Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mastertrailer.   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Södras distrikt summerar DM-säsongen efter finalen i Kyrkheddinge.
PRESSRELEASE

Då var det dags att runda av 2023-års DM-säsonger med en gemensam avslutning i och omkring Kyrkheddinge utanför Lund. Man kan alltid ifrågasätta varför RS-DM skulle avslutas med en grustävling. I det ursprungliga förslaget som presenterades på rallymöte för alla var det två grustävlingar som skulle avsluta säsongen, men när Temahallen blev notad utgick den ur planerna och ensam kvar i kalendern var då Kyrkheddinge. RS är enligt regelverket inget asfaltmästerskap även om den totala majoriteten av tävlingarna förnärvarande genomförs på det underlaget. Nu till tävling. Det regnade ordentligt på fredagen innan tävling vilket delvis förvandlade vägarna till mjuk sörja, och när det kom ytterligare 10–15 mm regn under natten till tävlingsdag var förutsättningarna klockrena. För gyttjebrottning. SP1 var en vändsträcka och här såg det mer ut som Novemberkåsan i enduro än rallytävling. Men 20 minuter innan första bil hade markägaren varit ute med sin lastare och skrapat bort den värsta sörjan. Bara att hålla tummarna. Ju högre startnummer man hade ju bättre blev förutsättningarna och vem skulle kunna tro att det skulle damma under dagen, men när SS6 genomfördes var det faktiskt så att det dammade efter start. Jorden är spännande.

I Standard A var det Oliver Larsson som började bäst på SP 1, men lite av den stora överraskningen var klasstvåan efter SP1. Älmhults Björn Nilsson var bara 0,1 sek efter Oliver och Björn tillhör ”asfaltgänget”. Jesper Larsson Odenmalm var trea med Johan Kastenman som jagande fyra. På SS2 fanns några luriga svängar och i en av dessa förvann Kastenman ut i grönskan och tappade tid. Efter SS2 var det Jesper Larsson Odenmalm som var i ledning med Björn Nilsson som fortsatt tvåa medan Oliver föll till en tredjeplats. Ny fyra var debuterande sladdkungen Henrik Krondahl. Kastenman var på jakt samtidigt som Oliver gjorde vad han kunde för att utmana Jesper, men Jesper visade var skåpet skulle stå på SS3 och var därmed i en klar ledning. En ledning han inte tänkte släppa utan Jesper avlutar säsongen med en välförtjänt seger och med minst lika välförtjänt Oliver Larsson som tvåa. En vilt jagade Johan Kastenman slutar trea och fin fyra blir debutanten Henrik Krondahl.

I Standard B var det ett tufft startfält. Karl-Johan Ingesson, Henrik Levin, Linus Larsson, Hannes Håkansson, Jim Nilsson. Namn som kan skrämma slag de flesta i rallysverige med sina färdigheter bakom ratten. På SP1 var det grymt tempo direkt och två förare som tar för sig av de bättre förutsättningar av att starta sent är Hannes Håkansson och Linus Larsson. Hannes snabbast med Linus som tvåa och de är 7:a respektive 8:a totalt på sträckan. Karl-Johan Ingesson hade målsättningen klar för sig. Vändningen skulle sitta och likaså inbromsningen till målgården. Där fanns tid att tjäna. Trea efter SP1 och 9:a totalt och då körde Ingesson när vägen var klart halare. Levin är fyra efter den tuffa inledningen. Hannes Håkansson skämdes inte för sig utan utökade sin ledning på SS2 efter ännu en grym körning. Linus var fortsatt tvåa men Ingesson närmade sig sakta men säkert och var nu bara tiondelar efter på en tredjeplats. På SS3 ökar Ingesson tempot ytterligare och nu kan inte ens Hannes stå emot och Ingesson tar ett kliv från tredjeplats till ledning. En plats han inte har för avsikt att lämna ifrån sig. Hannes blir en växel fattigare när ”3:an gire” lämnar in och i och med detta får Hannes inrikta sig på att komma i mål och säkra poäng i DM. Ingesson vinner före Linus Larsson med Henrik Levin som trea. Hannes kämpar sig i mål som fin fyra med Jim Nilson som femma. Jim förlorande tid på SP1 och kom sen aldrig in i matchen för att kunna matcha om de främsta placeringarna. Men det är aldrig några ledsamheter i den kupén och Jim och Jörgen verkade se ljust på tillvaron. Ett bra riktmärke tänker vi som SGA för hur sporten ska utövas.

