Carless Racing Fuels.   

   
MaxSport   

   
SA Tech AB   

   
Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Trendab AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© M-Sport.
© M-Sport.
56 tävlande väntas till Rally Sweden 2024, nio bilar i huvudklassen.
Startlistan till Rally Sweden 2024, deltagarrekord och drömväder!
PRESSRELEASE

Nu är anmälan till Rally Sweden 2024 stängd. 56 ekipage från 27 olika länder kommer till VM-festen i Umeå 15-18 februari. De två senaste årens vinnare Kalle Rovanperä och Ott Tänak kommer bägge till start i tävlingen liksom svenska affischnamnet Oliver Solberg.

När Rally Sweden WRC-säsongen andra deltävlingen kommer det – precis som de två föregående åren i Umeå – bli ett vinterrally som heter duga. Snölandskapet ramar redan nu in Västerbotten och de kommande rallysträckorna på ett närmast sagolikt vis.

Rally Sweden bjuder dessutom glädjande nog sedan tävlingen utlokaliserades till Umeå på nytt deltagarrekord. Premiären lockade 45 ekipage första året. I fjol anmälde sig 52 team och i år är antalet team/förare uppe i hela 56 ekipage fördelade på 27 länder med bland annat spännande nationer som Oman, Kazakstan och Chile som kommer få uppleva atmosfären i Umeå för första gången.

Deltagarrekord och drömväder.
Det är naturligtvis glädjande att vi lockat så många förare till årets tävling och extra glädjande är det förstås att vi aldrig haft så många förare anmälda i junior-VM-klassen, hela 19 ekipage kommer till start, säger tävlingsledaren Stig-Rune Kjernsli och tillägger;
Vi är också mycket nöjda att vi lyckats locka många nya förare som nu gör sin debut i Umeå. Sedan tycker jag personligen det är det synd att vi inte lyckades få hit några norrmän, konstaterar den norske tävlingsledaren.

Istället får han nu glädjas åt nytt deltagarrekord och den snömängd och variation i vädret som i skrivande stund ser ut att skapa bra sportliga förutsättningar.
Snön har verkligen hjälpt oss rama in tävlingen som det vinterrally det är tänkt att vara. Den mildväder som kom efter jul skapade en isyta som förhoppningsvis gör att sträckorna får ett bra rallyunderlag.

3 X Svenskt.
Noterbart inför 2024-års tävling är att i startfältet hittar vi även i år inte mindre än tre svenskar där affischnamnet och fabriksföraren Oliver Solberg med sin kartläsare Elliott Edmondson ackompanjeras av Isak Reiersen/Lucas Karlsson i WRC 2-klassen och i WRC 3- och junior-VM får kommer publiken få stifta bekantskap med Mille Johansson/Johan Grönvall.
Det är kul att vi får fler svenska förare till start och även om jag kanske hade hoppats på några fler sett till alla de halv-professionella team som finns i Sverige är det ändå ett fall framåt jämfört med de tidigare Rally Sweden-tävlingarna i Umeå, konstaterar Kjernsli.

Tight i toppen.
I WRC 1-klassen är det ett stort antal världsstjärnor som kommer till start. Toyota-teamet mönstrar tre förare till Umeå-racet och den japanska biltillverkaren har fått uppleva två helt vitt skilda upplevelser av Rally Sweden. Öppningsåret blev det två av tre pallplatser. I fjol slutade man fyra och femma och fick även se Takamoto Katsuta göra en rejäl rullning med konsekvensen att han tvingades bryta tävlingen.

Världsmästaren.
Premiäråret segrade Kalle Rovanperä i Umeå och finländaren – som vann hela VM-serien i såväl 2022 som 2023 är – är trots att han bara aviserat en halvtidssatsning i år förstås en av favoriterna. Britten Elfyn Evans slutade fyra i fjol och har än så länge inte lyckats behålla fullt körfokus under sitt deltagande i Rally Sweden.

