SA Tech AB   

   
MaxSport   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Trendab AB   

   
Mastertrailer.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Lucas Karlsson och Isak Reiersen ses i landslaget bland rallynamnen.

© M-Sport, JWRC.
© M-Sport, JWRC.
Mille Johansson och Johan Grönwall fick en flygande start på året, vann Junior WRC klassen i Rally Sweden och ses fortsatt i landslaget.

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Mattias Adielsson är en annan rallyåkare som ses i landslaget.
Landslaget blir ännu snabbare, Bilsportlandslaget växer, 14 rallynamn i listan.
PRESSRELEASE

Ida Zetterström blir första dragracingförare som tar steget in i landslaget.
Erfarenhetsutbytet mellan sportgrenar och mellan senior och junior är en nyckel för oss, så det betyder otroligt mycket att nu få in Ida Zetterström och dragracingen i landslagsverksamheten, säger förbundskapten Pier Steffansson.

När truppen för 2024 års säsong presenterades så var det några nya namn med.

Men det som kanske sticker ut allra mest är att sportgrenarna rally, rallycross, racing, karting och crosscart nu får sällskap av dragracing.

Ida Zetterström – som just nu bor i Indianapolis för att vara nära sitt stall JCM Racings högkvarter i Brownsburg, Indiana – tar i år steget upp till NHRA:s Mission Foods Drag Racing Series Top Fuel och blir för första gången uttagen.
Att som första dragracingförare bli uttagen i landslaget är inte bara stort för mig, det är stort för svensk dragracing. Jag har jobbat för detta i flera år, och ser nu fram emot att få både för vara en del av landslaget och kunna öppna dörrar för andra svenska förare som satsar på en karriär inom dragracing på högsta nivå, säger Ida Zetterström.

I landslaget får hon sällskap av väntade namn som till exempel Johan Kristoffersson (sexfaldig världsmästare i rallycross), Marcus Ericsson (Indy 500-vinnare), Oliver Solberg (WRC2-vinnare i Rally Sweden) och Mikaela Åhlin-Kottulinsky (Extreme E-segrare) samt Viktor Gustafsson (VM-guld i karting).
Det ska bli otroligt spännande att få jobba med Ida Zetterström. Hennes erfarenhet och på det sätt hon lyckats ta sig till världstoppen i sin sport är väldigt inspirerande för våra unga förare och jag är säker på att vi kan hjälpa henne bli ännu lite bättre, säger förbundskapten Pier Steffansson.

Tillsammans med Ellinor Aspeqvist (assisterande förbundskapten) driver Pier Steffansson bilsportlandslaget på ett metodiskt och utvecklande sätt.

Förarna får inget ekonomiskt stöd, men de får tillgång till en stor stödapparat.
Landslaget har verkligen blivit en framgångsformel för oss. Vårt huvudsyfte är att utveckla förare och kartläsare och ge dem så många verktyg som möjligt. Det kan vara allt från fysisk träning, kravspecifikationer och nutrition till träningsläger, mental träning, nätverkande, arbete med partners och sponsorer samt forskning och utveckling, säger Pier Steffansson.

Vi har tagit stora kliv i landslagsarbetet och jobbar tätt med bland annat Riksidrottsförbundet. Jag och Pier har hittat ett bra upplägg och våra olika erfarenheter gör att vi kompletterar varandra på ett perfekt sätt, säger Ellinor Aspeqvist.

Landslaget inleder 2024 med ett första läger under mars månad, där fystester blandas med körträning i karting.
Vi kommer naturligtvis jobba hårt för att säkra landslagets verksamhet och upplägg framöver, vi har något riktigt bra på gång och ser fram emot att få visa det.

Vad händer annars under 2024?
Under året händer det många spännande saker. Förutom FIA Motorsport Games så satsar vi på FIA Karting Academy Trophy och Rally Jameel. Dessutom fortsätter vår vanliga landslagsverksamhet med läger, utbildningar, dialoger med Riksidrottsförbundet och den vanliga stödapparaten. Målsättningen är att få fram ännu fler svenska förare i absoluta världstopp.

Här är några av de saker Bilsportlandslaget gör.
Förbundskapten Pier Steffansson berättar:
+ Fystester på Bosön
– Vi har skapat ett fystestprogram tillsammans med labbet på Bosön. Oerhört viktigt för oss att hitta delar där vi kan förbättra oss ytterligare.

