Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
MaxSport   

   
SA Tech AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mats Bilar   

   
Trendab AB   

   
Mastertrailer.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Starkt startfält öppnar Rally-SM i Hälsingerallyt.
PRESSRELEASE

Lördag den 20 januari står SMK Hälsinge värd för premiären i årets Rally-SM. Klubben har inte kört SM sedan 1987, och senaste vintertävlingen i SM var 1982. När Hudiksvall och Hälsingland åter gör intåg i Rally-SM är det med ett mycket starkt startfält på 73 bilar.

Internationella 4WD
I den högsta klassen, Internationella 4WD, ses 15 ekipage anmälda till premiären i Hälsingland. Regerande mästarna, och hemmaföraren, Patrik Flodin tillsammans Göran Bergsten återvänder för GK Door Team Sweden i sin VW Polo R5. I år får dom sällskap i klassen och teamet av tidigare JVM-vinnarna Dennis Rådström och Johan Johansson, även dom i VW Polo.

"Det ska bli sjukt häftigt. Jag hade aldrig trott att viskulle få en SM-tävling här. Jag har inte kört tävling på någon av sträckorna, men känner till vägarna och de är brutalt häftiga. Målsättningen är att försvara guldet i år, men det kommer bli svårt med extremt bra motstånd. Vi ska köra test och tävling i Torsby nästa vecka för att komma så bra förberedda som möjligt," säger Patrik Flodin.

Samtliga tre medaljörer från fjolåret i klassen finns på plats när SM-serien inleds i Hudiksvall. Småländska Team Nybe mönstrar tre Skoda Fabia R5 med fjolårets silvermedaljörer Albin Nordh och Christoffer Bäck, Jonas Åkesson som tog brons förra året och Fredrik Åhlin med ny kartläsare i form av Maja Bengtsson.

Juniorvärldsmästaren från 2020, Tom Kristensson, kommer tillbaka till Rally-SM efter att ha kört EM i fjol. Tom och kartläsaren Andreas Johansson sitter i en fabriksny Skoda Fabia RS Rally2. I en likadan bil kommer Isak Reiersen ochLukas Karlsson, som förra året tog SM-guld i Internationella 2WD och nu kliver upp i högsta klassen.

Mattias Adielsson och Bosse Holmstrand, som tog hem guldet i Nationella 2WD förra året, följer i Reiersens fotspår och återvänder till 4WD i en Skoda Fabia. Patrik Sandell, Juniorvärldsmästare 2006, gör SM-comeback tillsammans med legenden Staffan Parmander.

Hemmaförare i klassen är Jari Liiten, vars föräldrahem ligger längs en av sträckorna, som åker ihop med kartläsaren Mikael Johansson.

"Självklart ska det bli extra kul att få köra en SM-tävling på hemmavägarna, där man känner igen en hel del. Särskilt roligt ska det bli med sträcka fem som går förbi huset där jag vuxit upp. Jag är extremt taggad på 2024 med detta startfält i Internationella 4WD. Jag och Mikael har åkt in oss lite mer i bilen. Vi har kört en del tester och förbereder oss meden liten förtävling nästa helg i Skutskär. Vi känner oss mer än redo för årets SM-säsong," säger Jari Liiten.

Nationella 4WD
I den Nationella klassen för fyrhjulsdrivna bilar saknas fjolårsmästaren Robert Andersson. Men med 14 bilar anmälda bjuder Hälsingerallyt på ett mycket konkurrenskraftigt startfält.

Kim Nydén och Jonas Sandin tog silver förra året, och är ett av flera ekipage ien Mitsubishi Mirage som har höga ambitioner. Likaså Sandvikens Oskar Sundell och Joakim Söderqvist, som gjorde en mycket stark debut i klassen i förra årets SM-final.

Tävlingens enda internationella ekipage återfinns i Nationella 4WD genom österrikaren Karl Rumpler, ihop med danska kartläsaren Jeanette Kvick.

Hemmaförare i klassen är Tomas Bergman ihop med Ida Lidebjer Granberg, som har flera framskjutna placeringar i SM senaste åren.

"Det ska bli riktigt skoj, och dessutom ovanligt bekvämt, att köra ett Rally-SM på hemmaplan. Jag har senaste veckorna upplevt ett stort intresse i stan bland folk, som annars inte ofta pratar om rally. Många vill ta chansen och ta sig ut och titta. Av någon anledning brukar det också gå bättre för mig, ju närmare hemmet tävlingarna körs. Lokalkännedomen bidrar till ett mentalt lugn som gör att man kan koncentrera sig på att köra tävlingen på ett annat sätt, när man kan släppa lite fokus på allt runtomkring," säger Tomas Bergman.

2WD
Den tvåhjulsdrivna klassen är den absolut största i Hälsingerallyt, med över 35 bilar på startlinjen den 20 januari. Med den regerande mästaren Mattias Adielsson i en fyrhjuldriven bil i år, kommer klassen att se en ny mästare.