I Trimmat saknades Adam Håkansson och med det lämnade han fältet öppet för andra att göra upp om medaljerna bakom Jocke Kristiansson. Jocke som skulle försöka utmanas av Johannes Haraldsson om DM-guldet. Men med Ricke Borgström på startlinjen går ingen säker, även om det var mer eller mindre åtta år sedan Ricke senast förnedrade konkurrenterna med sina färdigheter bakom spakarna. Och Rickie började urstarkt på SP1 och utklassade motståndet. Bland A-förarna. Värst på SP1 var en starkt körande Håkan Rönnebring som på den tuffa inledningen får till en riktig klockren körning och är snabbast före Ricke. Imponerande trea på första sträckan var Gösta Wremert vilket bara visar att man kan komma långt även med en mer moderat farkost. Fyra efter inledningen var Håkan Olsson. Hade inte Rickard Mattisson tvingats backa i vändningen hade han nog kunnat utmana om de absolut snabbaste tiderna. Nu var han sexa men det kunde verkligen blivit ”röven av alltihop” i målgången. Full kanna och när andra börjat bromsa håller Rickard kallt nere. Målpersonalen börjar rygga tillbaka. När Rickard väl hänger på hejdaren skickar 940:n ut bakvagnen mot de skånska pilträden och nu är det fara och färde på riktigt och det skriks ”backa”. Men Rickard hämtar hem den nära förestående katastrofen och sätter en klockren målgång i målgården. Fräckt på alla sätt och definitivt en pulshöjare. Ricke passerar Håkan på SS2 och går upp i ledning samtidigt som Mattisson fortsätter i högt tempo och går upp till tredjeplatsen. Bakom började också Jocke K och Hasse Johansson att röra på sig. Efter SS3 hade de båda passerat Mattisson. Jocke började verkligen få upp tempot när de begav sig ut på SS4 och med tempoökningen passerade han Rönnebring samtidigt som Mattisson utmanade Hasse om fjärdeplatsen där han nu bara var 0,5 sekunder bakom. När de sex sträckorna var avverkade var det med Ricke som segrare före Jocke. Hasse fällde ner hornen och körde därmed till sig en tredjeplats med dagens överraskning Håkan Rönnebring som fyra. Men Håkan fick det svettigt på slutet och hade klubbkamraten från Karlskrona hack i häl. Rickard Mattisson blir femma. Men i en 9-årings ögon som stod i start/mål på SP1 var Rickard dagens segrare.

Sist men snabbast var 4WD bilarna. Stefan Kristiansson i all ära men denna dag var nog ändå Hampus Larssons som i sin 4WD debut utmanar Stefan genom hela dagen och blir finfin totaltvåa. Det är inte fy skam och en sträckseger får han också med sig. Trea totalt och trea bland 4WD bilarna blev Pelle Larsson som också gjorde en kalas fin kröning på slätten utanför Lund. Med detta så tackar vi för 2023 och så får vi se vad 2024 har att erbjuda. En DM-krönika kommer för både RY och RS men just nu är fantasin slut. På återseende.


» Pressrelease från Södras BF.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2023-10-17 18:20


Inbjudan presenterad och anmälan öppnar för Hälsingerallyt, 2024 års SM premiär.
© Kjell Mattsson- Nu har vi fått riktig vinter, det har kommit ytterligare 30-50cm snö på fyra dagar i tävlingsområdet, hälsar Kjell Mattsson i SMK Hälsinge, arrangör för Rally SM premiären 2024 i Hudiksvall.

Inbjudan har nu landat och anmälan öppnar klockan 18:00 lördag kväll, detta i takt med att allt f...

Publicerad: 2023-12-02 15:03


Kalendern klar för Östergötlands RS-serie.
© emotorsport.seAllt fler serier och cuper får ihop sina kalendrar inför 2024, under torsdagen presenterades kalendern för Östergötlands RS-serie som i mitten av april inleder med Skänningeknixen.

Lika traditionsenlig är Sviestaträffen den 1:a maj och följs upp av två deltävlingar hos Åtvidabergs MK, först Sockn...

Publicerad: 2023-12-02 08:35


B-Zero blir ny budgetklass för Norsk rallysport.
© Norsk Bilsport.För en vecka sedan presenterade Norsk Bilsport att klassen B-Zero nu också kan tävlas med i rally, det handlar om de minsta rallybilarna som tidigare gått på bana.

Klassen är öppen för bilar tillverkade mellan 2005 och 2014 och av modellerna Citroën C1, Peugeot 107 och Toyota Aygo.

Ursprunget ...

Publicerad: 2023-12-01 00:19


Kalendern för Rallyklassikernas Back & Sprintcup 2024 klar.
© emotorsport.seRallyklassikerna har tagit beslutet att än en gång arrangera Back & Sprint cupen, även om intresset och deltagandet var så tamt 2023.
- Dock så tror vi att många av oss vill ha en tävlingsform där vi kan vara med på ett lite enklare sätt. Inga långa tävlingar med servicepersonal, och där vi får...

