Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
Mats Bilar   

   
Mastertrailer.   

   
MaxSport   

   
Carless Racing Fuels.   

   
GNM Sweden AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Händelserik rallyfest när VOC körde säsongspremiär.
PRESSRELEASE

Det blev den utlovade vinterrallyfesten i Sundsvalls skogar när VOC Mekonomen Rally körde premiär i såväl sin SverigeSerie som Europaserie. Tuffa fajter och underhållande rally för publiken. Men hela åtta mil utmanande specialsträckor av absolut toppklass krävde också sin tribut, det var mer än en som fick användning för såväl snöspadar som av bärgningshjälp.

Det allmänna omdömet bland förarna och teamen var nära nog enhälligt efter årets premiärtävling i Sundsvall, fantastiskt bra tävling. Väl utvalda vägar. Otroligt fint underlag, något som en vinter som denna verkligen inte skämt bort någon rallyförare med. Trevliga och duktiga funktionärer. Och ovanpå allt så sken solen och satte den riktiga pricken över i.

– Det är bara att gratulera SMK Sundsvall, eldsjälen Henrik Hedström och hela det härliga teamet runt honom. Ni går från klarhet till klarhet och VOC Mekonomen Rally är som klass stolta att få vara med och bidra i er utveckling. En av startfältets allra mest rutinerade och meriterade förare sammanfattade dagen med orden ”en av de bästa vintertävlingar jag kört”, de orden fångar det mesta, säger klassansvarig Roger Fransson.

Med detta blev Sundsvall en väldigt värdig premiärtävling för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie liksom i klassens Europaserie, VOC Nordic West Euro Cup.

Patrik Adolfsson vann högsta elitklassen

I fjol körde den unge värmlänningen Patrik Adolfsson i Elit B i Sundsvall, men det hindrade honom inte från att ändå vara totalsnabbast. Detta skapade förstås ett favorittryck även i år.

– Eftersom att Patrik nyss klassat upp och det här var premiärtävling så gick han lågt seedad i klassen. I Elit A innebär det att man startar väldigt tidigt och därför knappt har några spår att hitta driv i. Det hindrade inte Patrik. Han var ändå snabbast och körde till sist in med en ganska komfortabel seger.

Men det fanns fler som imponerade.

– Ett annat namn som fanns med i försnacket var Pär Nordahl. Och han öppnade också med en sträckseger på dagens första långa sträcka och körde till sist in på en total andraplats. Men, sträcksegern på första sträckan delade Pär med den joker som nämndes i ”inför reportaget”. Nils Fransson som numera är gift och därför heter Östgård gjorde något som få lyckats med tidigare. Han kom tillbaka för ett gästspel i klassen efter ett uppehåll på flera år och var med i det grymma tempot redan från första metrarna, och detta trots att han fick gå ut först av alla och spåra. Nisse följde upp med en sträckseger till på dagens sista sträcka och säkrade med detta en fin tredjeplats. Hoppas vi får se mer av Nils i SverigeSerien.

Andreas Broberg i Elit B

Ett par avåkningar påverkade resultatet i den lägre elitklassen. Ett av de hetaste namnen i försnacket var Dennis Askling. Men Dennis var tvungen att skotta snö i två minuter redan halvvägs in på dagens första sträcka. Överraskade i inledningen gjorde istället Rickard Gustafsson som kom till Sundsvall med minst sagt begränsad erfarenhet av rally på snö och is, och trots det låg med i toppstriden, starkt! Men allra mest imponerade Andreas Broberg som tog sträcksegern redan på första sträckan.

– På dagens tredje sträcka så parkerade Rickard ordentligt och skottade snö i en dryg halvtimme, bara för att parkera igen, ännu stabilare i vallen på dagens sista sträcka. Med detta så handlade den lägre elitklassen väldigt mycket om Andreas Broberg som klassat upp efter att han vann Cupklassen i fjol och om Fredrik Eckhardt. Båda imponerade stort hela dagen, Andreas allra mest. När snöröken lagt sig så vann Andreas tämligen komfortabelt, med Fredrik på andra plats. Och en annan Fredrik med efternamnet Jansson, som också fanns med redan i försnacket, på tredje plats.

Patrik Westerberg ohotad i Cupklassen

I VOC Mekonomen Rallys cupklass blev inte striden riktigt så tät som många hade trott på förhand.

