Mats Bilar   

   
Mastertrailer.   

   
Carless Racing Fuels.   

   
GNM Sweden AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Ken Block kör svenskbyggd Monster-Fiesta i Rally-America och X Games.
PRESSRELEASE

Den amerikanske actionsport-idolen Ken Block, som skaffat sig en mängd fans i Europa via filmklipp på internet, inledde sitt samarbete med Ford den gångna helgen. Han premiärkörde sin häftiga Monster Fiesta Rally America-bil på Sno*Drift Rally (29-30 januari) i Atlanta, Michigan.

Monster World Rally-teamet kommer att delta i alla sex deltävlingarna i det amerikanska rallyt, Rally America. Blocks nordamerikanska tävlingsprogram avslutas med X Games 16 i Los Angeles i början av augusti. Hans co-driver är italienaren Alessandro Gelsomino.

Parallellt med Rally America kommer Block att delta i de sju deltävlingarna i rally-VM (WRC) i en Ford Focus RS World Rally Car. Första deltävlingen blir Rally Mexico (4-7 mars) och sedan fortsätter VM i Turkiet, Portugal, Tyskland, Frankrike, Spanien och Storbritannien. Blocks rallyversion av Focus RS utvecklas av brittiska M-Sport, det företag som ansvarar för Fords rallysatsningar.

Bocks deltagande i såväl Rally America som rally-VM stöds främst av Monster Energy Drink och Ford.

Den tvåliters turboladdade Monster-Fiestan som körs i Rally America har tagits fram av det svenska teamet Olsbergs Motorsports Evolution (OSME) och bygger vidare på den framgångsrika Fiesta Rallycross - baserad på standardmodellen - som var med i rallycross-EM 2009. OSME deltog i fjol med en Fiesta i rallycrossutförande i den välkända Pikes Peak-tävlingen i USA och vann två veckor senare X Games.

Blocks fyrhjulsdrivna Monster-Fiesta har anpassats så att den uppfyller de krav som ställs på bilar i den öppna klassen i det amerikanska rallyt. Den har till exempel utrustats med en turbobegränsare så att den följer regelverket. I den nya versionen har den en effekt på cirka 326 hästkrafter. Blocks team har ägnat de senaste dagarna åt testkörning i norra Michigan.

CITAT

"Det känns spännande att köra en Fiesta. Det var ju en Fiesta som besegrade mig förra sommaren i X Games. I sin Fiesta-modell har Ford en fantastisk utvecklingsplattform och en bil som är lika attraktiv på rallyvägarna som ute i bilhandeln. Jag ser verkligen fram mot att köra Fiesta och hoppas nå långt både i Rally America och X Games." - Ken Block, Monster World Rally Team

"Rally-VM kan fortfarande bli mycket större i USA och vi hoppas att Ken Block kan hjälpa till att utveckla intresset på den här stora marknaden. Motorsportintresserade på båda sidor av Atlanten känner väl till Ken och det ska bli intressant att se hur han kommer att påverka WRC-fans världen över. Det finns en idolkult kring honom och Ford kan vinna mycket på att använda honom som galjonsfigur för sina produkter." - Gerard Quinn, chef för motorsportssatsningar på Ford Europa

"Det är en fantastisk nyhet för alla rallyfantaster att Ken kommer att delta den här säsongen, och särskilt roligt att det sker i samarbete med Ford. Han har fått intresset för rally att växa globalt och möjligheten att se honom köra kommer att skapa stor uppmärksamhet kring årets VM. Ken är en färgstark person. Hans goda humör och känsla för äventyr och spänning är ett välkommet tillskott." - Malcolm Wilson, VD, M-Sport

"Ford har en lång och ärorik historia inom den europeiska rallysporten. Med Ken Block och Fiesta tar vi med oss våra traditioner till Nordamerika och låter hans många fans uppleva rally på nära hand. På så sätt gör vi varje Fiesta på vägarna lite mer "rally". Det här är den perfekta motorsporten för att visa upp Fiestas köregenskaper. När Ken gasar på som värst ska man komma ihåg att han kör en bil som bygger på en vanlig standardmodell. Det säger en del om de resurser som finns inbyggd i varje Ford Fiesta." - Jamie Alison, direktör, Ford North American Motorsports