Den dubbla Juniorvärldsmästaren PG Andersson, tillsammans med Anders Fredriksson, har vunnit SM-guld i Internationella 4WD säsongerna2020 till och med 2022. Nu gör Årjängsduon en nysatsning i en tvåhjulsdriven Toyota Corolla.

Hemmaföraren Niklas Hägg vann SM-guld på SM-veckan i Umeå förra året. I en nybil ska nu Hägg i par med Östgöten Toni Sundkvist tackla hemmatävlingen i Hälsingland.

"Att få köra Rally-SM på hemmaplan kommer att bli en otroligt häftig upplevelse. Jag och Toni ser mycket fram emot att få starta Hälsingerally, med en bil som känns helt kanon. Jag har nog aldrig haft en bättre tvåhjulsdriven bil. Det återstår att se om vi har någon fördel att starta sträckorna på hemmaplan. Nervositeten kanske kickar in. Vi hoppas på mycket publik ute på sträckorna", säger Niklas Hägg.

Emil Karlsson från Hällefors har tagit tre raka SM-silver, och gör 2024 en nysatsning i en BMW 1M efter 12 säsonger i en Volvo 940. Kartläsare är sambon Jessica Larsson.

Den tvåhjulsdrivna klassen mönstrar många starka juniorer. Patrik Hallberg och John Stigh tog silver i JSM-förra året, och går för guld med start i Hudiksvall. Bronsmedalj i JSM förra året var Liam Berg, som fortsätter i sin Ford Fiesta i år. Hugo Carlberg från Fagersta tog körkort sent under fjolåret, och gör SM-debut i Hälsingerallyt. Elliot Sjögren och Dennis Norén tar klivet upp i 2WD från Standardklassen.

Standard
I klasen för standardbilar kommer närmare 10 bilar till start i SM-premiären.

Hemmaföraren Daniel Jonsson med Emma Hägg blir starka utmanare i klassen, där de bland annat möter Jan Johansson som tog hem silvret under 2023.
"Det ska bli riktigt roligt att starta SM-säsongen här på hemmaplan. Vi gör det i en ny bil, och på riktigt fina vägar här i Hälsingland. Vi är förväntansfulla. Detta ska bli riktigt häftigt," säger Daniel Jonsson.

Andreas Hovind från Enköping är tillbaka i Rally-SM efter två år i Backe-SM, som bland annat resulterade i ett SM-silver.

Tävlingens enda helkvinnliga ekipage återfinns i standardklassen genom Madicken Swärdh och Maria Nykvist från Katrineholm.

Stort intresse bland hemmaåkarna att köra Hälsingerallyt
Hela sex personer med hemvist i arrangörsklubben SMK Hälsinge kommer till start inför hemmapubliken i Hudiksvall. Därtill är det ett stort antal ekipage med hemvist i närområdet, som kör Hälsingerallyt.


» Pressrelease från Rally SM.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2024-01-07 20:07


WRC tabellerna efter Rally Latvia, tätare i toppen och Svensk WRC2 ledning.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.Thierry Neuville leder fortsatt WRC serien och går som första bil första dagen i Secto Rally Finland som körs i nästa vecka. Endast åtta poäng bakom är teamkollegan Ott Tänak inför de fem sista deltävlingarna. Som trea Elfyn Evans som har fem poäng upp på Tänak som smet om denna helg, Sebastien Ogie...

Publicerad: 2024-07-21 21:58


Så gick det i Svampasprinten.
Fyra gånger kördes den 3780m långa sträckan på Svampabanan under söndagen, Tomelilla MK arrangerade Svampasprinten. Ett 50-tal startande och i totallistan ses fyra klassvinnare överst - totalt räknas tre av fyra åk i slutresultatet.

Snabbast totalt var SKÅAB´s Stefan Kristensson i Ford Fiesta, s...

Publicerad: 2024-07-21 21:57


Taktisk och historisk triumf för Solberg.
© Oliver Solberg Rally.Oliver Solberg kontrollerade tävlingen från start till mål och säkrade en historisk VM-seger i Lettland på söndagen.

Fem år efter att han blivit den yngste vinnaren någonsin av en EM-rallytävling i Lettland blev Solberg också den förste att vinna en VM-omgång i WRC2-klassen på samma plats.

Den...

Publicerad: 2024-07-21 18:00


Lettisk WRC seger för Rovanperä, tekniska problem sänkte Sesks, Solberg vann WRC2.
© Toyota Gazoo Racing.Kalle Rovanperä har inte varit snabbast under söndagen, istället har Ott Tänak och Sebastien Ogier vunnit sträckor. Segern var dock i säker hand för Kalle och Jonne Halttunen, en dubbel för Toyota Gazoo Racing då Sebastien Ogier tar andraplats - 39,2 sekunder mellan dem.

Sesks snuvad på pallpl...

