Mastertrailer.   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   
SA Tech AB   

   
Trendab AB   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Skoda Motorsport.
© Skoda Motorsport.
Oliver Solberg och Elliot Edmondson gör sig redo för årets viktigaste rally, Svenskens hemmatävling och säsongsdebut i WRC2.

© Skoda Motorsport.
© Skoda Motorsport.
Oliver Solberg får många mil i bil då han också är företagets testförare.
Skoda Motorsport i intervju med helgens hetaste rallyåkare, Oliver Solberg.
PRESSRELEASE

22-årige Oliver Solberg är ett av rallysportens framtidsnamn, sonen till 2003 års världsmästare Petter Solberg är uppenbarligen sugen på att vinna stort. Han vill uppnå målet 2024 bakom ratten i Skoda Fabia RS Rally2, med vilken han återigen deltar i FIA World Rally Championship. Med sina egna ord skulle han vilja vinna kategorin WRC2.

Den unge svenske föraren har bevisat sin snabbhet många gånger tidigare, förra året till exempel, när han hoppade in i världsmästerskapet bakom ratten i den nya Škoda Fabia RS Rally2. I WRC2-kategorin vann han sitt hemmarally i Sverige, senare Rally Chile och gjorde bra ifrån sig i Finland, som inte fanns på hans lista över nominerade tävlingar för att få mästerskapspoäng. På det finska gruset var han snabbast bland Rally2-bilarna och slutade sexa totalt. Han tog också sjätte position förra året i den totala WRC2-ställningen med konkurrensen som var riktigt tuff och små marginaler. Därför kommer det inte som någon överraskning att Solberg har de högsta ambitionerna för i år.

Vilka är dina ambitioner för 2024?
- Mitt mål för 2024 är ganska tydligt, jag ska försöka vinna WRC2-mästerskapet. Jag skulle njuta av det, lära mig mycket, men vill också vinna så många tävlingar som möjligt.

Vilken tävling ser du mest fram emot i år?
- Jag har ett enkelt svar på det – det är såklart nu, Rally Sweden som jag lyckades vinna förra året och det är också den tävling jag minns mest från förra året. Ett hemmaevenemang är alltid unikt och när du vinner blir det än större. Du har alla dina vänner och familj där, det är bara så stort.

För 2024 är Oliver också en av test- och utvecklingsförarna för Škoda Motorsport. Hur tycker du om att arbeta med teamet?
- Senast jag arbetade så nära med Škoda Motorsport var 2020, så det är egentligen ingen ny erfarenhet för mig. Jag tycker verkligen om att vara en del av utvecklingsteamet. Vi kan kommunicera riktigt bra tillsammans i teamet och vi delar alla en passion för att driva bilen framåt.

Tycker du om den typen av arbete?
- Ja, det är definitivt kul, samtidigt lär jag mig mycket och jag kan hjälpa till att förbättra bilen. Jag gillar att jag får köra många kilometer i bilen under testning och jag får möjlighet att prova på en massa olika inställningar och komponenter.

Du har ganska mycket erfarenhet av Škoda-bilar. Vad är ditt intryck av Fabia RS Rally2 och vad tycker du är dess styrkor?
- Škoda Fabia RS Rally2 är definitivt den bästa Škoda jag någonsin kört. Bilens styrkor är att den är ganska lättkörd och presterar bra i alla möjliga förhållanden. Det är också en pålitlig bil. Jag lyckades vara snabb i varje rally jag tävlade i förra säsongen.

Du kommer från en rallyfamilj, hur påverkade det ditt förhållande till motorsporten?
- Jag tror att det är ganska enkelt. När du föds in i något kommer du automatiskt att prova det. Senare behöver du hitta en passion för det, men i början gör du det bara för att dina föräldrar gör det. Och jag började köra tidigt.

Vad var din början bakom ratten?
- Jag började lära mig från två års ålder, hade min första bil, en crosskart när jag var fem. När jag var sju körde jag min första tävling i crosskart och mitt första rally var 2017 års Rally Aluksne i det Lettiska mästerskapet, det när jag var 15 år.

