Trendab AB   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Mastertrailer.   

   
SA Tech AB   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   
MaxSport   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© SBF
© SBF
Jonas Kruse berättar om tankarna om SM.
Kruses krönika, om Rally SM och framtiden.
PRESSRELEASE

Hoppas detta brev når dig mitt i förberedelserna för nästa tävling, nästa säsong eller på annat sätt i nästa steg i ditt rallyengagemang.

Här kommer det första brevet i det jag döpt till Kruses Krönika, ett sätt för mig som projektledare för Rally-SM och som ordförande för Styrgruppen för Rally-SM att informera och reflektera över vad som har hänt, händer och ska hända.

Den första deltävlingen i Rally-SM 2024 är nu historia, nästa är runt hörnet och jag vill dela några tankar om vägen hit!

Det har varit månader av intensivt arbete, inte bara för mig utan för hela gruppen, från september fram till starten i Hudiksvall. Tack för er support och ert hårda jobb!

Vi har mött större och mindre utmaningar redan från början vilket är kul och inspirerande. Naturligtvis, det är inte alltid glass och ballonger när det kommer till kritik och negativa röster. Åsikter och frågor är viktiga, men låt oss hålla en balanserad och respektfull ton i våra diskussioner.

Svensk Bilsport tog efter säsongen 2023 över Rally-SM efter SRM som drivit det under tre säsonger. Mästerskapet hade i SRM:s regi i mångt och mycket varit på rätt väg trots de tuffa pandemiåren. Under våren 2023 var vi ett antal personer som tog kontakt med förbundet då vi såg att mer behövde göras för att dels säkerställa säsongen 2024 och dels på längre sikt utveckla mästerskapet i Svensk Bilsports regi. Så i stället för att nöja oss med att tycka, tänka eller bara sitta och kritisera bestämde vi oss för att vara konstruktiva och arbeta för att få till flera förändringar. Under sommaren fördes många intensiva dialoger med resultatet att Styrgruppen bildades. Som en följd av detta anställdes jag som ansvarig för mästerskapet av Svensk Bilsport och ordförande i gruppen.

Styrgruppens ledord är öppenhet, ärlighet och samarbete. Tveka inte att höra av er om ni har funderingar eller frågor. Vi börjar få ordning på arbetet och är nu redo att dela våra mötesprotokoll för att hålla er informerade om vad som pågår.

Styrgruppen styr SM och tar beslut i alla frågor som rör Rally-SM. Vi strävar efter samarbete snarare än att vara diktatoriska. Några nödvändiga regeländringar har implementerats med kort framförhållning men verkar ha mottagits positivt. I planen ligger dock att vara ute i god tid, förändringar med kort framförhållning är aldrig bra för någon.

Ett avsteg från reglerna som vi gjort var att godkänna efteranmälan till första SM-tävlingen. Beslutet var noga övervägt och gjordes för att göra mästerskapet ännu mer intressant och mot bakgrunden att planeringen av 2024 års säsong varit kort och sen.. Det kommer inte att ske igen i år men det gav ju faktiskt en extra krydda till SM!

Däckfrågan har ju annars varit den heta potatisen. Ganska länge faktiskt… Rallyutskottet har varit ansvariga för denna fråga och blivit rätt hårt ansatta.

Styrgruppen har stöttat och medlat i frågan. Jag tycker RU gjorde ett bra jobb i Hudiksvall med att vara på plats, prata med alla och hitta en lösning på problemet att ett av Pirellis däck låg över maxgränsen 7,4 mm och att max 4 dubb på däcket får sticka ut mer än det. Jag tror vi behöver utvärdera frågan efter vintern, hur beslutet påverkat vägslitaget, sportsliga aspekter osv.

Däckleverantörerna har ett stort ansvar i frågan och de enades att tillåta däcken efter att de haft ett bra snack. Förarna hade möjligheten att protestera mot beslutet, men ingen gjorde det. Till Sandviken är det glasklart vad som gäller och Rallyutskottet har kommunicerat det till däck ”Nissarna” och i ett officiellt meddelande - bra jobbat!

Live tv-sändningen var den största besvikelsen hittills för mig… Inte alls vad vi trodde den skulle bli och inte ens i närheten av nivån vi ska ligga på! Har ni sett magasinet? Bra tycker jag! Men ge mig feedback för vi kan alltid bli bättre!

Vi har nu på en vecka bytt produktionsbolag för liveproduktionen och nu kommer det bli riktigt bra!! Ett stenhårt jobb men det var nödvändigt. Rally-SM förtjänar så mycket bättre!

Så snälla, ge oss alla en chans till och kolla på livesända Powerstage i Sandviken och efterföljande magasin, det kommer lyfta nu!! (om inte någon mast blåser ner eller någon kabel går av...)