Publicerad: 2023-12-01 00:06


FIA jobbar för nytt poängsystem i WRC, Mikkelsen vill se kortare tävlingar.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.Hos FIA har tankarna en längre tid gått på att plocka fram ett nytt poängsystem för WRC serien för att göra serien mer spännande. Kanske genom att ge poäng också efter respektive dagsetapp, tankesätt har också testats och simulerats mot de senaste årens resultat för att se hur ett nytt poängsystem s...

Publicerad: 2023-11-29 21:55


26:e säsongen av E-Cupen, fem tävlingar på kalendern 2024.
© emotorsport.seKalendern för den 26:e säsongen av E-Cupen är spikad, precis som i år blir det med fem deltävlingar. Team Skogsåkarna inleder cupen den 25:e maj med Skogsåket och i mitten av juni körs Hammarslaget hos Norrahammars MK.

Knappt tre månaders semester innan Ekrundan hos SMK Eksjö körs, avslutningen s...

Publicerad: 2023-11-29 19:02


Sveriges och Örebros Mr Lancia, en Lancia 037 visas på Rally & Konst 2:a advent.
© Nils-Brage Pettersson.Sveriges och Örebros Mr Lancia, ja det tycker jag man kan säga att vi har och göra med. Nu ska nästa bil till för presentation, en Lancia Rally 037 som kommer stå på garageuppfarten när Rally & Konst bjuder in den andra advent. Enligt Tomas veterligen enda exemplaret i Sverige. Bilen är en ”replica”...

Publicerad: 2023-11-29 18:57


Ted Malm, 2023 summeras och vi tittar in i 2024.
© Ted Malm.Då har vi kommit dithän att vi summerar 2023. Det blev ett år som inte alltid gick såsom planerat utan tävlingarna kännetecknades ofta av att fightas in i det sista till mål.

PV´n i Rally Sweden Historic för andra gången.
Året började med en start i Rally Sweden Historic som är en del av ...

Publicerad: 2023-11-29 17:31


Finland och Estland samkör rallytävling i nationella mästerskapen 2024.
© emotorsport.seNär det Finska mästerskapet kör sin fjärde deltävling 2024, den första på barmark blir det med spetsat startfält, idag presenterade det Finska förbundet ihop med det Estniska att de samkör en deltävling av de nationella mästerskapen.

Länsirannikon Ralli med Åbo som bas blir tävlingen de båda mäst...

Publicerad: 2023-11-28 21:10


Snön faller över SM vägarna i Vinterpokalen, 6 sträckor på 10 mil väntar.
© emotorsport.seEfter Hälsingerallyt den 19-20:e januari går tiden fort fram till säsongens andra deltävling, då Vinterpokalen hos Sandvikens MK redan 2-3:e februari. Rapporterna om snö i Hälsingeskogarna har varit kända, men hur ser det ut för Vinterpokalen?
- Just nu har vi ett riktigt snöoväder som tydlig sk...

Publicerad: 2023-11-28 21:04


Tidigare nyheter:
Snön faller över SM vägarna i Vinterpokalen, 6 sträckor på 10 mil väntar.
Svenska mästarna Flodin & Bergsten klara för fortsättning med GK Door Team Sweden i Rally SM 2024.
Lindén tog målgång i Roger Albert Clark Rally, klasseger och bästa Svenskar.
Solberg dominerade historiska rallyt, men hamnade i diket.
McCormack vinner Roger Albert Clark Rally, Lindén till mål med PV´n.
Solberg bryter Roger Albert Clark Rally, gled av vägen i leran.
Foto från MotorsportSalongen på Nöjesfabriken i Karlstad.
Följ avslutningen av Roger Albert Clark Rally, Solberg tillbaka.
Tung Svensk dag i Roger Albert Clark Rally, Solberg och Lindén bryter.
Adielsson tillbaka i växande Internationella 4wd, kör Skoda Fabia Rally2 Evo med Tisse Racing.
SM satsningar & ny tuff GT86:a i grupp H - lite från MotorsportSalongen.
14 mil i Roger Albert Clark, följ ledarbilarna med Solberg och Lindén.
Solberg utklassar alla, 4 minuters ledning i Roger Albert Clark Rally.
Reiersen i SM satsning med JC Raceteknik i ny Skoda Fabia RS Rally2.
Bilder direkt från MotorsportSalongen.
Nio nya mil special för Solberg och Lindén i Roger Albert Clark Rally, följ lördagen.
Solberg och Lindén leder stort i Roger Albert Clark Rally.
Rally SM säsongen på gång, full fart i Hudiksvall och Sandviken.
Späckat program och många utställare på MotorsportSalongen.
Fyra FIA Rally Star talanger utsedda, får fri Junior WRC plats 2024.Nyhetsarkiv:
[
2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Nästa deltävling:
E-cupen:
Skogsåket 25/05


Rally SM:
Hälsingerallyt 19-20/01


Rally VM:
Rallye Monte Carlo 25-28/01


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05
Foto:
MotorsportSalongen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2022.