Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
MaxSport   

   
SA Tech AB   

   
Trendab AB   

   
Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Sydsvenska Mästerskapet i Rally summerar Dackefejden.
PRESSRELEASE

När Dackefejden nu kördes i helgen inleddes Sydsvenska Mästerskapets återkomst. Med Kosta som bas hade Wäxjö MS bjudit in till en bana med två specialsträckor som kördes två gånger, sammanlagt nästa fyra mil SS. Spännande kamper i alla klasser och i vissa fall med oväntad utgång.

Sydsvenska Mästerskapet är ett samarbete mellan Smålands och Södras bilsportförbund och omfattar två stycken distriktstävlingar vardera. Mästerskapet är tänkt att köras i tre år och 2024 ingår alltså fyra tävlingar där alla räknas.

Mästerskapet körs i fyra klasser: 4WD, 2WD, en Standard och en för Ungdom. Alla förarklasser ingår i respektive bilklass.

Med fyra sträcksegrar kunde Mattis Olsson/Jesper Johansson, Älmhults MK vinna både klassen och totalt drygt nitton sekunder före hemmaklubbens Robin Adolfsson/Nicklas Jidflo. Förra gången SSM gästade Kosta 2019 var också Mattis ohotad segrare, så favorit i repris och årets andra seger.
Efter att hälften av sträckorna körts var även Arvid Johansson/Magnus Gad med och utmanade om de främsta placeringarna men sen kom det upp ”Kullerbytta” i resultatgivningen och dagen var förstörd. Trea blev nu den långväga gästen Christer Hedlund/Johan Johansson från Lycksele MK. Dagens absolut bästa och mest överraskande prestation hittar vi i Standardklassen. På tredje plats i det mycket meriterade fältet kör en C-förare in i sin tredje!! tävling. Dessutom utan att använda noter.

Men vem är Moltas Olofsson från Asarum? Det är väl lika bra att fråga!
- Jag är 21 år och nyutexaminerad Fältservicetekniker från skolan i Ljungby. Har nu börjat jobba på Linde och är för tillfällte placerad på Volvos verksamhet i Olofström, berättar Moltas. Jag har kört väldigt mycket folkrace sedan jag var femton år med många segrar i Juniorklassen och en tredje plats i NM i Danmark.

Än en gång kan vi konstatera att folkrace är en alldeles utmärkt plantskola för rallyförare och i Moltas fall är det kompletterat med en hel del genetisk påverkan då pappa Jonas Olofsson tillsammans med bland andra Kalle Lexe hade en rallykarriär, i Golf I och II, som avslutades i mitten av 90-talet. Som så många rallypappor är han nu mycket mer nervös när sonen tävlar än han själv var när han vara aktiv. Med Åkeholm strax utanför Svängsta som bas är Asarum den naturliga klubben och grannen Hannes Håkansson kunde förse Moltas med en bra bil när han själv växlade över till trimmat.
Denna framgångrika dag åkte Tilda Arnesson med men i de två tidigare har det varit Ludvig Björn.

Så efter tre tävlingar har jag faktiskt poäng för att bli B-förare, avslutar en nöjd Moltas Olofsson. I täten i standardklassen var det en brödrakamp från Karlskrona. Robin Liljegren/Nathalie Nilsson vann varje sträcka över broder Tim Liljegren/Björn Johansson. Tim gästspelade denna dag i standardklassen bara en vecka efter SM-vinsten i 2WD i Tierp men hade egentligen ingen chans mot Robin som vinner med 17 sekunder.

Av tre startande i Ungdomsklassen är det bara Emil Karlsson/Patrik Berglund från Södra Sunnerbo som tar sig i mål men på en tid som hade gett en sjunde plats i Standardklassen. Riktigt bra gjort! Som vanligt var den största klassen trimmat 2WD. Tom Kristensson/Joakim Sjöberg gästspelade i DriveVXO:s BMW och gjorde ingen besviken. Alla sträcksegrar och snabbast totalt på sista sträckan imponerar även om vi vet att Tom är en Sveriges bästa chaufförer. Det visade han i SM-tävlingen i Tierp föregående helg då han kom två i 4WD, en (1) sekund bakom Patrik Flodin.