Fjolårsvinnaren.
Hyundai-teamet med den från M-sport Ford kontrakterade fjolårsvinnaren Ott Tänak med sin trogne kartläsare Martin Järveoja kommer också till start. Om den nya miljön ska få honom att upprepa segern från 2023 återstår att se. Hyundais andra rallyduo, Thierry Neuville och alltid supervassa finländaren Esa-Pekka Lappi kommer – om lyckas ratta sina bilar på rätt sida om marginalerna på vintervägarna – definitivt att hota om segern som ska fördelas över de 18 specialsträckorna. Belgaren Thierry Neuville, VM-trea i totala serien under 2023, har varit på pallen bägge gångerna i Umeå. Lappi slutade tvåa när han körde för Toyota 2022 och var kraftigt med i racet om segern i drygt två tredjedelar av tävlingen ifjol innan han gick av vägen näst sista sträckan på lördagen.

Utmanarna.
M-sport Ford fick celebrera med sitt affischnamn Ott Tänak högst upp på podiet på The Red Barn Arena i fjol. Till Rally Sweden mönstrar team-managern Richard Millener uppflyttade WRC 2-föraren Grégoire Munster från Luxemburg i tyngsta förarklassen och i teamet får även fransmannen Adrien Fourmaux chansen igen. Han var med 2022, men tvingades bryta på grund av mekaniskt fel.

20 x WRC2.
I WRC 2-klassen kommer det onekligen bli tight om segern. Inte mindre 20 ekipage kommer till start och fjolårssegraren, numera körande för Skodas fabriksteam, Oliver Solberg är förstås storfavorit på hemmaplan. Klassen bjuder på ett helt koppel med nya team som debuterar i tävlingen. Toyota bjuder bland annat på två japansk-finländska debutantteam i form av Yuki Yamamoto/Marko Salminen och Hikaru Kogure/Topi Luhtinen.


» Pressrelease från Svenska Rallyt AB.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2024-01-19 17:20


WRC tabellerna efter Rally Latvia, tätare i toppen och Svensk WRC2 ledning.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.Thierry Neuville leder fortsatt WRC serien och går som första bil första dagen i Secto Rally Finland som körs i nästa vecka. Endast åtta poäng bakom är teamkollegan Ott Tänak inför de fem sista deltävlingarna. Som trea Elfyn Evans som har fem poäng upp på Tänak som smet om denna helg, Sebastien Ogie...

Publicerad: 2024-07-21 21:58


Så gick det i Svampasprinten.
Fyra gånger kördes den 3780m långa sträckan på Svampabanan under söndagen, Tomelilla MK arrangerade Svampasprinten. Ett 50-tal startande och i totallistan ses fyra klassvinnare överst - totalt räknas tre av fyra åk i slutresultatet.

Snabbast totalt var SKÅAB´s Stefan Kristensson i Ford Fiesta, s...

Publicerad: 2024-07-21 21:57


Taktisk och historisk triumf för Solberg.
© Oliver Solberg Rally.Oliver Solberg kontrollerade tävlingen från start till mål och säkrade en historisk VM-seger i Lettland på söndagen.

Fem år efter att han blivit den yngste vinnaren någonsin av en EM-rallytävling i Lettland blev Solberg också den förste att vinna en VM-omgång i WRC2-klassen på samma plats.

Den...

Publicerad: 2024-07-21 18:00


Lettisk WRC seger för Rovanperä, tekniska problem sänkte Sesks, Solberg vann WRC2.
© Toyota Gazoo Racing.Kalle Rovanperä har inte varit snabbast under söndagen, istället har Ott Tänak och Sebastien Ogier vunnit sträckor. Segern var dock i säker hand för Kalle och Jonne Halttunen, en dubbel för Toyota Gazoo Racing då Sebastien Ogier tar andraplats - 39,2 sekunder mellan dem.

Sesks snuvad på pallpl...

Publicerad: 2024-07-21 13:57


Så gick det i Danska Komo Rallysprint.
© Kristian Lindberg.Danska Komo Rallysprint med Kalundborg og Omegns Motorklub som arrangör kördes med 40-talet bilar, några tävlande på Svensk licens. Varvlopp med 4,2km special per omgång, rallyt körs med totalt fyra omgångar. Ett av de tre första åken får räknas bort innan resultatlistan blir klar.

Snabbast total...

Publicerad: 2024-07-21 08:29


Svampasprinten och Rally Latvia att följa under söndagen.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.I Tet Rally Latvia avslutas rallyt med fyra sträckor, två som går dubbelt och ger 64km special under söndagen. Första sträckan rullar igång strax före klockan åtta och avslutande powerstage inleds 14:15.
Ska Kalle Rovanperä behålla lugnet och ta segern och blir det Svensk seger i WRC2 klassen genom...