+ Mental rådgivning
– Mental rådgivning är en av många faktorer vi jobbar med. Ett antal olika rådgivare jobbar med våra förare som tydligt sagt att det är tack vare det som gjort att de är var de är i dag.

+ FIA Rally Star
FIA Rally Star, det internationella förbundets satsning för att hitta en talang som får support att köra Rally VM. 2022 gjorde Sverige uttagningar, där vinnarna fick åka till Europafinalen och tävla om det stora priset – att vara en av förarna som får vara med i träningsprogrammet med möjlighet att köra JVM.

Till Europafinalen åkte totalt åtta svenskar och tävlade mot sammanlagt 82 startande.
– Det blev en succé för oss. Vi blev bästa nation, Maja Hallen-Fellenius vann sin klass och Patrik Hallberg blev runner-up i totalen. Därtill fyra svenskar i finalen av totalt 18. Toppa det med att Hallberg kort efter avslutad final blev inbjuden av FIA som förarcoach till delfinalen som avgjordes i Abu Dhabi, säger Steffansson.
– Maja Hallen-Fellenius, som vann sin klass i Europafinalen, fick åka en världsfinal för kvinnor som avgjordes våren 2023 i Italien, där hon slutade på en andraplats.

+ Körläger
I början av maj samlade Svensk Bilsport delar av sitt landslag för ett lyckat dagläger på Järfällabanan. Fokuset för dagen låg på att köra karting, nätverka och utbyta erfarenheter mellan förare samt få mängdträning med körning. Närmare 15 deltagare från flera olika discipliner, både från asfalt och grus var samlade för att ge sin tolkning på körteknik.
– Det är så givande för våra förare att komma samman, dela erfarenheter och utveckla varandra.

+ Läger, teori & fysträning
Föreläsningar och teambuilding kombinerat med fysträningsprogram

+ Partnerdagar
– Vi arrangerar en gemensam aktivitetsdag för landslagsförarnas partners. 2023 kördes ett långlopp i banracing där alla förare kunde bjuda med sig sina partners för en bilsportdag där dom själva får sitta bakom ratten. En dag fylld med människor och nätverkande som skapar möjligheter.

+ Codrivergruppen
Ett nystartat projekt 2023 är en kartläsargrupp inom landslaget med mål att utveckla kartläsare som idag tävlar på internationell nivå. Målet är att skapa nätverk, erfarenhetsutbyte och mentorskap. Patrik Barth leder gruppen tillsammans med landslaget och jobbar även med förare i landslaget för att utveckla notskrivning.

+ Arbetet på fältet, nätverkandet
– Fältarbetet är en viktig del i landslagsledningens arbete. Synlighet, nätverk och kommunikation på partnermöten, med riksidrottsförbundet, olika idrottsforum, medverkan på tester och tävlingar och teambesök ger oss en inblick och kunskap som är viktiga pusselbitar till framgångarna.

+ Juridisk rådgivning
Motläsning, kontrakt och rådgivning

+ Presentationsmaterial, mediaträning, Content creations
Support vid framtagning av material

+ Juniorprojekt, banracing
– Ett arbete där vi ger unga talanger chansen att prova tävla i karossbil genom ett samarbete mellan Porsche Sprint Challenge och Svenska Bilsportförbundet. Arbetet påbörjades 2022 och till säsongen 2023 föll bitarna på plats. Rutinerade landslagsföraren Thed Björk som var mentor och coach för juniorerna – ett skolboksexempel på erfarenhetsutbyte från senior till junior.

Tre förare tävlade med bilen säsongen 2023: Joel Bergström, William Karlsson och Viktor Gustafsson

+ Erfarenhetsutbyte mellan sportgrenar
– Nätverksdelen är oerhört viktig för oss. Det finns så mycket kunskap och erfarenhet att dela med sig av när man samlas på våra läger.

+ FIAs tjejsatsning
– Jag var invald i FIAs Women In Motorsport Commission, för att jobba för att främja kvinnorna i bilsporten. Det finns stora utmaningar för kvinnor att komma fram även i vår sport, därför känns det till exempel extra bra att vi lyckas få fram Klara Andersson till världstoppen.