– Det är bara att lyfta på hatten för Patrik Westerberg. Han dominerade hela dagen stort. Visserligen hann rutinerade tyske föraren Karl-Friedrich Beck med att knipa en knapp sträckseger på dagens andra sträcka men Patrik var egentligen aldrig hotad. Och när Karl-Friedrich i upphetsningen satte bilen i en stolpe på dagens avslutande sträcka så var han inte längre att räkna med. Patrik vann med komfortabla 1 minut och 34 sekunder före Dennis Rådström, som i sin tur var stabila 37 sekunder före tredjeplacerade Mikael Bodén.

Bara att konstatera att återväxten är stabil även i VOC Mekonomen Rally. Nästa år heter den uppklassade unge talangen med stor sannolikhet Patrik i förnamn och Westerberg i efternamn. Den tid han körde in på i Sundsvall skulle redan nu ha placerat honom på andra plats i Elit B. Vad månde bliva?

Något av ett antiklimax bland våra juniorer

Även bland våra duktiga rallyjuniorer så brukar det vara riktigt hårda fajter. Här tävlar ju dessutom juniorerna mot andra juniorer i andra bilmärken och klasser, men just våra VOC Mekonomen Rally ungdomar är nästan alltid snabbast. Men i helgen kom striden av sig redan på dagens andra sträcka.

– På första sträckan för dagen tog klassens jätteduktiga juniortjej, Lina Björklund ett grepp om handlingarna med sträckseger på knappa 12 sekunder. Men Lina körde av ordentligt på den andra sträckan och kom inte upp innan rallyts slutbil. Efter det blev rallyt en ren defilering för Mattias Jacobsson som körde smart och kontrollerat, höll ihop det ända in i mål och bärgade 30 välkomna poäng.

Tack Sundsvall för i år. Jag tror och hoppas att vi ses igen vid den här tiden nästa år.


» Pressrelease från VOC Mekonomen Rally.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2014-02-25 12:04


108 bilar till WRC Ypres Rally, Solberg och Kristensson är Svenskarna i WRC2.
© Hyundai Motorsport.108 ekipage väntas till start av Ypres Rally, en tävling som i veckan fick stuva om i tidsplanen. EN av söndagens sträckor fick strykas och in kom en ny, anledningen var de stora översvämningarna och nederbördsmassorna som förstört vägar - drygt en mil kortare banan blev det.

10 ekipage i WRC kla...

Publicerad: 2021-07-30 19:58


Följ lördagens rallyn, Violenrallyt och KMC-Sprinten.
© emotorsport.seFölj lördagens rallyn, Violenrallyt och KMC-Sprinten i Sverige. Hos Flens MS med sex sträckor i Violenrallyt väntar 140-talet tävlande på start, på plats är 7-klubbars och VOC Mekonomen Rally som inleder säsongerna.

I Karlstad är det KMC-Sprinten, på lördagen körs en av helgens två deltävlingar n...

Publicerad: 2021-07-30 19:56


Bergkvist & Flöene gör Audi debut med EKS i Rally Killingen.
© EKS.Äntligen, i Rally Killingen blir det officiell debut för EKS-teamets nya bil, en Audi A1 Rally2-kit. Det var i vintras som bilen presenterades av teamet, det handlar om en 1,6-liters turbomotor, 263 hästkrafter och en 5-växlad sekventiell växellåda. Det är några av detaljerna kring bilen som byggts ...

Publicerad: 2021-07-30 19:53


Framhjulsdrivet för Jonas Kruse och Maja Bengtsson i årets traditionella Rally-SM.
© Team NybeToyota Corolla och framhjulsdrivet i trimmade grupp H och inte Volvo 940 och bakhjulsdrivet som tänkt. Så ser värmlänningen och TV-profilen Jonas Kruses SM-säsong ut 2021.

55-årige Kruse är anmäld till Kils MK:s SM-deltävling om två veckor. Genrep sker under lördagen då han tillsammans med 16-å...

Publicerad: 2021-07-30 19:25


SM-premiär för Skillingaryds MK med rallyfinal i september.
I Skillingaryd laddas det för SM-final i Rally i september. Anmälan har öppnat och målet är 100 förare till start i ”Göhlins Skilling 500”.

Egentligen skulle Skillingaryds MK arrangera en SM-deltävling redan förra året, men pandemin satte stopp. Samma sak i juni i år. Men nu den 24-25 september ä...

