Trendab AB   

   
Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   
SA Tech AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
MaxSport   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© VOC Mekonomen Rally.
© VOC Mekonomen Rally.
Patrik Fredriksson favorit på Värmländsk hemmaplan.
Nu kör vi, VOC Mekonomen Rallys VinterSerie startar i Torsby
PRESSRELEASE

Att VOC Mekonomen Rally inleder säsongen med deltävling i Torsby och Rally Finnskogsvalsen är en stabil tradition. Säsongen 2024 är inget undantag. På lördag är det därför återigen dags för VOC klassens fartfantomer att utmana Torsbyskogarnas spännande och utmanande vintervägar. I år på vägar i fantastiskt fint vinterskick efter fin-fint vinterrallyväder i Värmland. Kampen kommer att blir stenhård. Och underhållande.

Torsby har bjudit VOC Mekonomen Rally på jättefina vinterrallyn i ett flertal år och har också blivit utsedd till årets arrangör av klassens deltagare flera gånger. I år har dessutom vädrets gudar varit snälla med vinterrallyväder för Torsbyområdet så riktigt fina vägar är att vänta. Ett rally i toppklass helt enkelt.

Rallyt har blivit en tradition, nästan en institution i vår kalender. I år kommer vi precis som vi gjort tidigare att dela rallyt i två. Tre sträckor före service i dagsljus, en perfekt inledning på säsongen. Efter en lite förlängd service så kör vi resten av rallyt, två av sträckorna i repris, som ett separat andra rally i mörker som för oss i VOC Mekonomen Rally alltså räknas som deltävling två i årets VinterSerie, säger klassansvarig Roger Fransson.

För de i klassen som eventuellt tvingats bryta före service är det öppet att starta om i tävling två, det vill säga efter service, utan några tidstillägg bara man hinner till sin tid i fältet ut från service.

I år startar VOC Mekonomen Rally säsongen med ett par stora nyheter. Den största är att SverigeSerien numera bara är sommartävlingar och vintertävlingarna körs därför som en separat VinterSerie på fyra deltävlingar. En annan stor nyhet är att A och B förare från och med nu tävlar tillsammans i en sammanslagen elitklass, Elit A/B.

Vinterrally i Sverige slåss med tuffa förutsättningar. Vinterrallydäcken har blivit extremt dyra, nya kostnader för skyltning och allmänt skenande priser på allt från bensin och diesel till boende. Minskande startfält tvingar arrangörerna att höja startavgifter för att överhuvudtaget få rallyt att gå ihop samtidigt som alla deras kostnader också skenat iväg. En negativ spiral som det inte är lätt att bryta.

Det tuffa läget återspeglas också i VOC.
Rallyt som sådant samlar 58 till start trots att det förutom att ingå i vår VinterSerie också ingår i MAS-Rallycup. Det är ungefär hälften så många som det brukade locka innan diverse kriser rörde om i världen och förstås också i svenskt rally. VOC är inte förskonade. Vi har sexton bilar till start och håller med det ungefär vår andel av startfältet. Annars skulle man kunna tänka sig att en klass som vår, där det i huvudsak tävlas utan eller med mycket begränsat sponsorstöd, så skulle ökade privata kostnader göra att vår klass drabbas ännu hårdare - men så är det alltså inte, gott så. Vår kloka grundmodell för att hålla tillbaka kostnader och hålla bilar up-to-date ser alltså ut att fortsatt fungera även in på klassens 35 år som börjar nu.

Utveckling pågår!
Detta sagt så känner jag mig förstås inte alls nöjd med att ha 16 bilar till start. Som lök på laxen så har dessutom jobbet återigen satt käppar i hjulet för mig och Lotta att komma till start, efter Coronanedstängningen har det nästan vilat en förbannelse över vårt eget tävlande. Jag vet att det pågår spännande dialoger och initiativ förare i klassen emellan, men dessa tror jag inte vi kommer att se frukt av förrän tidigast då SverigeSerien tar fart till sommaren.

Sedvanligt tuffa tag att förvänta i VOC Mekonomen Rally
År efter år så kan vi konstatera hur tuffa klasserna är i VOC. Den stora mängden tävlande i klassen totalt och de precis jämna bilarna skapar en hård och utvecklande konkurrens. I detta är ju faktiskt klassen helt unik.