Publicerad: 2024-07-20 22:43


Rovanperä och Solberg fyra sträckor från vinst i Rally Latvia.
© Toyota Gazoo Racing.En aningen mer händelserik eftermiddag och kväll i Tet Rally Latvia, om än lugnt för ledarna i de båda högsta klasserna. Kalle Rovanperä har fortsatt i högt tempo med tre av fyra sträcksegrar och toppar rallyt 42,5 sekunder före Sebastien Ogier, en dubbel för Toyotas båda deltidsförare när helgens f...

Publicerad: 2024-07-20 21:49


Rovanperä och Solberg i fortsatt Lettisk ledning.
© Oliver Solberg Rally.Halva lördagen av Tet Rally Latvia avverkad och snart rullar andra halvan igång, fyra sträckor under förmiddagen där Kalle Rovanperä varit snabbast på tre av sträckorna, en snabbaste tid satte också Ott Tänak.

Kalle har nu 34,8 sekunders ledning mot Sebastien Ogier som passerat Martins Sesks med ...

Publicerad: 2024-07-20 15:08


Söndagsrally med Svampasprinten.
© Kristian Lindberg.Svampasprinten med Tomelilla MK som arrangör, det körs på rallycrossbanan med hälften hälften gällande underlag. 3,7km per åk gäller och fyra gånger ska det köras varav de tre bästa gäller som slutresultat.
57 anmälda ekipage och dessa finns inom 12 klasser, två bilar ut i Ungdomsrally där Emil Sal...

Publicerad: 2024-07-19 18:14


Följ Komo Rallysprint och Rally Latvia under lördagen.
© emotorsport.seI Danmark körs KOMO Rallysprint, Kalundborg og Omegns Motorklub står för arrangemanget som körs varje sommar på grus och asfalt, det är varvlopp och 4,2km per omgång. Fyra åk på banan för samtliga, för slutresultatet räknas två av de tre första åken ihop med det fjärde. För de fem snabbaste totalt b...

Publicerad: 2024-07-19 18:12


Tidigare nyheter:
Följ Komo Rallysprint och Rally Latvia under lördagen.
Rovanperä pressad av Sesks i Rally Latvia, Solberg flyger fram i WRC2.
90 bilar till nästa helgs Rally di Roma Capitale - Barth ende Svensk i ERC fältet.
Sex svenska ekipage när prestigfyllda Komo Rallysprint avgörs under lördagen.
Sju sträckor på 12 mil under fredagen i Rally Latvia, följ rallyt med resultat sträcka för sträcka.
Solberg överlägsen på ss1 i TET Rally Latvia, Rovanperä snabbast totalt.
Strax rallystart i Lettland - följ de Svenska deltagarna, Oliver och Jonas.
Tänak och Solberg, just nu snabbast på shakedown i Lettland.
Evans får träningsmil i HYAcenter Ralli - flera Svenskar i Rally2 klassen.
Följ WebTV & Resultat från morgonens shakedown inför Rally Latvia.
Tidig uppstigning för shakedown i Rally Latvia, drar igång 06:31.
Solberg jagar en historisk uppföljare.
Andra rallyutställaren klar för ”Konst & Rally” i Järnboås, Rasmus med koboltblå Volvo 940.
Startfält, tidsplan, och länkar inför Tet Rally Latvia.
Svenskt och Norskt i listan för Lahti Historic Rally.
Östberg försvarar inte segern i Rally Isla de Los Volcanes, kör föråkare i helgen.
TV-tablå inför helgens WRC Tet Rally Latvia.
Foto från Slottssprinten.
Andervang summerar händelserna och helgen i Holländska GTC Rally.
De var snabbast uppför Vårdkasbacken i Härnösand.Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Nästa deltävling:
E-cupen:
Ekrundan 07/09


Rally EM - ERC:
Rally di Roma Capitale 26-28/07


Rally SM:
East Sweden Rally 23-24/08


Rally VM - WRC:
Secto Rally Finland 01-04/08


Svenska RallyCupen:
Kullingstrofén 03/08
Foto:
Slottssprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Slottssprinten, uppvisning Appendix K.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Skilling 500.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, lördag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.