Arrangören i Hudiksvall har gjort ett heroiskt arbete med att få till en tävling på typ 4 månader, normalt vill man ha ett år.

Vilka underbara människor, Richard, Paulin, ja ni alla! Tack för vänligheten och mottagandet. Och förstås alla funktionärer som gör detta möjligt och stod därute i minus 31 grader!

Tävlingen blev kanonbra, vägarna och arrangemanget var perfekt. Det efterföljande Ris och Ros-möte vi infört i år där Styrgruppen, arrangör, domare med flera deltar genomfördes i tisdags och några förbättringspunkter kom så klart upp, till exempel de snåla transporttiderna. Detta är frågor vi direkt arbetar med att förbättra!

Vi har nyligen bjudit in alla arrangörer till ett informationsmöte om framtiden och att för att sätta kalendern, helst för 3 år framåt. Målet är att ha detta klart i maj!

Det ska också bildas ett Arrangörsråd för att stärka samverkan och för att lyfta fram arrangörsfrågor och synpunkter till oss i Styrgruppen.

Samma sak med det Förar/Teamråd som är på gång. (gäller förstås kartläsarna också!) Vi ska i nästa vecka på vårt Styrgruppsmöte gå igenom förslagen på namn som kommit in från er därute i Rally-Sverige.

Viktigt att få igång kommunikation och att ”vi” känner att vi gör detta tillsammans med er och att det går att komma med förslag och att det går att påverka besluten!

Avslutningsvis har ett stort arbete gjorts för att se vart vi ska med Rally-SM i framtiden, från 2025 och framåt. Det gedigna arbetet kommer gås igenom nästa vecka då Styrgruppen har sitt första fysiska möte. Där börjar vi forma framtiden och tillsammans med Rally-SM:s team-/förare-/arrangörsråd fortsätter det arbetet sedan.

Tillsammans, Ärliga och Öppna - följer vi det kommer vi lyckas!

Lägg till lite tålamod att låta oss alla tillåtas göra något misstag på vägen. Ha öppen kommunikation mellan oss alla, styrelsen, övriga förbundet och förare/team/arrangörsråd för att fortsätta det arbetet med input från er alla. Då kommer vår fantastiska sport att fortsätta vara bland de bästa mästerskapen på jordklotet!

Tack för ordet och håll tummarna för att vägarna ser likadana ut till helgen!


» Pressrelease från Rally SM.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2024-02-01 05:43


WRC tabellerna efter Rally Latvia, tätare i toppen och Svensk WRC2 ledning.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.Thierry Neuville leder fortsatt WRC serien och går som första bil första dagen i Secto Rally Finland som körs i nästa vecka. Endast åtta poäng bakom är teamkollegan Ott Tänak inför de fem sista deltävlingarna. Som trea Elfyn Evans som har fem poäng upp på Tänak som smet om denna helg, Sebastien Ogie...

Publicerad: 2024-07-21 21:58


Så gick det i Svampasprinten.
Fyra gånger kördes den 3780m långa sträckan på Svampabanan under söndagen, Tomelilla MK arrangerade Svampasprinten. Ett 50-tal startande och i totallistan ses fyra klassvinnare överst - totalt räknas tre av fyra åk i slutresultatet.

Snabbast totalt var SKÅAB´s Stefan Kristensson i Ford Fiesta, s...

Publicerad: 2024-07-21 21:57


Taktisk och historisk triumf för Solberg.
© Oliver Solberg Rally.Oliver Solberg kontrollerade tävlingen från start till mål och säkrade en historisk VM-seger i Lettland på söndagen.

Fem år efter att han blivit den yngste vinnaren någonsin av en EM-rallytävling i Lettland blev Solberg också den förste att vinna en VM-omgång i WRC2-klassen på samma plats.

Den...

Publicerad: 2024-07-21 18:00


Lettisk WRC seger för Rovanperä, tekniska problem sänkte Sesks, Solberg vann WRC2.
© Toyota Gazoo Racing.Kalle Rovanperä har inte varit snabbast under söndagen, istället har Ott Tänak och Sebastien Ogier vunnit sträckor. Segern var dock i säker hand för Kalle och Jonne Halttunen, en dubbel för Toyota Gazoo Racing då Sebastien Ogier tar andraplats - 39,2 sekunder mellan dem.

Sesks snuvad på pallpl...

Publicerad: 2024-07-21 13:57


Så gick det i Danska Komo Rallysprint.
© Kristian Lindberg.Danska Komo Rallysprint med Kalundborg og Omegns Motorklub som arrangör kördes med 40-talet bilar, några tävlande på Svensk licens. Varvlopp med 4,2km special per omgång, rallyt körs med totalt fyra omgångar. Ett av de tre första åken får räknas bort innan resultatlistan blir klar.

