle Rovanperä om resultaten går Finländarens väg.

Rall...

Publicerad: 2022-08-15 20:20


Foto från Nattkröken, fem specialsträckor, service och prisutdelning.
© emotorsport.seNattkröken, en fullträff av Fagersta MK som arrangerade tävling på hög nivå, spännande startfält och kul kamper i skogen på fina sträckor. Segrande ur striden på tio specialsträckor gick Mattias Adielsson och Maja Bengtsson som i Ford Fiesta Rally2 tog segern.

Michael Wikström tog hem Nationella ...

Publicerad: 2022-08-15 06:07


Fyra deltävlingar klara för Bilsport Rally Cup 2023, Vilda Ryd Racet gör comeback.
© emotorsport.seUnder förra veckan började pusselbitarna för Bilsport Rally Cup 2023 allt mer läggas på plats, veckan avslutades med att de fyra första deltävlingarna hade spikats.

Efter premiären i Trelleborg med Rally Anderslöv väntar Rally Karlshamn månaden senare där Asarums MS arrangerar.

Tredje deltävl...

Publicerad: 2022-08-15 05:53


Andervang och Robin summerar dammig Nattkrök.
© emotorsport.se- I helgen var de hård fight i skogen med många duktiga ekipage som ville vara med och fightas om toppresultat, säger Robin Eriksson, co-driver för Stig Andervang i Skoda Fabia Rally2 Evo.

Fredagens sträckor bjöd på en stor utmaning med bland annat dammet som låg kvar i skogspartierna. Tre...

Publicerad: 2022-08-15 05:15


Nordh, Flodin och Håkansson tog 2wd segrar i Nattkröken.
© emotorsport.seTre SM klasser för 2wd, i Nattkröken avgjordes SM guldmedaljörerna i två av klasserna. För den Internationella 2wd var det tre namn som gjorde upp om sträcksegrarna.

Nordström snabbast från start - Reiersen åkte av.
Isac Nordström öppnade hårt, ledde efter fredagens etapp med 14 sekunder ...

Publicerad: 2022-08-14 17:31


Häftiga vägar och bra startfält när Nattkröken var tillbaka i SM - vi summerar 4wd klasserna.
© emotorsport.seMed 50 år sedan Fagersta MK arrangerade Rally SM var klubben tillbaka med besked under helgen, Nattkröken uppvisade fina vägar och allt under klarblå himmel.
Full fart från start där Per-Gunnar "PG" Andersson var självklar favorit som den SM ledare han är, men större hot var att vänta, två Norska e...

Publicerad: 2022-08-14 16:13


Tom Kristensson klar för två tävlingar i Sverige under hösten.
© emotorsport.seTom Kristensson har haft en bra säsong, steget ned från WRC2 har gett en nytändning och framför allt chansen att tävla flitigare. Seger i Polska grusmästerskapet och leder det Polska Mästerskapet inför avslutningen, samt seger vid gästinhoppet i South Swedish Rally.
Redan vid målgången i Älmhult t...

Publicerad: 2022-08-14 14:28


Foto från Nattkröken, fredagen med service och två specialsträckor.
© emotorsport.seI fredags kväll inleddes Nattkröken med de fyra första specialsträckorna, innan dess hade de 70-talet tävlande rekognoserat sträckorna och förberett sig på serviceplatsen i stekande sol.
Per-Gunnar "PG" Andersson visade tempot direkt, med två av fredagens sträcksegrar ledde han före Eyvind Brynilde...

Publicerad: 2022-08-14 13:35


Grönberg totalsnabbast i Smedsvängen.
© emotorsport.seSmedsvängen hos SMK Örkelljunga avgjordes över fyra sträckor, på plats tävlande för Södras DM och även Sydsvenska Sprintcupen.

70-talet åkare gjorde upp där Dansken Mick Fraas i Subaru Impreza inledde bäst på ss1, efter ss2 hade Tim Hammarström gått upp i ledning. Tim höll totalledning även efte...

Publicerad: 2022-08-14 12:45


Tidigare nyheter:
Foto från Nattkröken, fredagen med service och två specialsträckor.
Grönberg totalsnabbast i Smedsvängen.
Latvala snabbast i Lahti Historic Rally, Johnsen och Myrsell trea och fyra i EM-klassen.
Karlsson bäst i Grus-Ove Rallyt.
Sekundstrid när Nattkröken avgjordes.
P-G Andersson och Anders Fredriksson två poäng från mästerskapstiteln efter Nattkröken.
Mattias Adielsson vinner deltävling i Rally-SM.
Flodin och Bergsten klara svenska mästare i rally!
Adielsson satte allt på ett kort, vinnare i Nattkröken.
Mikkelsen och WRC2 eliten Ypres-tränar i Rally van Staden.
Följ Nattkröken, Smedsvängen, Grus-Ove Rallyt & Lahti Historic Rally med radio, resultat, m.m.
Johnsen EM trea i Lahti - Latvala totalsnabbast.
PG toppar Nattkröken - Wikström, Nordström, Flodin & Sjöström i SM ledning.
Sekundstrid på första SM-dagen i Fagersta.
Häng med i Nattkröken med tidsplan, radio & resultat - följ även Lahti Historic Rally.
Missa inte Lundapokalen, deltävling i Uppländska RS Cupen.
80-talet åkare gör upp i Smedsvängen.
Formel 1 på grus, tre Svenskar i vrålsnabba Lahti Historic Rally - strax start!
Nu drar Nattkröken igång, rallyaction väntar runt Fagersta.
Flodin och Bergsten taggade efter sommaruppehållet i Rally-SM.Nyhetsarkiv:
[
2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nästa deltävling:
E-cupen:
Lill-Eken 03/09


Rally SM:
Västrallyt 02-03/09


Rally VM:
Ypres Rally 18-21/08


Svenska RallyCupen:
Laxårallyt 27/08
Foto:
Nattkröken, lördag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Nattkröken.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Kullingstrofén.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Skilling 5.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2022.