När bestämde du dig för att du ville tävla i rally?
- Jag antar att jag alltid har drömt om att tävla i rally, det har alltid varit min favoritsport. Men jag började verkligen tänka på det vid 13-års åldern, då jag tänkte att jag skulle välja inriktning. Och rally blev valet.

Vilken underlag gillar du mest?
- Det är lätt, det är snö hemma i Sverige. Du kan åka den riktigt på sladd och det är roligt - nu kör vi!


Hitta Startlistor, TV & Radio tablå, Resultat, Nyheter, Rallyväder och Officiella Anslagstavlan, m.m. på vår specialsite om Rally Sweden:» Pressrelease från Skoda Motorsport.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se Pressrelease

Publicerad: 2024-02-14 20:03


WRC tabellerna efter Rally Latvia, tätare i toppen och Svensk WRC2 ledning.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.Thierry Neuville leder fortsatt WRC serien och går som första bil första dagen i Secto Rally Finland som körs i nästa vecka. Endast åtta poäng bakom är teamkollegan Ott Tänak inför de fem sista deltävlingarna. Som trea Elfyn Evans som har fem poäng upp på Tänak som smet om denna helg, Sebastien Ogie...

Publicerad: 2024-07-21 21:58


Så gick det i Svampasprinten.
Fyra gånger kördes den 3780m långa sträckan på Svampabanan under söndagen, Tomelilla MK arrangerade Svampasprinten. Ett 50-tal startande och i totallistan ses fyra klassvinnare överst - totalt räknas tre av fyra åk i slutresultatet.

Snabbast totalt var SKÅAB´s Stefan Kristensson i Ford Fiesta, s...

Publicerad: 2024-07-21 21:57


Taktisk och historisk triumf för Solberg.
© Oliver Solberg Rally.Oliver Solberg kontrollerade tävlingen från start till mål och säkrade en historisk VM-seger i Lettland på söndagen.

Fem år efter att han blivit den yngste vinnaren någonsin av en EM-rallytävling i Lettland blev Solberg också den förste att vinna en VM-omgång i WRC2-klassen på samma plats.

Den...

Publicerad: 2024-07-21 18:00


Lettisk WRC seger för Rovanperä, tekniska problem sänkte Sesks, Solberg vann WRC2.
© Toyota Gazoo Racing.Kalle Rovanperä har inte varit snabbast under söndagen, istället har Ott Tänak och Sebastien Ogier vunnit sträckor. Segern var dock i säker hand för Kalle och Jonne Halttunen, en dubbel för Toyota Gazoo Racing då Sebastien Ogier tar andraplats - 39,2 sekunder mellan dem.

Sesks snuvad på pallpl...

Publicerad: 2024-07-21 13:57


Så gick det i Danska Komo Rallysprint.
© Kristian Lindberg.Danska Komo Rallysprint med Kalundborg og Omegns Motorklub som arrangör kördes med 40-talet bilar, några tävlande på Svensk licens. Varvlopp med 4,2km special per omgång, rallyt körs med totalt fyra omgångar. Ett av de tre första åken får räknas bort innan resultatlistan blir klar.

Snabbast total...

Publicerad: 2024-07-21 08:29


Svampasprinten och Rally Latvia att följa under söndagen.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.I Tet Rally Latvia avslutas rallyt med fyra sträckor, två som går dubbelt och ger 64km special under söndagen. Första sträckan rullar igång strax före klockan åtta och avslutande powerstage inleds 14:15.
Ska Kalle Rovanperä behålla lugnet och ta segern och blir det Svensk seger i WRC2 klassen genom...