Färre till start i Torsby än vad vi varit tidigare om åren men med en hel rad kanonförare på plats så blir konkurrensen ändå tuff. Går det ens att förutspå en vinnare i klasserna?

Absolut! Fjolårets mästare Patrik Fredriksson får utan tvekan bära oket av att vara favorit i Elit A/B. Det tror jag för övrigt är en mening som jag kommer att upprepa fler gånger under kommande säsong. Magnus ”Linkan” Lindqvist som fajtades med Patrik ända in i målsnöret i fjol är definitivt första utmanare speciellt när underlaget är snö och is, kanske till och med att han borde gälla som favorit? Det är hårfint. Spännande också att Kent-Ola Björklund kommer till start igen, det är en utmanare av rang och honom hoppas vi få se mer av under året.

Av B-förarna i den sammanslagna klassen tror jag det är fjolårets B-vinnare Tim Palmqvist som tillsammans med Jonas Karlsson har lägsta oddsen på pallplatser, men det finns många fler namn som det blir intressant att följa. Uppklassade Gabriel Banger och Stein-Fredrik Akre eller Arvid Larspers för att nämna tre. Tufft kommer det att bli.

C-förarklassen är den klass där det tyvärr är tunt antal startande i Torsby. Kanske är det de dyra däcken som alla pratar om som gör att våra C-förare inte riktigt hakar på våra serier förrän till sommaren? I klassen tror jag Ville Larsson uppklassad från junior trots sina unga år blir svårslagen nu när han dessutom får noter.

Välkomna alla till en ny rafflande säsong i VOC Mekonomen Rally. Välkomna till Finnskogsvalsen. Välkomna till en härlig rallydag där vi lovar att fajterna kommer att vara tuffa och underhållande.


» Pressrelease från VOC Mekonomen Rally.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2024-01-10 21:34


Foto från Slottssprinten, uppvisning Appendix K.
© emotorsport.se100-åringen Katrineholms MK laddade på med uppvisningskörning med Appendix K bilar under fredagen inför den stora Slottssprinten. Sommarens hittills enda soliga och varma dag och kväll gav mycket publik samtidigt som de tävlande till lördagen anlände under kvällen och fyllde på runt sträckan. Full f...

Publicerad: 2024-07-14 21:18


Fyra svenskar anmälda till KOMO Rallysprint, anmälan stänger vid midnatt.
© Kristian Lindberg.På lördag körs populära KOMO Rallysprint i Danmark, vid midnatt stänger anmälan.

Tag chansen - fortfarande platser kvar, ett antal svenska BMW-ekipage är anmälda till tävlingen och den danska folkfesten som brukar dra en stor publik. Men det saknas svenska utmanare till den danska eliten i 4WD kl...

Publicerad: 2024-07-14 15:25


Inställda deltävlingar ersätts ej i Svenska Sprintrallycupen.
Tyvärr har två arrangörer, Kristianstad MK och Älmhults MK, i årets SSRC valt att ställa in sina deltävlingar. Thomas Borssén, förklarar:
Vi har sett över möjligheten att ersätta de två sprinttävlingarna. I dialog med våra tävlande har vi inte hittat något som passar in och vi kommer därför in...

Publicerad: 2024-07-14 12:10


Andervang sexa totalt i GTC Rally.
© Stig Andervang.Det blev en slutlig sjätteplats för Stig Andervang och Johan Findhammer i Hyundai i20 N Rally2:an när Holländska GTC Rally avslutades. Svensken hade en fjärdetid och några sjätteplatser på sträckorna under dagarna, totalt 15 sträckor i rallyt under dagarna två.

Tysken Dennis Rostek tog segern med...

Publicerad: 2024-07-14 09:24


Sex prickade chicaner, Lappi ändå ohotad vinnare i Orlen Lietuva Rally.
© Orlen Lietuva Rally.Esapekka Lappi och Janne Ferm tog sig an Orlen Lietuva Rally under helgen, de gjorde det i en Hyundai i20 N Rally1 Hybrid och allt för att testa inför stundande Lettiska VM rally. Till Litauen for Hyundai-teamet för extra träningsmil och att de skulle vara ohotade om segern stod klart sedan länge.
...

Publicerad: 2024-07-14 09:05


Hästkrafternas dag på på Arena Hagmyren, 20-talet rallyåkare kör uppvisning under måndagen.
© emotorsport.seHästkrafternas dag är på gång på Arena Hagmyren i Hudiksvall, det pågår under måndagen i Glada Hudik Summer Week. SMK Hälsinge visar upp motorsporten där bland annat rally, crosskart, rallycross och folkrace kör på banan. Det körs på SMK Hälsinges nya motorbana bestående av både grus och asfalt, det...