+ FIA Motorsport Games
– Bilsportens motsvarighet till OS, det kör vi under landslagsflagg. Förra gången var vi med i åtta av 16 discipliner, i oktober siktar vi högre.

Rallyförare:
» Calle Carlberg
» Isak Reiersen
» Jari Liiten
» Mattias Adielsson
» Mille Johansson
» Oliver Solberg
» Patrik Hallberg
» Tom Kristensson

Co-driver:
» Johan Grönvall
» Johan Johansson
» Jonas Andersson
» Julia Thulin
» Lucas Karlsson
» Patrik Barth

Övriga:
» Albin Stureson
» Alexander Gustafsson
» Alfred Nilsson
» Casper Jansson
» Caspian Hagman
» Dino Beganovic
» Felix Rosenqvist
» Ida Zetterström
» Isak Sjökvist
» Jesper Sjöberg
» Jimmie Österberg
» Joel Bergström
» Joel Eriksson
» Joel Granfors
» Johan Kristoffersson
» Jonathan Engström
» Kevin Hansen
» Klara Andersson
» Linus Granfors
» Linus Lundqvist
» Lukas Andersson
» Marcus Ericsson
» Mikaela Åhlin-Kottulinksy
» Nils Andersson
» Noel Eliasson
» Norton Andreasson
» Oliver Eriksson
» Oliver Söderström
» Oscar Pedersen
» Rasmus Lindh
» Scott Kin-Lindblom
» Thed Björck
» Timmy Hansen
» Viktor Andersson
» Viktor Gustavsson
» William Karlsson


» Pressrelease från Svensk Bilsport.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2024-03-01 05:32


WRC tabellerna efter Rally Latvia, tätare i toppen och Svensk WRC2 ledning.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.Thierry Neuville leder fortsatt WRC serien och går som första bil första dagen i Secto Rally Finland som körs i nästa vecka. Endast åtta poäng bakom är teamkollegan Ott Tänak inför de fem sista deltävlingarna. Som trea Elfyn Evans som har fem poäng upp på Tänak som smet om denna helg, Sebastien Ogie...

Publicerad: 2024-07-21 21:58


Så gick det i Svampasprinten.
Fyra gånger kördes den 3780m långa sträckan på Svampabanan under söndagen, Tomelilla MK arrangerade Svampasprinten. Ett 50-tal startande och i totallistan ses fyra klassvinnare överst - totalt räknas tre av fyra åk i slutresultatet.

Snabbast totalt var SKÅAB´s Stefan Kristensson i Ford Fiesta, s...

Publicerad: 2024-07-21 21:57


Taktisk och historisk triumf för Solberg.
© Oliver Solberg Rally.Oliver Solberg kontrollerade tävlingen från start till mål och säkrade en historisk VM-seger i Lettland på söndagen.

Fem år efter att han blivit den yngste vinnaren någonsin av en EM-rallytävling i Lettland blev Solberg också den förste att vinna en VM-omgång i WRC2-klassen på samma plats.

Den...

Publicerad: 2024-07-21 18:00


Lettisk WRC seger för Rovanperä, tekniska problem sänkte Sesks, Solberg vann WRC2.
© Toyota Gazoo Racing.Kalle Rovanperä har inte varit snabbast under söndagen, istället har Ott Tänak och Sebastien Ogier vunnit sträckor. Segern var dock i säker hand för Kalle och Jonne Halttunen, en dubbel för Toyota Gazoo Racing då Sebastien Ogier tar andraplats - 39,2 sekunder mellan dem.

Sesks snuvad på pallpl...

Publicerad: 2024-07-21 13:57


Så gick det i Danska Komo Rallysprint.
© Kristian Lindberg.Danska Komo Rallysprint med Kalundborg og Omegns Motorklub som arrangör kördes med 40-talet bilar, några tävlande på Svensk licens. Varvlopp med 4,2km special per omgång, rallyt körs med totalt fyra omgångar. Ett av de tre första åken får räknas bort innan resultatlistan blir klar.

Snabbast total...

Publicerad: 2024-07-21 08:29


Svampasprinten och Rally Latvia att följa under söndagen.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.I Tet Rally Latvia avslutas rallyt med fyra sträckor, två som går dubbelt och ger 64km special under söndagen. Första sträckan rullar igång strax före klockan åtta och avslutande powerstage inleds 14:15.
Ska Kalle Rovanperä behålla lugnet och ta segern och blir det Svensk seger i WRC2 klassen genom...