Publicerad: 2024-07-21 13:57


Så gick det i Danska Komo Rallysprint.
© Kristian Lindberg.Danska Komo Rallysprint med Kalundborg og Omegns Motorklub som arrangör kördes med 40-talet bilar, några tävlande på Svensk licens. Varvlopp med 4,2km special per omgång, rallyt körs med totalt fyra omgångar. Ett av de tre första åken får räknas bort innan resultatlistan blir klar.

Snabbast total...

Publicerad: 2024-07-21 08:29


Svampasprinten och Rally Latvia att följa under söndagen.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.I Tet Rally Latvia avslutas rallyt med fyra sträckor, två som går dubbelt och ger 64km special under söndagen. Första sträckan rullar igång strax före klockan åtta och avslutande powerstage inleds 14:15.
Ska Kalle Rovanperä behålla lugnet och ta segern och blir det Svensk seger i WRC2 klassen genom...

Publicerad: 2024-07-20 22:43


Rovanperä och Solberg fyra sträckor från vinst i Rally Latvia.
© Toyota Gazoo Racing.En aningen mer händelserik eftermiddag och kväll i Tet Rally Latvia, om än lugnt för ledarna i de båda högsta klasserna. Kalle Rovanperä har fortsatt i högt tempo med tre av fyra sträcksegrar och toppar rallyt 42,5 sekunder före Sebastien Ogier, en dubbel för Toyotas båda deltidsförare när helgens f...

Publicerad: 2024-07-20 21:49


Rovanperä och Solberg i fortsatt Lettisk ledning.
© Oliver Solberg Rally.Halva lördagen av Tet Rally Latvia avverkad och snart rullar andra halvan igång, fyra sträckor under förmiddagen där Kalle Rovanperä varit snabbast på tre av sträckorna, en snabbaste tid satte också Ott Tänak.

Kalle har nu 34,8 sekunders ledning mot Sebastien Ogier som passerat Martins Sesks med ...

Publicerad: 2024-07-20 15:08


Söndagsrally med Svampasprinten.
© Kristian Lindberg.Svampasprinten med Tomelilla MK som arrangör, det körs på rallycrossbanan med hälften hälften gällande underlag. 3,7km per åk gäller och fyra gånger ska det köras varav de tre bästa gäller som slutresultat.
57 anmälda ekipage och dessa finns inom 12 klasser, två bilar ut i Ungdomsrally där Emil Sal...

Publicerad: 2024-07-19 18:14


Följ Komo Rallysprint och Rally Latvia under lördagen.
© emotorsport.seI Danmark körs KOMO Rallysprint, Kalundborg og Omegns Motorklub står för arrangemanget som körs varje sommar på grus och asfalt, det är varvlopp och 4,2km per omgång. Fyra åk på banan för samtliga, för slutresultatet räknas två av de tre första åken ihop med det fjärde. För de fem snabbaste totalt b...

Publicerad: 2024-07-19 18:12


Tidigare nyheter:
Följ Komo Rallysprint och Rally Latvia under lördagen.
Rovanperä pressad av Sesks i Rally Latvia, Solberg flyger fram i WRC2.
90 bilar till nästa helgs Rally di Roma Capitale - Barth ende Svensk i ERC fältet.
Sex svenska ekipage när prestigfyllda Komo Rallysprint avgörs under lördagen.
Sju sträckor på 12 mil under fredagen i Rally Latvia, följ rallyt med resultat sträcka för sträcka.
Solberg överlägsen på ss1 i TET Rally Latvia, Rovanperä snabbast totalt.
Strax rallystart i Lettland - följ de Svenska deltagarna, Oliver och Jonas.
Tänak och Solberg, just nu snabbast på shakedown i Lettland.
Evans får träningsmil i HYAcenter Ralli - flera Svenskar i Rally2 klassen.
Följ WebTV & Resultat från morgonens shakedown inför Rally Latvia.
Tidig uppstigning för shakedown i Rally Latvia, drar igång 06:31.
Solberg jagar en historisk uppföljare.
Andra rallyutställaren klar för ”Konst & Rally” i Järnboås, Rasmus med koboltblå Volvo 940.
Startfält, tidsplan, och länkar inför Tet Rally Latvia.
Svenskt och Norskt i listan för Lahti Historic Rally.
Östberg försvarar inte segern i Rally Isla de Los Volcanes, kör föråkare i helgen.
TV-tablå inför helgens WRC Tet Rally Latvia.
Foto från Slottssprinten.
Andervang summerar händelserna och helgen i Holländska GTC Rally.
De var snabbast uppför Vårdkasbacken i Härnösand.Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Nästa deltävling:
E-cupen:
Ekrundan 07/09


Rally EM - ERC:
Rally di Roma Capitale 26-28/07


Rally SM:
East Sweden Rally 23-24/08


Rally VM - WRC:
Secto Rally Finland 01-04/08


Svenska RallyCupen:
Kullingstrofén 03/08
Foto:
Slottssprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Slottssprinten, uppvisning Appendix K.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Skilling 500.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, lördag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.