Bakom Tom landar junioren Will Gad/Henrik Edberg, Älmhult, även han med bra känsla efter Tierp då han låg delad etta i klassen efter första dagen. Efter dessa två kommer det riktiga getingboet. Placeringarna tre till fem ligger inom 1,4 sekunder. Pontus Berglund/Dennis Kullberg, Hörby och Emil Friman/Tom Törngren, Vetlanda växlade placeringar hela dagen och samtidigt avancerade Victor Hansen/Victor Johansson upp bakifrån. Så med en lite sämre tid av Emil på sista sträckan sattes den slutliga ordningen med Pontus trea, Victor fyra och Emil femma.

Nästa tävling i SSM är Skilling 500 med tävlingscentra i Gislaved den 29 juni. Denna tävling körs enligt ett annat koncept. Fyra unika sträckor på 39 km utan rekning och bara 60 km transport


» Pressrelease från Sydsvenska Mästerskapet.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2024-06-09 21:45


WRC tabellerna efter Rally Latvia, tätare i toppen och Svensk WRC2 ledning.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.Thierry Neuville leder fortsatt WRC serien och går som första bil första dagen i Secto Rally Finland som körs i nästa vecka. Endast åtta poäng bakom är teamkollegan Ott Tänak inför de fem sista deltävlingarna. Som trea Elfyn Evans som har fem poäng upp på Tänak som smet om denna helg, Sebastien Ogie...

Publicerad: 2024-07-21 21:58


Så gick det i Svampasprinten.
Fyra gånger kördes den 3780m långa sträckan på Svampabanan under söndagen, Tomelilla MK arrangerade Svampasprinten. Ett 50-tal startande och i totallistan ses fyra klassvinnare överst - totalt räknas tre av fyra åk i slutresultatet.

Snabbast totalt var SKÅAB´s Stefan Kristensson i Ford Fiesta, s...

Publicerad: 2024-07-21 21:57


Taktisk och historisk triumf för Solberg.
© Oliver Solberg Rally.Oliver Solberg kontrollerade tävlingen från start till mål och säkrade en historisk VM-seger i Lettland på söndagen.

Fem år efter att han blivit den yngste vinnaren någonsin av en EM-rallytävling i Lettland blev Solberg också den förste att vinna en VM-omgång i WRC2-klassen på samma plats.

Den...

Publicerad: 2024-07-21 18:00


Lettisk WRC seger för Rovanperä, tekniska problem sänkte Sesks, Solberg vann WRC2.
© Toyota Gazoo Racing.Kalle Rovanperä har inte varit snabbast under söndagen, istället har Ott Tänak och Sebastien Ogier vunnit sträckor. Segern var dock i säker hand för Kalle och Jonne Halttunen, en dubbel för Toyota Gazoo Racing då Sebastien Ogier tar andraplats - 39,2 sekunder mellan dem.

Sesks snuvad på pallpl...

Publicerad: 2024-07-21 13:57


Så gick det i Danska Komo Rallysprint.
© Kristian Lindberg.Danska Komo Rallysprint med Kalundborg og Omegns Motorklub som arrangör kördes med 40-talet bilar, några tävlande på Svensk licens. Varvlopp med 4,2km special per omgång, rallyt körs med totalt fyra omgångar. Ett av de tre första åken får räknas bort innan resultatlistan blir klar.

Snabbast total...

Publicerad: 2024-07-21 08:29


Svampasprinten och Rally Latvia att följa under söndagen.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.I Tet Rally Latvia avslutas rallyt med fyra sträckor, två som går dubbelt och ger 64km special under söndagen. Första sträckan rullar igång strax före klockan åtta och avslutande powerstage inleds 14:15.
Ska Kalle Rovanperä behålla lugnet och ta segern och blir det Svensk seger i WRC2 klassen genom...