Publicerad: 2024-07-20 22:43


Rovanperä och Solberg fyra sträckor från vinst i Rally Latvia.
© Toyota Gazoo Racing.En aningen mer händelserik eftermiddag och kväll i Tet Rally Latvia, om än lugnt för ledarna i de båda högsta klasserna. Kalle Rovanperä har fortsatt i högt tempo med tre av fyra sträcksegrar och toppar rallyt 42,5 sekunder före Sebastien Ogier, en dubbel för Toyotas båda deltidsförare när helgens f...

Publicerad: 2024-07-20 21:49


Rovanperä och Solberg i fortsatt Lettisk ledning.
© Oliver Solberg Rally.Halva lördagen av Tet Rally Latvia avverkad och snart rullar andra halvan igång, fyra sträckor under förmiddagen där Kalle Rovanperä varit snabbast på tre av sträckorna, en snabbaste tid satte också Ott Tänak.

Kalle har nu 34,8 sekunders ledning mot Sebastien Ogier som passerat Martins Sesks med ...

Publicerad: 2024-07-20 15:08


Söndagsrally med Svampasprinten.
© Kristian Lindberg.Svampasprinten med Tomelilla MK som arrangör, det körs på rallycrossbanan med hälften hälften gällande underlag. 3,7km per åk gäller och fyra gånger ska det köras varav de tre bästa gäller som slutresultat.
57 anmälda ekipage och dessa finns inom 12 klasser, två bilar ut i Ungdomsrally där Emil Sal...

Publicerad: 2024-07-19 18:14


Följ Komo Rallysprint och Rally Latvia under lördagen.
© emotorsport.seI Danmark körs KOMO Rallysprint, Kalundborg og Omegns Motorklub står för arrangemanget som körs varje sommar på grus och asfalt, det är varvlopp och 4,2km per omgång. Fyra åk på banan för samtliga, för slutresultatet räknas två av de tre första åken ihop med det fjärde. För de fem snabbaste totalt b...

Publicerad: 2024-07-19 18:12


Tidigare nyheter:
Rovanperä pressad av Sesks i Rally Latvia, Solberg flyger fram i WRC2.
90 bilar till nästa helgs Rally di Roma Capitale - Barth ende Svensk i ERC fältet.
Sex svenska ekipage när prestigfyllda Komo Rallysprint avgörs under lördagen.
Sju sträckor på 12 mil under fredagen i Rally Latvia, följ rallyt med resultat sträcka för sträcka.
Solberg överlägsen på ss1 i TET Rally Latvia, Rovanperä snabbast totalt.
Strax rallystart i Lettland - följ de Svenska deltagarna, Oliver och Jonas.
Tänak och Solberg, just nu snabbast på shakedown i Lettland.
Evans får träningsmil i HYAcenter Ralli - flera Svenskar i Rally2 klassen.
Följ WebTV & Resultat från morgonens shakedown inför Rally Latvia.
Tidig uppstigning för shakedown i Rally Latvia, drar igång 06:31.
Solberg jagar en historisk uppföljare.
Andra rallyutställaren klar för ”Konst & Rally” i Järnboås, Rasmus med koboltblå Volvo 940.
Startfält, tidsplan, och länkar inför Tet Rally Latvia.
Svenskt och Norskt i listan för Lahti Historic Rally.
Östberg försvarar inte segern i Rally Isla de Los Volcanes, kör föråkare i helgen.
TV-tablå inför helgens WRC Tet Rally Latvia.
Foto från Slottssprinten.
Andervang summerar händelserna och helgen i Holländska GTC Rally.
De var snabbast uppför Vårdkasbacken i Härnösand.
Foto från Slottssprinten, uppvisning Appendix K.Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Nästa deltävling:
E-cupen:
Ekrundan 07/09


Rally EM - ERC:
Rally di Roma Capitale 26-28/07


Rally SM:
East Sweden Rally 23-24/08


Rally VM - WRC:
Secto Rally Finland 01-04/08


Svenska RallyCupen:
Kullingstrofén 03/08
Foto:
Slottssprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Slottssprinten, uppvisning Appendix K.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Skilling 500.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, lördag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.