Snabbast total...

Publicerad: 2024-07-21 08:29


Svampasprinten och Rally Latvia att följa under söndagen.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.I Tet Rally Latvia avslutas rallyt med fyra sträckor, två som går dubbelt och ger 64km special under söndagen. Första sträckan rullar igång strax före klockan åtta och avslutande powerstage inleds 14:15.
Ska Kalle Rovanperä behålla lugnet och ta segern och blir det Svensk seger i WRC2 klassen genom...

Publicerad: 2024-07-20 22:43


Rovanperä och Solberg fyra sträckor från vinst i Rally Latvia.
© Toyota Gazoo Racing.En aningen mer händelserik eftermiddag och kväll i Tet Rally Latvia, om än lugnt för ledarna i de båda högsta klasserna. Kalle Rovanperä har fortsatt i högt tempo med tre av fyra sträcksegrar och toppar rallyt 42,5 sekunder före Sebastien Ogier, en dubbel för Toyotas båda deltidsförare när helgens f...

Publicerad: 2024-07-20 21:49


Rovanperä och Solberg i fortsatt Lettisk ledning.
© Oliver Solberg Rally.Halva lördagen av Tet Rally Latvia avverkad och snart rullar andra halvan igång, fyra sträckor under förmiddagen där Kalle Rovanperä varit snabbast på tre av sträckorna, en snabbaste tid satte också Ott Tänak.

Kalle har nu 34,8 sekunders ledning mot Sebastien Ogier som passerat Martins Sesks med ...

Publicerad: 2024-07-20 15:08


Söndagsrally med Svampasprinten.
© Kristian Lindberg.Svampasprinten med Tomelilla MK som arrangör, det körs på rallycrossbanan med hälften hälften gällande underlag. 3,7km per åk gäller och fyra gånger ska det köras varav de tre bästa gäller som slutresultat.
57 anmälda ekipage och dessa finns inom 12 klasser, två bilar ut i Ungdomsrally där Emil Sal...

Publicerad: 2024-07-19 18:14


Följ Komo Rallysprint och Rally Latvia under lördagen.
© emotorsport.seI Danmark körs KOMO Rallysprint, Kalundborg og Omegns Motorklub står för arrangemanget som körs varje sommar på grus och asfalt, det är varvlopp och 4,2km per omgång. Fyra åk på banan för samtliga, för slutresultatet räknas två av de tre första åken ihop med det fjärde. För de fem snabbaste totalt b...

Publicerad: 2024-07-19 18:12


Tidigare nyheter:
Söndagsrally med Svampasprinten.
Följ Komo Rallysprint och Rally Latvia under lördagen.
Rovanperä pressad av Sesks i Rally Latvia, Solberg flyger fram i WRC2.
90 bilar till nästa helgs Rally di Roma Capitale - Barth ende Svensk i ERC fältet.
Sex svenska ekipage när prestigfyllda Komo Rallysprint avgörs under lördagen.
Sju sträckor på 12 mil under fredagen i Rally Latvia, följ rallyt med resultat sträcka för sträcka.
Solberg överlägsen på ss1 i TET Rally Latvia, Rovanperä snabbast totalt.
Strax rallystart i Lettland - följ de Svenska deltagarna, Oliver och Jonas.
Tänak och Solberg, just nu snabbast på shakedown i Lettland.
Evans får träningsmil i HYAcenter Ralli - flera Svenskar i Rally2 klassen.
Följ WebTV & Resultat från morgonens shakedown inför Rally Latvia.
Tidig uppstigning för shakedown i Rally Latvia, drar igång 06:31.
Solberg jagar en historisk uppföljare.
Andra rallyutställaren klar för ”Konst & Rally” i Järnboås, Rasmus med koboltblå Volvo 940.
Startfält, tidsplan, och länkar inför Tet Rally Latvia.
Svenskt och Norskt i listan för Lahti Historic Rally.
Östberg försvarar inte segern i Rally Isla de Los Volcanes, kör föråkare i helgen.
TV-tablå inför helgens WRC Tet Rally Latvia.
Foto från Slottssprinten.
Andervang summerar händelserna och helgen i Holländska GTC Rally.Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Nästa deltävling:
E-cupen:
Ekrundan 07/09


Rally EM - ERC:
Rally di Roma Capitale 26-28/07


Rally SM:
East Sweden Rally 23-24/08


Rally VM - WRC:
Secto Rally Finland 01-04/08


Svenska RallyCupen:
Kullingstrofén 03/08
Foto:
Slottssprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Slottssprinten, uppvisning Appendix K.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Skilling 500.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, lördag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.