Publicerad: 2024-07-20 22:43


Rovanperä och Solberg fyra sträckor från vinst i Rally Latvia.
© Toyota Gazoo Racing.En aningen mer händelserik eftermiddag och kväll i Tet Rally Latvia, om än lugnt för ledarna i de båda högsta klasserna. Kalle Rovanperä har fortsatt i högt tempo med tre av fyra sträcksegrar och toppar rallyt 42,5 sekunder före Sebastien Ogier, en dubbel för Toyotas båda deltidsförare när helgens f...

Publicerad: 2024-07-20 21:49


Rovanperä och Solberg i fortsatt Lettisk ledning.
© Oliver Solberg Rally.Halva lördagen av Tet Rally Latvia avverkad och snart rullar andra halvan igång, fyra sträckor under förmiddagen där Kalle Rovanperä varit snabbast på tre av sträckorna, en snabbaste tid satte också Ott Tänak.

Kalle har nu 34,8 sekunders ledning mot Sebastien Ogier som passerat Martins Sesks med ...

Publicerad: 2024-07-20 15:08


Söndagsrally med Svampasprinten.
© Kristian Lindberg.Svampasprinten med Tomelilla MK som arrangör, det körs på rallycrossbanan med hälften hälften gällande underlag. 3,7km per åk gäller och fyra gånger ska det köras varav de tre bästa gäller som slutresultat.
57 anmälda ekipage och dessa finns inom 12 klasser, två bilar ut i Ungdomsrally där Emil Sal...

Publicerad: 2024-07-19 18:14


Följ Komo Rallysprint och Rally Latvia under lördagen.
© emotorsport.seI Danmark körs KOMO Rallysprint, Kalundborg og Omegns Motorklub står för arrangemanget som körs varje sommar på grus och asfalt, det är varvlopp och 4,2km per omgång. Fyra åk på banan för samtliga, för slutresultatet räknas två av de tre första åken ihop med det fjärde. För de fem snabbaste totalt b...

Publicerad: 2024-07-19 18:12


Tidigare nyheter:
Söndagsrally med Svampasprinten.
Följ Komo Rallysprint och Rally Latvia under lördagen.
Rovanperä pressad av Sesks i Rally Latvia, Solberg flyger fram i WRC2.
90 bilar till nästa helgs Rally di Roma Capitale - Barth ende Svensk i ERC fältet.
Sex svenska ekipage när prestigfyllda Komo Rallysprint avgörs under lördagen.
Sju sträckor på 12 mil under fredagen i Rally Latvia, följ rallyt med resultat sträcka för sträcka.
Solberg överlägsen på ss1 i TET Rally Latvia, Rovanperä snabbast totalt.
Strax rallystart i Lettland - följ de Svenska deltagarna, Oliver och Jonas.
Tänak och Solberg, just nu snabbast på shakedown i Lettland.
Evans får träningsmil i HYAcenter Ralli - flera Svenskar i Rally2 klassen.
Följ WebTV & Resultat från morgonens shakedown inför Rally Latvia.
Tidig uppstigning för shakedown i Rally Latvia, drar igång 06:31.
Solberg jagar en historisk uppföljare.
Andra rallyutställaren klar för ”Konst & Rally” i Järnboås, Rasmus med koboltblå Volvo 940.
Startfält, tidsplan, och länkar inför Tet Rally Latvia.
Svenskt och Norskt i listan för Lahti Historic Rally.
Östberg försvarar inte segern i Rally Isla de Los Volcanes, kör föråkare i helgen.
TV-tablå inför helgens WRC Tet Rally Latvia.
Foto från Slottssprinten.
Andervang summerar händelserna och helgen i Holländska GTC Rally.Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Nästa deltävling:
E-cupen:
Ekrundan 07/09


Rally EM - ERC:
Rally di Roma Capitale 26-28/07


Rally SM:
East Sweden Rally 23-24/08


Rally VM - WRC:
Secto Rally Finland 01-04/08


Svenska RallyCupen:
Kullingstrofén 03/08
Foto:
Slottssprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Slottssprinten, uppvisning Appendix K.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Skilling 500.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, lördag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.