Publicerad: 2024-07-20 22:43


Rovanperä och Solberg fyra sträckor från vinst i Rally Latvia.
© Toyota Gazoo Racing.En aningen mer händelserik eftermiddag och kväll i Tet Rally Latvia, om än lugnt för ledarna i de båda högsta klasserna. Kalle Rovanperä har fortsatt i högt tempo med tre av fyra sträcksegrar och toppar rallyt 42,5 sekunder före Sebastien Ogier, en dubbel för Toyotas båda deltidsförare när helgens f...

Publicerad: 2024-07-20 21:49


Rovanperä och Solberg i fortsatt Lettisk ledning.
© Oliver Solberg Rally.Halva lördagen av Tet Rally Latvia avverkad och snart rullar andra halvan igång, fyra sträckor under förmiddagen där Kalle Rovanperä varit snabbast på tre av sträckorna, en snabbaste tid satte också Ott Tänak.

Kalle har nu 34,8 sekunders ledning mot Sebastien Ogier som passerat Martins Sesks med ...

Publicerad: 2024-07-20 15:08


Söndagsrally med Svampasprinten.
© Kristian Lindberg.Svampasprinten med Tomelilla MK som arrangör, det körs på rallycrossbanan med hälften hälften gällande underlag. 3,7km per åk gäller och fyra gånger ska det köras varav de tre bästa gäller som slutresultat.
57 anmälda ekipage och dessa finns inom 12 klasser, två bilar ut i Ungdomsrally där Emil Sal...

Publicerad: 2024-07-19 18:14


Följ Komo Rallysprint och Rally Latvia under lördagen.
© emotorsport.seI Danmark körs KOMO Rallysprint, Kalundborg og Omegns Motorklub står för arrangemanget som körs varje sommar på grus och asfalt, det är varvlopp och 4,2km per omgång. Fyra åk på banan för samtliga, för slutresultatet räknas två av de tre första åken ihop med det fjärde. För de fem snabbaste totalt b...

Publicerad: 2024-07-19 18:12


Tidigare nyheter:
Rovanperä pressad av Sesks i Rally Latvia, Solberg flyger fram i WRC2.
90 bilar till nästa helgs Rally di Roma Capitale - Barth ende Svensk i ERC fältet.
Sex svenska ekipage när prestigfyllda Komo Rallysprint avgörs under lördagen.
Sju sträckor på 12 mil under fredagen i Rally Latvia, följ rallyt med resultat sträcka för sträcka.
Solberg överlägsen på ss1 i TET Rally Latvia, Rovanperä snabbast totalt.
Strax rallystart i Lettland - följ de Svenska deltagarna, Oliver och Jonas.
Tänak och Solberg, just nu snabbast på shakedown i Lettland.
Evans får träningsmil i HYAcenter Ralli - flera Svenskar i Rally2 klassen.
Följ WebTV & Resultat från morgonens shakedown inför Rally Latvia.
Tidig uppstigning för shakedown i Rally Latvia, drar igång 06:31.
Solberg jagar en historisk uppföljare.
Andra rallyutställaren klar för ”Konst & Rally” i Järnboås, Rasmus med koboltblå Volvo 940.
Startfält, tidsplan, och länkar inför Tet Rally Latvia.
Svenskt och Norskt i listan för Lahti Historic Rally.
Östberg försvarar inte segern i Rally Isla de Los Volcanes, kör föråkare i helgen.
TV-tablå inför helgens WRC Tet Rally Latvia.
Foto från Slottssprinten.
Andervang summerar händelserna och helgen i Holländska GTC Rally.
De var snabbast uppför Vårdkasbacken i Härnösand.
Foto från Slottssprinten, uppvisning Appendix K.Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Nästa deltävling:
E-cupen:
Ekrundan 07/09


Rally EM - ERC:
Rally di Roma Capitale 26-28/07


Rally SM:
East Sweden Rally 23-24/08


Rally VM - WRC:
Secto Rally Finland 01-04/08


Svenska RallyCupen:
Kullingstrofén 03/08
Foto:
Slottssprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Slottssprinten, uppvisning Appendix K.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Skilling 500.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, lördag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.