Publicerad: 2024-07-14 08:16


Mille kungen av somrig Slottssprint, Nygren bäst med 2wd.
© emotorsport.se181 glada rallyekipage kastade loss från huvudstarten vid Ericsbergs Slott under lördagens tidiga förmiddag när Slottssprinten 2024 skulle inledas. 6,2km över Vedbo inledde rallyt där hemmaföraren Mille Johansson öppnade klart snabbast, var 7,1 sekunder före Jari Liiten.

Mille snabbast på fler...

Publicerad: 2024-07-13 21:35


Hälsingeserien uppför Vårdkasbacken under söndagen.
© emotorsport.sePå söndagen är det backtävling hos Örnsköldsviks Rallyklubb när backtävlingen uppför Vårdkasbacken i Härnösand ska köras som deltävling i Hälsingeserien. Sträckan mäter 900 meter och körs två gånger.

30-talet anmälda för rallyklasserna, Tomas Bergman, Roger Westin, Gerhard Sjökvist och Sören Hägg...

Publicerad: 2024-07-12 21:37


Följ Slottssprinten, resultat, radio och WebTV från sommarklassikern.
© emotorsport.seStörst för helgen och hittills i år är Slottssprinten, 100-års jubilerande Katrineholms MK kör sin sommarklassiker med full startfält om 180 åkare med fem sträckor. Ingående serier är Volvo Euro Cup, Östergötlands DM och Stockholms DM.

»
Länkar...

Publicerad: 2024-07-12 21:35


Tidemand och Levin snabbast uppför Marknadsbacken.
© Anders Fredriksson.I samband med Hästkraftshelgen i Årjäng arrangerar Årjängs MK på fredagen en rallysprint, start och service inne i centrum på gatorna. Sträckan körs över 1km uppför Marknadsbacken. Sista biten på grus in till mål, som vanligt bra med publik när rallyt bjuder på stjärntätt startfält och breda sladdar...

Publicerad: 2024-07-12 21:33


Tidigare nyheter:
Tidemand och Levin snabbast uppför Marknadsbacken.
Tobias Johansson snabbast i Slottssprintens fredagsrally.
Följ fredagen med Hästkraftshelgens rallysprint, klassisk Slottssprint och GTC Rally.
185 ekipage för lördagens Slottssprint, fem sträckor väntar runt Ericsbergs Slott.
40 klassiker kör fredagsrally runt Eriksbergs Slott.
Enhetsdäck i Rally SM, Svensk Bilsport ingår avtal med Hankook för säsongerna 2025-27.
Lappi testar i helgens Orlen Lietuva Rally.
Startlista & tidsplan, 2x Solberg fyller på till fredagens rallysprint i Årjäng under Hästkraftshelgen.
Slottssprint på gång, programförsäljning och TV/Radio tider.
Sydsvenska Mästerskapet i Rally efter Skilling 500.
Andervang i helgens Holländska GTC Rally.
Toyota förlänger samarbetet med Rally Sweden, 3-årigt avtal klart.
Reiersen och Grahn, två av Svenskarna till Finska HYA Center Rally.
Mille Johansson drygar ut mästerskapsledning med ny pallplats i Rally-EM.
Rally Vetlanda med 5 sträckor, 46km special, rallyradio och rekognosering.
Zoombara kartor över sträckorna för WRC Secto Rally Finland.
”Konst & Rally” i Järnboås 2024, Östlund först ut av rallyutställarna.
ERC tabellerna efter Rally Estonia - många Svenskar på medaljplats!
Tidsplan och info inför Hästkraftshelgens rallysprint.
Linnamäe satte allt på ett kort, vann Rally Estonia - Calle tvåa och Mille trea i Junior EM.Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Nästa deltävling:
E-cupen:
Ekrundan 07/09


Rally EM - ERC:
Rally di Roma Capitale 26-28/07


Rally SM:
East Sweden Rally 23-24/08


Rally VM - WRC:
TET Rally Latvia 18-21/07


Svenska RallyCupen:
Kullingstrofén 03/08
Foto:
Slottssprinten, uppvisning Appendix K.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Skilling 500.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, lördag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, fredag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.