"Ken Block deltar både i Rally America och FIA:s rally-VM, som tillsammans täcker in fyra världsdelar under 2010. Det innebär att rally nu har blivit en världssport. Samarbetet med Ford och att Block kör Fiesta i det amerikanska rallyt och Focus RS i rally-VM visar hur stark ställning de två modellerna har på världsmarknaden. Vi kan förvänta oss riktigt spännande action!" - Jost Capito, chef för utvecklingen av prestandabilar på Ford

Om Ken Block

Ken Blocks rallykarriär satte fart 2005. Han visade snabbt prov på sin stora körskicklighet och kunde ta hem titeln Årets nykomling (Rookie of the Year) i det amerikanska rallyt. Sedan debuten har Block fortsatt delta i Rally America och kan skryta med ett antal placeringar på prispallen och även medaljer från X Games. Block har på olika sätt främjat rallysporten i USA. Han är också en av grundarna av DC Shoes, ett företag som bland annat säljer skateboardskor. Hans marknadsföringstalang har inte bara utvecklat DC Shoes till dess nuvarande starka position utan ligger också bakom de videokampanjer som lanserat honom världen över som amerikansk rallystjärna. Ad Age har utsett Blocks 'Gymkhana TWO' till No. 4 Viral Video of 2009.
Om Monster World Rally Team: Monster-teamet har satts samman av Ken Block personligen.

Syftet är att ge en ny bild av hur racingteam fungerar. Man vill inte "bara" vinna tävlingarna utan också marknadsföra motorsport på innovativa, kreativa och interaktiva sätt. Målet: att bli det mest kända teamet i rally-VM och föra ut rallysporten till så många som möjligt.

Publicerad: 2010-02-03 16:49


Solberg junior på jakt efter EM-titel.
© Oliver Solberg Media Office. Oliver Solberg ger full gas i striden om EM-titeln i rally. För att klara det måste 19-åringen ändra sitt favoritunderlag från grus till asfalt - och det på rekordtid.

Fyra tävlingar återstår av EM mästerskapet. Nästa tävling ut kommer att äga rum i Portugal nästa vecka, där Rally Fafe Montelongo...

Publicerad: 2020-09-25 13:47


Publikfritt när 70-talet åkare gör upp i onotade Polkatrofén.
© emotorsport.seGränna MK kör Polkatrofén på lördag, publikfritt när 80-talet åkare gör upp på 13km fördelat över tre sträckor. Inleder fältet gör Lucas Helin som kör i Ungdomsrally.

16 förare till grupp E, b-förare är Christian Kleen, Mats Adolfsson och Gustav Lindfors. Resterande med c-licens där Jonas Bernero...

Publicerad: 2020-09-24 20:56


Sprint DM när publikfria Rally Gimmersta avgörs.
© emotorsport.seI Söder- Västmanlands distrikt gör man upp om DM i sprint under Rally Gimmersta hos Katrineholms MK. Som hos övriga är det publikfritt, för de tävlande väntar 13,2km special med en sträcka som körs två gånger, detta som kval för Rally-DM Sprint där de snabbaste så går till ett tredje och avgörande f...

Publicerad: 2020-09-24 20:47


Lecablock, något att tänka på när publiken återvänder till rallyskogen.
© Pierre Skytt.Hinder i kurvorna för att stoppa genande är alltid en het fråga, inte bara dess placering, hur de ser ut eller hur de skadar bilen vid påkörning. Även säkerhetsmässigt kan olika hinder ha olika risker.

Rallyentusiasten och reportern Pierre Skytt stötte på ett av dessa hinder - Lecablock - i EMK K...

Publicerad: 2020-09-23 22:30


Opel Corsa Rally4 klar för rallystart 1:e januari 2021!
© Opel Motorsport.För ett par veckor sedan dök det upp bilder där Peugeot Sports mekaniker jobbade på test, på bagageluckan var ett Opel emblem. Det var inte nya Opel Corsa-e som testades utan helt nya Opel Corsa Rally4.

Det är nu klart att Opel går in i den tuffa Rally4 klassen, tidigare R2, med en efterföljare a...