Publicerad: 2021-07-30 11:17


Lappi med Yaris N5 i Finska Mästerskapet, fyra Svenskbilar till Top Building / Lahti Historic Rally.
© emotorsport.seOm ett par veckor avgörs SM Top Building Ralli, deltävling i Finska Mästerskapet samtidigt som Lahti Historic Rally körs för de Historiska EM-bilarna. Fler Svenskar har anmält sig, lika så finske tidigare WRC föraren Esapekka Lappi.

Lappi är tillbaka i rallybil, kör en Toyota Yaris N5 från Spansk...

Publicerad: 2021-07-30 10:02


Hässleholms GP tillbaka med publik på Garnisonen, 70-talet åkare på plats.
© emotorsport.seHässleholms GP körs något försenat den 1:e augusti till skillnad från i maj som brukligt, Hässleholms MK står för arrangemanget på Garnisonen och publiken är åter välkommen.
Drygt 22km special där en delvis ny sträckning där varvet är 2,5km går tre varv i varje omgång, totalt tre omgångar. Slutlig...

Publicerad: 2021-07-30 08:47


Dags för premiär i 2021-års SverigeSerie.
Allt vad rally heter har legat nere till följd av den eländiga Corona pandemin. Alla andra stora cuper har valt att helt ställa in även 2021 med undantag av SM som kunnat köra på elitidrottsundantag som funnits hela tiden som farsoten härjat. Men VOC Mekonomen Rally ställer inte in. Klassledningen v...

Publicerad: 2021-07-30 08:38


17 Rally-SM deltävlingar 2022, så körs de tre serierna.
© emotorsport.seIkväll släppte SM promotorn Svenska Rally Mästerskapen kalendern för sina tre SM serier 2022. Det handlar om totalt 16 helger med 17 SM-deltävlingar under säsongen, då endast en helg under vintern.

Traditionella SM innehåller fem deltävlingar på fyra helger, inleder med dubbeltävling North Rally ...

Publicerad: 2021-07-29 18:56


140-talet åkare till lördagens Violenrally.
© emotorsport.seViolen Rallyt hos Flens MS var bland de första att öppna upp anmälan i våras då 240 ekipage sågs i listan, nu har många fallit bort med endast 140 kvar. 7-klubbars och VOC Sverigeserien kör deltävling under lördagen. Sex unika sträckor över 33km och noter av Patrik Barth är upplägget - arrangören ha...

Publicerad: 2021-07-29 17:14


Tidigare nyheter:
Dubbla KMC Sprintar i Karlstad till helgen, deltävlingar i Svenska Sprintserien.
Nu börjar det röra på sig, späckat co-driver schema för Carlsson.
Higgins tillbaka, tufft startfält i New England Forest Rally.
Ogier väntar på att få börja testa Toyota GR Yaris Rally1.
Mikkelsen byter co-driver igen, Flöene ska förbereda för Dakar.
Basso tog hem Rally di Roma Capitalet, Veiby och Solberg bröt.
Så gick det i lördagens LightOn-Rally.
Italienarna dominerar Rally di Roma Capitale, tungt för de nordiska åkarna.
Nordström och Åström vinnare i Volvo Euro Cup premiären.
Dubbelseger och SM-silver på asfalt för P-G Andersson.
Holm och Kristiansson delade Asfalt mästare i 2wd.
Kristensson mästare i Asfalt SM - tar hem 4wd guldet.
Följ resultaten från LightOn-Rallyt och Tierps Arena SM sprintar.
26 öppna anmälningar till sensommaren och höstens rally!
Nu avgörs Asfalts-SM, Ledin och Andersson inför finalen.
Dubbeltävling avslutar Asfalt SM på Tierp Arena, 60-talet åkare på plats.
60-talet ekipage till Light-On Sprinten, Flodin och Sandell i listan.
Video, Tidemand testar nya Skoda Fabia Rally2 åt Skoda Motorsport.
EM helg i Italien, kampen Lukyanuk - Mikkelsen fortsätter i Rally di Roma Capitale.
Grahn förste Svensk till Top Building Ralli / Lahti Historic Rally.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nästa deltävling:
E-cupen:
Lill-Eken 04/09


Rally SM:
Rally Killingen 13-14/08


Rally VM:
Rally Finland 29-01/08


Svenska RallyCupen:
/
Foto från:
Bilam Mästarmöte, Grus – SM.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Nässjörundan.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Gästabudstrofén Light.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Drive VXO Asfalt SM, del 2.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.