Publicerad: 2020-09-23 21:04


Tossebergsracet 2020 är inställt.
- Eftersom vi inte fått tillstånd från Länsstyrelsen och att vår överklagan ännu inte behandlats av Förvaltningsrätten, tvingas vi ställa in tävlingen, det hälsar Fryksdalens MK under kvällen.

- Vi tycker det är jättetråkigt, men kan inte göra annat än att finna oss i detta och ta nya t...

Publicerad: 2020-09-23 20:52


Pohjanmaa Ralli avgör Finska mästerskapet, nytt inhopp av Latvala.
© Taneli Niinimäki / AKK.I helgen avgörs det Finska Mästerskapet, femte deltävlingen blir SM Pohjanmaa Ralli i Seinäjoki med 140-talet startande. 10 i R5 klassen där fem bilar drivs av Printsport, fyra av TGS Worldwide och en sista av Co-Motorsport.

Emil Lindholm toppar mästerskapet efter tre segrar under året, men han ...

Publicerad: 2020-09-23 05:52


Mäkinen kliver åt sidan, Toyota driver WRC satsning i egen regi 2021.
© Toyota Gazoo Racing.Tommi Mäkinen lämnar rollen som temchef för rallysatsningen i Toyota Gazoo Racing den sista december i år, i ett pressutskick under tisdagen förklarade Toyota sin förändring.

Tillverkaren kommer fortsatt driva rallysatsningen i VM men byter nu från finska Tommi Mäkinen Racing Oy till tyska Toyota...

Publicerad: 2020-09-22 22:22


SM brons för Hansen och Johansson i Sandviken.
© emotorsport.seÅrets Rally-SM avgjordes på vrålsnabba vägar runt Sandviken. För Victor Hansen och Victor Johansson var målet med tävlingen att försöka köra hem en medalj i årets serie, helst av så ädel valör som möjligt.

Fyra sträckor skulle köras och i uppehållet efter två sträckor låg Victor och Victor 2:a me...

Publicerad: 2020-09-22 22:14


Tractive Svenska mästare, kan vi vara annat än nöjda och lite malliga?
© Tractive. Nu när Rally-SM för 2020 är avklarat och alla priser delats ut så kan vi konstatera att samtliga SM-medaljörer i trimmat 2WD och JSM trimmat 2WD kör med en Tractivelåda.

Stort grattis till topp-3 i trimmat 2WD:
Guld: Patrik Flodin & Göran Bergsten
Silver: Hampus & Pontus Jakobsson
Brons: Emil ...

Publicerad: 2020-09-21 22:36


Tidigare nyheter:
Ny WRC final på gång? Ypres Rally kan bytas mot Monza Rally Show.
R5 intresset ökar i Norge, Rökland gör R5-premiär i finalen.
Drive VXO Motorsport tog hem SM-brons genom Robin och Nicklas.
Lundberg omutlig i trimmat 2wd, vann dubbelt i Laxåsprintarna.
Tom Kristensson tvåa i SM avslutningen.
Foto från Bäckeforssnurren.
Holmgren körde hem söndagens Mjölkpallen-Pokal.
Kolsvas rallyjuniorer tog medalj och pallplats.
Lönnström avslutar säsongen efter dubbla SM-guld, inget mer VM tävlande.
Tidemands styrkor gav honom segern i Turkiet.
Evans i guldläge, VM tabellerna efter Rally Turkey Marmaris.
Evans och Tidemand nya VM ledaren efter seger i Rally Turkey Marmaris.
Snabb och populär Bäckeforssnurr, Olsson vinner totalt.
Neuville, Ogier och Loeb punkterade - Evans i Turkisk ledning.
Silvermedalj i Rally-SM för Mattias Adielsson.
SM final, Andersson, Liiten, Flodin och Lönnström mästare efter Rally Bilmetro.
Neuville jagad av Ogier och Loeb i Turkiet - Tidemand bäst i WRC2.
Tidemand toppar i Rally Turkey.
PG Andersson mästare efter finalseger i Rally-SM.
Flodin och Bergsten oslagbara i årets Rally-SM.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
Skilling 50 07/11


Rally SM:
Boden 08-09/01


Rally VM:
Rally Italia Sardegna 08-11/10


Svenska RallyCupen:
- - - - - - 00/00
Foto från:
Bäckeforssnurren.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

EMK Kannan.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally, del 2.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

East Sweden Rally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.